Час роботи від одного заряду – ключова особливість сучасних гаджетів. Ця характеристика відіграє важливу роль при покупці мобільного пристрою, такого як ноутбук. Незалежно від того, наскільки ви обережні та уважні, корисна ємність акумулятора поступово зменшується – зазвичай його життєвий цикл становить від двох до п'яти років для моделей різних виробників. Іншими словами, джерело живлення - це розхідник, який підлягає заміні у зв'язку з його деградацією, пов'язаною з неможливістю тривалий час утримувати заряд.

У середньому кожен акумулятор розрахований на 300-500 циклів заряджання. Після цього його осередки почнуть руйнуватися зі збільшеною швидкістю і вплинути на цей процес вже ніяк не можна. Важливу роль "здоров'я" батареї також має частота її підключення до блоку живлення. Якщо ваш ноутбук, наприклад, нормально переносить 10-12 годин автономної роботи, оптимальним варіантом було б заряджати його один раз на два дні. Але витримувати такий режим не завжди виходить, адже за більшого навантаження - запуску "важких" іграшок або редагування відео - витрачається і більше енергії.

Знайте, що висока температура є найбільшим руйнівником батареї. Також не слід тримати ноутбук постійно підключеним до електромережі – акумулятор потрібно постійно "тренувати", інакше в якийсь момент електроніка просто перестане визначати його справжню ємність. Якщо ж ви дотримуватиметеся елементарних правил експлуатації, то джерело живлення прослужить вам довгі роки. А в випадку, якщо ви вже зважилися на заміну батарейки, купуйте тільки оригінальні продукти, а не їх дешеві аналоги від маловідомих китайських виробників.