Серед незамінних інструментів, які мають бути у дизайнерів, художників, аніматорів та інших творчих особистостей, на особливу увагу заслуговує графічний планшет. Незважаючи на те, що досі звичайний папір із простим олівцем залишаються популярними, у цифровому просторі можна створювати справжні шедеври за допомогою сучасного обладнання. Коли виникає питання, як правильно вибрати графічний планшет для малювання, реалізувати цей процес практично досить складно, оскільки існує великий вибір моделей з різними функціями. Тому необхідно розібратися з тим, як вибрати графічний планшет для подальшого застосування на практиці.

Графічний планшет Wacom

Графічний планшет: навіщо необхідний?

Перед розглядом основних функцій та характеристик необхідно розібратися з тим, для яких цілей можна використовувати пристрій. Серед них можна виділити такі:

  • контроль та точність – за допомогою застосування такого обладнання, як графічний планшет, можна створювати досить деталізовані зображення за допомогою стилусу, що є імітацією справжньої ручки;
  • можливість природного малювання – створення ліній різної прозорості та товщини забезпечується за рахунок того, що сам стилус реагує на кут нахилу та тиск;
  • багатофункціональність – використовувати такий інструмент можна для роботи з фотошопом, для моделювання, створення зображень та виконання інших завдань;
  • цифрове створення з наступним процесом редагування – сюди входить процес застосування додаткових шарів та ефектів за потреби;
  • швидкість та зручність – за допомогою застосування графічного пристрою можна забезпечити ефективне та оперативне виконання робіт, якщо виконувати порівняння із традиційними інструментами.

Тому якщо необхідний графічний планшет, вибір варто здійснювати тільки після вивчення основних сфер застосування.

Графічний планшет для малювання: який вибрати з урахуванням характеристик?

При бажанні розібратися з тим, який графічний планшет вибрати, спочатку необхідно ознайомитися з основними технічними характеристиками, на основі яких можна реалізувати правильний вибір інструмента.

Розмір робочої поверхні

При виборі варто пам'ятати, що робоча область не завжди відповідає його фактичним розмірам. Залежно від того, який тип робіт планується виконувати за допомогою цього обладнання, потрібно підбирати найбільш відповідний розмір, що відображатиметься на показниках комфорту при застосуванні.

Маленькі прилади з робочою областю 6х4 дюйми будуть ідеальним варіантом для тих ситуацій, коли робочий простір на столі обмежений, а всі роботи будуть виконуватися художником-початківцем. Середні мають розміри 8х5 дюймів і за рахунок того, що вони пропонують баланс між ідеальними розмірами і портативністю, підійдуть для виконання практично будь-яких робіт. Великі, розміром більше 10х6 дюймів, є ідеальним варіантом для професіоналів, де є необхідність у виконанні досить складних проектів.

Вибір графічного планшета по робочій поверхні

Показники дозволу пристрою

Задаючи питання про те, як графічний планшет вибрати, не варто забувати про такий важливий чинник, як показники дозволу обладнання. Вимірюється цей параметр в лініях на дюйм, за допомогою чого можна дізнатися, з якою детальністю всі рухи, що здійснюються, передаються на прилад через стилус. Максимальну деталізацію можна отримати за максимальних показників дозволу. Цифри в 2540 LPI буде достатньо для художників-початківців, а цифра в 5080 LPI ідеально підійде для професіоналів.

Підтримка до нахилу та чутливість до тиску

Деякі моделі мають особливість, пов'язану з можливістю підтримки нахилу стилуса. Завдяки цьому можна створювати такі ефекти, що виходять при застосуванні кисті або вугілля. Найбільш важливою така функція є для художників, діяльність яких відбувається у традиційних техніках, але є велике бажання здійснити перенесення творчості до цифрового простору.

При покупці важливо дивитися на показники чутливості до тиску, завдяки чому можна ознайомитися з тим, як він реагує на силу натискання за допомогою стилусу. Точніші та тонші лінії можна створювати завдяки високим показникам чутливості. Стандартні показники перебувають у діапазоні від 2048 до 8192 рівнів тиску. Тому максимально точне малювання можливе за високої чутливості.

Тип стилусу та підключення

Таке обладнання, як графічний планшет для малювання, як вибрати знає не кожна людина, яка має потребу в покупці такого приладу. На етапі покупки не менш важливо звернути увагу на вигляд використовуваного стилусу, який може бути бездротовим або акумуляторним з різноманітними кнопками і безліччю додаткових функцій. Акумуляторні моделі потребують постійного заряджання, але в основному оснащені додатковими кнопками, призначеними для налаштування. Більш зручними і простими в плані застосування є бездротові моделі, так як не потребують підзарядки.

Всі графічні прилади по типу під'єднання можуть бути бездротовими або провідними. Більш стабільним є USB підключення, оскільки немає потреби в зарядженні пристрою. Вдалині від комп'ютера зручно застосовувати бездротові моделі, але для постійного та безперебійного використання потрібно стежити за їх зарядом.

Щоб зрозуміти, як вибрати планшет для малювання, необхідно порівняти базові експлуатаційні характеристики різних моделей.

ХарактеристикаHuion Kamvas Pro 16XP-Pen Artist 15.6 ProWacom Intuos Pro M
Дозвіл (LPI)508050805080
Розмір робочої поверхні13.5x7.6 дюймів13.5x7.6 дюймів8.7x5.8 дюймів
Підтримка нахилуТакТакТак
Рівні тиску819281928192
Тип стилусаБездротовийБездротовийБездротовий
Тип під’єднанняUSBUSBUSB/Bluetooth
Програмне забезпеченняKritaClip Studio Paint

Corel Painter

Який кращий графічний планшет: основні критерії вибору

Перед тим як вибрати графічний планшет, необхідно знати, на які основні критерії варто звернути увагу для здійснення гідної покупки.

1. Рівень навичок людини, яка працюватиме на графічному планшеті. У тому випадку, якщо людина тільки починає знайомство з представленим видом техніки, немає необхідності купувати дороге обладнання, яке має безліч функцій. Для вивчення основ буде доцільно придбати дешевшу та просту модель.
2. Тип виконуваної роботи. При створенні анімації та ілюстрацій потрібно вибирати ті графічні пристрої, які підтримують функцію нахилу стилусу і мають високі показники чутливості. Прилад середнього рівня ідеально підійде для виконання редагування зображень.
3. Сумісність з іншими видами устройств. Перед покупкою важливо переконатися, що обраний варіант буде повністю сумісний з персональним комп'ютером, ноутбуком та іншими видами комп'ютерної техніки. На практиці можна зустріти варіанти моделей, які за бажання можна приєднати до смартфону.
4. Показники портативності пристрою. Легкі і досить компактні прилади підійдуть для тих, хто працює в різних місцях або періодично подорожує. За допомогою їх застосування є можливість забезпечити виконання роботи навіть у процесі пересування.

Кращий для малювання – графічний планшет Wacom

Задаючи питання про те, який планшет для малювання краще, слід ознайомитися з відгуками тих покупців, які раніше купували таке обладнання. Саме це дасть змогу ознайомитися з позитивними та негативними моментами щодо кожної з запропонованих у продаж моделей.

Основні рекомендації для покупки якісного графічного планшета

Якщо потрібний графічний планшет, як вибрати такий пристрій, знає не кожен. Тому для того, щоб процес придбання став простіше, необхідно керуватися основними рекомендаціями щодо вибору обладнання.

На першому етапі необхідно здійснити оцінку потреб. Необхідно розуміти, для виконання яких цілей використовуватиметься обладнання. Наприклад, якщо є потреба у покупці інструменту для створення якісних ілюстрацій, варто віддавати перевагу у бік пристроїв з підтримкою нахилу та високими показниками чутливості.

Не менш важливо визначитись із власним фінансовим бюджетом. Спочатку потрібно вирішити, скільки грошей є можливість витратити на придбання і вже потому підбирати найбільш відповідну модель. Більш доступні моделі можна вибирати художникам-початківцям, а більш дорогі варіанти підійдуть професіоналам своєї справи, для яких дуже важливим критерієм є наявність розширеного функціоналу.

Не знаючи, який графічний планшет вибрати, попередньо важливо детально вивчити його сумісність. Дуже важливо виконати перевірку того, що конкретна модель не тільки підходитиме для конкретного комп'ютера, а й нормально і безперебійно працюватиме з різними видами програмного забезпечення. При цьому не слід забувати про сумісність пристрою з різними видами операційних систем.

При покупці не варто забувати звертати увагу на показники ергономіки. Дуже важливо переконатися в тому, що сам прилад спільно зі стилусом не викликатиме дискомфорту при застосуванні. Для тривалої роботи ручка стилус має бути максимально зручною. При цьому дуже важливо, щоб можна було виконати налаштування під конкретні запити людини, яка його використовуватиме.

Використання графічного планшета: основні приклади

Розглядаючи, графічний планшет який вибрати, необхідно виходити з того, для яких цілей застосування він купуватиметься.

Найчастіше за допомогою застосування такого інструменту створюються анімації та ілюстрації з високим ступенем контролю та деталізації. Активно застосовуються в цифровому живописі, тому що при їх застосуванні можна виконати якісну імітацію реальних традиційних технік малювання у вигляді олії, акварелі та інших. Часто графічні пристрої є незамінними помічниками при роботі з фотографією для виконання ретуші та можливості створення різних унікальних ефектів. Не виключається застосування при 3D-моделюванні для підготовки текстур та моделей.

Тому для творчого самовираження та можливості виконати професійне зростання саме такий інструмент, як графічний планшет, розкриває безмежні можливості. Головне, здійснити його правильний вибір на етапі придбання в магазині.

Актуальні ціни на графічні планшети для дітей