Сучасні користувачі цінують комфорт та практичність пристроїв. Для прослуховування музики часто обирають портативні девайси - bluetooth колонку. Це дійсно універсальне рішення для різних варіантів застосування: в будинку і на вулиці, в машині і на природі. Але як вибрати портативну колонку, у чому особливості різних типів та які головні критерії вибору пристрою?

Як вибрати блютуз колонку: огляд популярних типів

Портативна колонка - це ергономічність, функціональність й стильний зовнішній вигляд. Але на ринку представлено величезний вибір моделей, різних характеристик та параметрів. Для того, щоб визначити, яку вибрати портативну колонку, варто продумати варіанти її подальшого призначення та умови застосування. За цими запитами виділяють такі популярні типи пристроїв:

  • мініколонка. Ультрапортативний варіант, для тих хто цінує компактність девайса. Її можна без обтяження носити з собою в рюкзаку та сумці, а окремі моделі поміщаються навіть у рюкзак. Вдома такий пристрій не потребує багато місця, його можна розмістити на тумбі, робочому столі, заховати в шухляду. Актуальна покупка для постійного транспортування в машині, на велосипеді, відпочинку на пляжі, на природі. Підходить для прослуховування аудіокниг, подкастів, створення атмосфери легкості з улюбленою музикою на тлі. Ці варіанти не гарантують занадто гучного й насиченого звучання, високого рівня автономності. Але швидко заряджаються, мають приємний, лаконічний дизайн і зручні габарити. Представники мініколонок у каталозі інтернет-магазину Device Market: колонка JBL Clip 4 Eco Blue, Bluetooth Hoco HC17 Easy Joy Sports Navy BlueBluetooth XO F38 Wireless Black та ін.
  • традиційна бездротова колонка. Це найбільш затребуваний варіант при запиті "bluetooth колонка яку вибрати". Універсальний пристрій, здатний забезпечити оптимальний звук, з басами, хорошим рівнем гучності. Параметри можливі завдяки наявності двох динаміків або версії 2.1. Звісно, потужніша начинка вимагає й збільшення габаритів корпусу. Зазвичай класична портативна колонка в 2-3 рази більша за міні-гаджет. Але навіть у таких розмірах вона відмінно підходить для перенесень у сумці, багато моделей мають ручку або ремінець для комфортного розміщення в руках. Потужності такого пристрою цілком достатньо для якісного звуку в кімнаті, у дворі будинку, на дачі або пікніку. Цей тип здивує різноманітністю дизайну і форм-факторів, доповненнями у вигляді підсвічування, вбудованого радіо, різних роз'ємів, збільшеною ємністю акумулятора з можливістю підзарядки інших гаджетів. Портативна колонка на сайті доступно в широкому асортименті: JBL Charge 5 Squad (JBLCHARGE5SQUAD), Bluetooth XO F27 Wireless, Bluetooth HOCO HC2 Black, Bluetooth Hoco BS48 Artistic Camouflage GreenBorofone BR1 Beyond sportive та ін.

Колонка Bluetooth Hoco BS48

Колонка Bluetooth Hoco BS48

  • бумбокси. Часто користувачі стоять перед завданням, як вибрати bluetooth колонку високої потужності для вечірок, робочих завдань та інших ситуацій. Тип бумбокс можна віднести до важкого дивізіону, як за габаритами, так і за потужністю. Техніка здатна забезпечити потужне звучання, напористі баси, яскравий, але водночас міцний корпус, часто доповнений ударо- і вологостійкістю та стаціонарною ручкою для переміщення. Також бездротова колонка вирізняється високою автономністю роботи, завдяки великій ємності акумулятора. Відповідно вага, розміри та ціна такого девайса істотно вищі. При цьому користувач отримує варіант невеликого музичного центру переносного типу. Окремі варіанти можуть мати близько 5-6 кг і довжину до метра, їх краще використовувати для автомобіля, розміщення на вулиці і в будинку. Допоможуть отримати якісний звук навіть для багатолюдних вечірок і громадських заходів. Цей тип на сайті представляють моделі: Колонка JBL PartyBox 110 Black (JBLPARTYBOX110EU)JBL PartyBox On-The-Go Essential та ін.;
  • смарт. Окремий тип пристроїв з доповненням у вигляді інтелектуальних функцій. Вони поєднують у собі функцію гучномовця, вбудований комп'ютер і мікрофон, можуть мати відеокамеру, сенсорний екран. Просунута бездротова модель використовується не тільки для програвання музики, а й для відповідей на голосові команди. Їх підключають до Wi-Fi, інтегрують у систему розумного будинку як "домашнього помічника". Варіанти можна зустріти у виробника JBL та інших відомих брендів.

Головні критерії як вибрати портативну колонку

Для вибору якісної техніки, здатної задовольнити запити користувачів, варто звернути увагу на низку важливих критеріїв. Фахівці Device Market (DM) - інтернет-магазину аксесуарів та гаджетів, виділяють такі параметри портативної, бездротової акустики:

  • матеріал і міцність корпусу;
  • звучання;
  • потужність;
  • автономність;
  • підключення;
  • додаткові опції.

Виробники пропонують моделі з різних матеріалів: пластик, метал, елементи з гуми. Пластик - популярне рішення, дає змогу забезпечити легкість конструкції. Але важливо обирати якісний варіант, наприклад, ABS полімер, а не тонкі й дешеві різновиди, які не тільки поступаються в міцності, а й швидко втрачають свій презентабельний зовнішній вигляд. Крім цього, занадто тонкі стінки можуть скрипіти й вібрувати при гучному звучанні. Чудовий варіант софт-тач покриття доповнене прогумованими деталями. Вони зменшують ковзання та пом'якшують падіння та удари. Захисна решітка динаміків найчастіше виготовлена з металу або тканини з водовідштовхувальною властивістю (рогожка). Важливий аспект - рівень захисту від проникнень пилу і вологи (IP). Оптимальне маркування IP 67 - 68, підходить для бездротового використання на вулиці, біля басейну, на пляжі тощо. Але якщо маркування немає, з корпусом потрібно поводитися дуже акуратно та використовувати тільки в будинку.

Моно або стерео варіант звучання - у чому відмінність? За наявності одного динаміка колонка видає монозвук (зустрічається в мініколонках або смарт-версіях), а ось два динаміки позначаються як "stereo" або "2.0". Знайшли варіант 2.1? Чудовий вибір, адже це оснащення двоканальним звуком, за типом роботи цифрового сабвуфера, для звучання з щільними басами. Приклад, JBL Charge 5, JBL Flip 6JBL Boombox 3 тощо.

Колонка JBL Charge 5

Колонка JBL Charge 5

Якщо користувач шукає рішення як вибрати потужну портативну колонку, слід розуміти що гучність та потужність взаємопов'язані. Високі показники дають змогу відтворювати гучний звук без спотворень. Оптимально вибрати бездротові моделі на 95 дБ.

Для порівняння, таблиця потужності та її призначення, з прикладами позицій з асортименту магазину.

Потужність Призначення Модель
1.5 - 3 ВтВідповідає параметрам звуку смартфона. Підійде для прослуховування подкастів, аудіокниг, відео, якщо пристрій знаходиться поблизу користувачаJBL GO Essential Black, Bluetooth Phantom Spider Man Speaker JY-61 RedРадіоприймач REAL-EL X-545 Black
4 - 10 ВтБездротова модель для вулиці, прогулянки або пікніка в колі сім'ї чи друзів. Якісне звучання чутно на відстань до 5 м.AWEI Y290 BT Black, Bluetooth HOCO HC4, Bluetooth Hoco HC7 Pleasant BT Speaker Peakock, Bluetooth XO F27 Wireless BlueJBL Tuner 2 Black
15 - 20 ВтМожна порівняти зі звучанням телевізора. Пристрій здатен використовуватися як домашня акустика, звук до 50 м.Bluetooth Hoco BS52 Billowing Black, Bluetooth XO F39 Wireless BlackJBL Flip Essential Gunmetal Grey
20 - 40 ВтВаріант для посиденьок, свят у великій компанії на природі, пляжі.JBL Pulse 5 Black, JBL Flip 6 Martin GarrixJBL Charge 5 Green
від 40 ВтМоделі для гучних вечірок та громадських заходів.JBL PartyBox 310 Black, JBL Xtreme 3 BlackJBL Boombox 3 Black

Автономність колонки - один з головних критеріїв для забезпечення портативності. Виробники вказують у параметрах час роботи або ємність акумулятора. Але варто розуміти, перед тим як вибрати bluetooth колонку, що розрахунок вказано виходячи з гучності на 50%. Також багато моделей вже на 10% заряду втрачають свої властивості, можлива поява періодичного сигналу попередження. Експерти рекомендують віднімати близько 25-30% від зазначених у характеристиках параметрів.

Варіанти підключення також можуть відрізнятися. Найкращий вибір - нова версія Bluetooth 5.0 і вище. Також моделі оснащують NFC-чипом, бездротовим протоколом зв'язку AUX, USB С для швидкої та ефективної зарядки. Бездротова колонка може бути доповнена слотом для SD карт на 32 Гб, 64 Гб, 256 Гб.

Серед додаткових опцій попит має: підсвітка, ліхтарик, функція гучного зв'язку, повербанка, FM-тюнер, панорамне аудіо та ін.

Команда менеджерів інтернет-магазину Device Market (DM) має великий досвід продажів аксесуарів і гаджетів, що дає змогу підібрати найкращі позиції для сайту та надати професійні консультації. Фахівці підкажуть як вибрати bluetooth колонки під конкретні запити клієнта на вигідних умовах покупки.