Компанія Samsung Electronics, найбільший у світі виробник електронної продукції, готується до масових страйків уперше у своїй історії. Причина – три чверті із приблизно 27 000 членів профспілок проголосували за початок протестів.

У минулому внутрішня політика технологічного гіганта не допускала будь-якої діяльності профоб'єднань. Однак чотири роки тому Samsung довелося піти на поступки після того, як влада Південної Кореї засудила кількох топ-менеджерів до ув'язнення за активну протидію створенню профкомів.

За даними Nikkei Asia, голосування, які пройшли відразу в п'яти найбільших профспілках, можуть вплинути на різні сектори компанії, у тому числі й на ті, які займаються розробкою і виробництвом смартфонів, планшетів, телевізорів і т.д. Трудові об'єднання вимагають підвищення заробітної плати та премій, а також збільшення кількості вихідних. Переговори, які тривають уже кілька тижнів, поки що не принесли жодних результатів.

Відомо, що на початку протесту працівники домагалися добавки до зарплати в межах 5%. У середньому співробітники Samsung зараз заробляють близько 120 мільйонів вон на рік, що еквівалентно майже 82 000 євро. Це приблизно в 2,5 рази більше за середню оплату праці в Південній Кореї.

Втім, ймовірність того, що у Samsung справді відбудуться масові страйки, малоймовірна. За словами представників профспілок, вони вважають за краще знайти рішення за допомогою переговорів. Керівництво компанії також заявило, що готове укласти угоду з профкомами і вже пішло на деякі поступки, щоб уникнути зупинки виробництва.