Якщо кілька років тому тільки найкращі та найдорожчі телефони могли похвалитися герметичністю свого корпусу, то сьогодні ця функція поширилася і на доступні пристрої. Щоправда, ступінь їхнього захисту, як правило, відповідає нижчому сертифікату, наприклад, IP67. А IP68, як і раніше, залишається привілеєм елітних трубок. Так у чому ж різниця?

Для початку давайте розберемося, що зашифровано за позначенням "IP". Виявляється, це скорочене від словосполучення "Ingress Protection" - "Захист від проникнення", а цифри вказують на його рівень. Причому перше число говорить про пилозахист (від 0 до 6), а друге - про водонепроникність (від 0 до 9). По суті, можна сказати, що клас IP68 забезпечує максимально можливу стійкість до пилу (6) і другий ступінь (8) сталості до води.

Вологозахищений смартфон IP68

Таким чином, телефонам із сертифікатом IP68 не страшне потрапляння дрібних порошинок всередину і занурення в басейн на глибину 1,5 метра протягом мінімум 30 хвилин. І вищим може бути тільки рівень IP69, яким можуть похвалитися рідкісні смартфони, такі як Vivo X100 Ultra, Oppo F27 Pro, або спеціальні надміцні пристрої брендів Doogee чи Blackview. До всіх переваг класу IP68, у IP69 додається стійкість до проникнення води під тиском (WAP).

Трубки середньої категорії, як правило, оснащені захистом IP67 і навіть IP65 - це теж цілком пристойні рівні герметичності. Ну, а дешевші телефони можуть розраховувати на сертифікати IP52-IP55, або навіть на одну тільки водостійкість класу IPX8. Цікаво, що складні смартфони Samsung Galaxy Fold 6 і Flip 6, які нещодавно вийшли на ринок, через особливість своєї конструкції, вперше отримали водонепроникний корпус відповідно до стандарту IP48.