Акумулятор є ключовим компонентом сучасних систем зберігання енергії. Завдяки застосуванню нових матеріалів та методів виробництва, ми ще не досягли меж цієї технології. Вчені сьогодні активно тестують різні концепції літій-іонних джерел харчування, які домінують у галузі вже багато років.

Проте фахівці Polar Night Energy зараз займаються вдосконаленням унікальної пісочної батареї з вражаючими характеристиками. Їх експериментальний зразок має потужність 1 МВт і ємність 100 МВтч теплової енергії. Таким чином, універсальне джерело живлення може стати оптимальним рішенням для регіонів із холодним кліматом. Передбачається, що габарити комерційної установки будуть приблизно в 10 разів більші за тестовий зразок, побудований у Фінляндії два роки тому.

Експериментальна батарея виготовлена у формі величезної бочки, наповненої догори піском і з теплообмінником у центрі конструкції. Електроенергію для нагрівання установки можна брати з місцевих електромереж, наприклад, у нічний час. Енергія може зберігатися місяцями з мінімальними втратами, а потім використовуватися у вигляді тепла. Теоретично її можна перетворити назад на електроенергію, але цей шлях менш ефективний з фінансової точки зору.

Технологія Polar Night Energy найкраще підходить для застосування в умовах холодного клімату, де може забезпечити енергією місцеву систему централізованого теплопостачання. Завдяки перевагам пісочної батареї в ній набагато простіше зберігати тепло, що виробляється промисловістю чи комунальною енергетикою. Далі за допомогою мережі трубопроводів теплоенергія надходитиме до будинків у вигляді гарячої води або пари для систем опалення.

Фізичні розміри бункера досягають 13 метрів заввишки і 15 метрів завширшки. Його ємності вистачає для забезпечення мешканців містечка Порнайнена теплом упродовж одного тижня. А влітку цей величезний акумулятор закриває потреби населення у гарячій воді цілий місяць. Нагадаємо, що попередня версія піщаної батареї Polar Night Energy мала габарити 4х7 метрів за номінальної потужності 100 кВт та ємності 8 МВтч.