Усі вже, напевно, чули про популярний метод шахрайства під назвою "фішинг". Зазвичай його кінцевою метою є отримання доступу до персональних даних користувачів - у більшості випадків це номери банківських карток та рахунків, а також паролі до них. Для того, щоб стати жертвою зловмисників, достатньо лише зайти на свою електронну пошту та відкрити листа від невідомого відправника. Так ви запустите шпигунську програму, яка скопіює вашу особисту інформацію і відправить її прямо в руки хакерів.

З популяризацією QR-кодів з'явився новий вид шахрайства - "квішинг", що є поєднанням QR і фішингу. QR-код є нешкідливим, на перший погляд, засобом входу на різні сайти, що заощаджує нам купу часу та нервів. Останнім часом ця технологія, наприклад, все частіше використовується для оплати у кафе, а також у великій кількості інтернет-магазинів. Для здійснення покупки вам потрібно тільки запустити програму, навести камеру на наданий QR-код, ввести свої дані, зробити підтвердження, і все – угода завершена!

Слід пам'ятати, що QR-посилання на популярних сайтах зазвичай не несуть ніякої небезпеки для користувачів. Інша річ, якщо ви скануєте код на зупинці громадського транспорту або на дошці оголошень. Такі місця зазвичай використовуються шахраями для обману. Наприклад, вам пропонують купити будь-який товар із величезною знижкою, або скористатися послугами за низькою ціною. Ви зчитуєте QR-код, і таким чином переходите на шкідливий сайт, де вам запропонують внести конфіденційні дані для завершення операції. Якщо ви виконаєте всі вказівки зловмисників, то можете стати жертвою квишингу.

Для того щоб подібні випадки не траплялися з вами, потрібно дотримуватися простих правил. По-перше, не скануйте невідомі QR-код, у тому числі з вхідних повідомлень в електронній пошті. По-друге, саме сканування ще не означає, що ви "клюнули" на гачок шахраїв. Якщо ви побачили незнайомий або підозрілий сайт, замість того, щоб вводити свої персональні дані, краще ретельніше вивчіть інформацію про цей ресурс.