Геймпад – це пристрій для взаємодій між геймером та грою. За допомогою компактного приладу гравець бере участь в битвах і подорожах віртуального світу. Різноманітність удосконалених ігрових пультів привертає увагу багатьох користувачів. Вони стали ергономічними, функціональними. Серед великого асортименту важко зрозуміти, який саме пристрій підходить тому чи іншому гравцеві. Спробуємо розібратися, який вибрати геймпад для смартфона або персонального комп'ютера.

Розвиток ігрової індустрії призвів до збільшення майданчиків для ігор. До кожної платформи підходять різні пристрої, за допомогою яких геймер бере участь у віртуальних поєдинках. Експерти дають пораду, як вибрати геймпад, що відповідає тому чи іншому майданчику.

При виготовленні таких пристроїв виробники використовують інноваційні технології та створюють універсальні моделі. Вони підходять до персонального комп'ютера, смартфонів і приставок. Під час вибору контролера для ПК необхідно ознайомитися з підтримуваними операційними системами.

Геймпад DualSense (PS5) Galactic Purple

Спосіб під'єднання до комп'ютера, ноутбука або смартфона

Важливо знати, як приєднується ігровий пульт до того чи іншого пристрою. Існує два види підключень: дротове й бездротове.

Для під’єднання за допомогою дроту застосовується порт USB або інші роз'єми.

Бездротове приєднання – це зручний і ергономічний вид, за допомогою якого геймер може грати в будь-якому місці. Пристрій такого типу залежить тільки від живлення, його необхідно заряджати або міняти батарейки.

Щоб визначитися, який геймпад кращий для ПК, потрібно вивчити інформацію про варіанти, запропоновані популярними виробниками. Інноваційні моделі часто мають одночасно 2 види під'єднання. Завдяки такій особливості гравець отримує можливість грати без простоїв. Gamepad відмінно поєднується з Windows, Android, iOS, Xbox і PlayStation. Спеціальні моделі адаптовані під різні пристрої. Вдосконалені геймпади для ноутбука підходять навіть до телевізора з андроїд-системою.

Наявність додаткових кнопок

Багато інноваційних моделей оснащені додатковими й програмованими кнопками. Професійні геймери вже оцінили їхні переваги. За допомогою додаткових елементів дублюються деталі управління або здійснюється допоміжна функція, яка замінює кілька клавіш одразу.

На персональному комп'ютері програмовані кнопки налаштовуються на різні опції. Вони дублюють інші клавіші gamepad, призначають функцію або запис і привласнення макросу, що дає можливість швидко орієнтуватися у віртуальних битвах. Ціна на такі пристрої висока. Вибираючи геймпад для комп'ютера, який краще підійде, потрібно враховувати різні фактори. Підсвітка та зручність клавіш на девайсі відіграють важливе значення.

Геймпад DATA FROG для PS4/Slim/Pro/Windows/iOS/Android/Steam Black



Застосування певних кнопок дає можливість геймеру збільшити швидкість в іграх і прокачати героїв. Зручний джойстик характеризується простим кріпленням і налаштуваннями, що створюють ергономічність для гри. Екран смартфона відкритий для огляду й спостереження за віртуальними боями, що відбуваються. Gamepad розроблений для зручного застосування та розміщення в руці з урахуванням додаткового заряду телефону в процесі виконання ігрових завдань. Якісний девайс витримує інтенсивну експлуатацію в процесі гри й швидко відгукується.

Як вибрати геймпад для смартфона?

Ігри для смартфона – популярна категорія, представлена мобільними додатками. Розробники врахували всі нюанси й створили пропозиції з ідеальною графікою та незвичайним розвитком сюжетів. Грати за допомогою сенсорних клавіш незручно, тому виробники подбали й створили спеціальні ергономічні девайси – геймпади. Вони представлені в різних варіаціях.

Щоб зрозуміти, що таке геймпад для смартфона і яке його завдання, необхідно вивчити інформацію про цей пристрій. Він спеціально розроблений для під'єднання до телефона й прийняття активної участі в мобільних іграх.

Геймпад для смартфонів розширює їх ігрові можливості. Девайси приєднуються до телефона через систему Bluetooth, тому користувачеві не потрібно додатково робити налаштування. Також є дротові варіанти. У всі моделі вмонтовано ємнісний акумулятор, що дає змогу грати безперервно по кілька годин. Виробники таких пристроїв передбачають спеціальні кейси, за допомогою яких зберігаються й транспортуються вироби.

Всі геймпади виробляються в різних відтінках і доставляються у фірмових пакуваннях. Для виготовлення девайсів використовується високоякісний пластик. Це матеріал, що характеризується тривалою експлуатацією, тому продукція з нього має дорогий і ефектний вигляд. Корпус девайсів не скрипить і не має люфту. Під час вибору контролера для смартфона необхідно розуміти, що він має бути зручним і ергономічно лягати в руки. Така особливість важлива при різних рухах.

Щоб знати, геймпад який вибрати, необхідно врахувати такі критерії.

1. Розглядати модель, яка поєднується зі смартфоном. Повноцінна робота можлива тільки за умови сумісності девайса й операційної системи.
2. Визначити під’єднання до телефона, дротове або бездротове. Приєднання за допомогою дроту відмінно підійде для ігор на ноутбуці або персональному комп'ютері. Під час ігрової діяльності на смартфоні дріт USB заважатиме насолоджуватися віртуальними пересуваннями. Для смартфонів унікальний варіант – бездротовий. Він приєднується до телефона через Bluetooth систему.
3. Звернути увагу на кріплення для смартфона. За допомогою холдера пристрій закріплюється на геймпаді. З його допомогою зручно керувати джойстиком і повністю зануритися в процес гри. Багато геймпадів обладнано тримачем. Якщо в комплекті такого немає, то його можна придбати окремо.
4. Вид управління й кнопки. На девайсах передбачені різні форми інтерфейсу, мультимедійні клавіші, підсвічування, можливість вібрації. Усі кнопки мають легко натискатися.
5. Додаткові опції. Деякі виробники пропонують девайс із функцією охолодження. З допомогою такого ігрового пульта геймер пройде популярну гру.

Робочий час у процесі зарядки відіграє важливе значення. У бездротових варіантах вбудована акумуляторна батарея. Її заряду вистачає на конкретний період, після закінчення якого потрібна підзарядка. У багатьох моделях акумулятор працює автономно до 16 годин. Після ознайомлення з інформацією, що таке геймпад для смартфона, можна сміливо вибирати ігровий пульт і насолоджуватися процесом гри.

Відмінності між геймпадом і джойстиком

Головними атрибутами будь-якого персонального комп'ютера й ноутбука є комп'ютерна миша та клавіатура. Їх можна використовувати як для роботи, так і для ігор. Розвиток індустрії розваг і ринку електронної техніки призвів до появи нових девайсів. Вони спрощують життя геймерів, тому купівля джойстика або геймпада – чудова ідея для комфорта в іграх. Розглянемо, чим ці пристрої відрізняються один від одного.

Між джойстиком і геймпадом різниця полягає в їхніх функціональних особливостях і дизайнерському рішенні. На чому зупинитися перед покупкою?

Геймпад – маніпулятор для участі в іграх. Він виготовляється у формі метелика з кнопками або у вигляді пульта. Пристроєм потрібно керувати за допомогою двох рук. Права сторона відповідає за переміщення героя, а ліва – контролює його.

Назва девайсаВид Особливості Навіщо потрібен
ДжойстикСхожий на важільДевайс керується однією рукою і кнопкамиДля ігор, де потрібно керування літаком, автомобілем та іншими видами транспорту
ГеймпадНагадує пульт з бічними ручками для зручності тримання рукамиКерування здійснюється за допомогою двох рук шляхом натискання клавішДля різноманітних ігор

Щоб визначитися, який джойстик кращий, потрібно вивчити його особливості та відмінності від геймпада. Цей пристрій схожий на важіль, який перемикає передачі в автомобілі. Він працює за подібним принципом: за допомогою ручки виконуються рухи в різний бік. У джойстик вмонтовані додаткові клавіші та курки. Керувати девайсом легко – для виконання маніпуляцій достатньо однієї руки.

На що звернути увагу під час вибору джойстика?

Перед тим, як вибрати джойстик для комп'ютера, експерти радять вивчити особливості цього девайса. Пристрій відрізняється від миші комп'ютера можливістю гравця застосовувати 2 руки.

Джойстики бувають 3 видів:

  • одновимірні;
  • двовимірні;
  • тривимірні.

Перший тип ґрунтується на простому управлінні в чотири боки. Двомірні джойстики регулюються на площині. Тривимірні варіанти дають можливість геймеру насолодитися тривимірною грою.

Джойстики залучені в різних розвагах, таких як футбол, перегони, хокей, симулятори.

Як відбувається керування?

Легка система управління – одна з умов при виборі геймпада. Популярні виробники електроніки врахували всі нюанси, які виникають під час ігор і створили унікальні девайси. Для зручності та комфорту важливу роль відіграє функціональність і наявність допоміжних клавіш. Додаткові опції на пристроях дають змогу геймерам насолоджуватися процесом гри. На багатьох моделях передбачені вібросигнали, які вмикаються під час конкретної дії: лову риби, аварійної ситуації, падіння літака. Все залежить від типу обраної гри. Отримана інформація про те, як вибрати геймпад, допомагає зробити правильну покупку й насолодитися улюбленим хобі.

При виборі девайса слід враховувати, як він розміщується в руці. Від його зручності залежить швидкість пересувань персонажа в грі. Консультанти допоможуть визначитися з вибором і зробити покупку. Правильно підібраний ігровий маніпулятор дає можливість геймеру зануритися у віртуальний світ, відчувати вібрації та насолоджуватися звуками.

Геймпад Infinity GAMINJA P48 White/Black

Який геймпад вибрати для комп'ютера?

Ігровий пульт потрібен для всіх пристроїв: ноутбука, смартфона, комп'ютера. Користувачам важливо знати, який вибрати геймпад для ПК, щоб можна було насолоджуватися приємним проведенням часу. Головне завдання пульта – замінити клавіатуру й мишу. На його правому боці розміщені кнопки напрямків, а на лівому – клавіші дій.

При виборі ігрового пульта для персонального комп'ютера, важливо враховувати вартість, популярність виробника, якість матеріалу корпусу, наявність функціональних кнопок і додаткових інноваційних опцій. Зверніть увагу на свої побажання щодо під'єднання гаджета до пристрою. Можна вибрати дротовий або бездротовий девайс. На сайті Device Market представлений великий асортимент ігрових пультів, тому легко вибрати, який геймпад кращий для ПК та інших пристроїв. Багато аспектів залежать від бюджету покупця. Можна вибрати недорогі моделі високої якості або звернути увагу на дорогу електроніку з додатковими опціями.

Актуальні ціни на геймпади