Розглядаючи питання як вибрати автомобільний тримач для телефону, варто взяти до уваги цілу купу нюансів: розмір та вага гаджету, місце кріплення та можливість за бажанням його змінити, наявність додаткових функцій, цінову категорію, особливості конструкції, тип матеріалів тощо. Сучасний ринок автоаксесуарів пропонує велику кількість варіантів, тому аби зробити правильний вибір, слід знати, на які моменти варто звертати увагу.

Види тримачів для телефону в машину

Перед тим, як вибрати тримач для телефону в машину, слід визначитися з конструктивними особливостями. Умовно тримачі розділяють за типом кріплення смартфона та самої конструкції в салоні автомобіля (місце кріплення). Здебільшого конструкція залежить від зони розташування та наявності додаткових функцій. Наприклад, крім простих механічних тримачів, існують електронні прилади з бездротовою зарядкою, автоматичною фіксацією гаджетів тощо.

Вибір тримача для смартфона за способом кріплення

Фіксація смартфона в тримачі може здійснюватися наступними способами:

  • Механічні затискачі (зазвичай з трьох сторін для зручності налаштування під різні розміри телефонів);
  • Магніти (їх може бути декілька);
  • Автоматичні затискачі (механічні з сенсорами, що реагують на наближення телефону).

Способи кріплення автомобільних тримачів

Обираючи тип кріплення телефону не слід спиратися на вартість та моду, головне — зручність експлуатації. Наприклад, головною перевагою механічних тримачів є простота рішення та надійність. Ціна такої конструкції досить невелика (від 4-5$), але якщо вас цікавить дійсно надійне кріплення — це ваш варіант. Він особливо підійде для тих, хто проживає в сільській місцевості, часто виїжджає за місто або на природу.

З іншого боку знімати та встановлювати телефон у такий тримач може бути незручно. Відкривати затискачі потрібно вручну, хоч і є трохи удосконалений варіант з кнопкою. Саме тому модель підходить пріоритетно для тих, хто не здійснює багато поїздок протягом дня, і шукає надійну та дешеву конструкцію.

Способи встановлення автомобільних тримачів

Для тих, хто регулярно пересувається містом від однієї локації до іншої, з необхідністю швидко вийти з авто, забираючи смартфон із собою, більш комфортнішим вибором буде магнітний тримач. Така конструкція дозволяє просто покласти телефон на магніт і так само легко зняти його. Механічні фіксатори тут повністю відсутні. Але магніти менш надійні, бо залежні від ваги пристрою та інтенсивності руху. Наприклад, якщо дорожнє покриття не дуже якісне, з вибоїнами чи зовсім відсутнє, за сильних коливань та ударів, або під час різкого гальмування, смартфон може впасти.

Доволі часто, обираючи який магнітний тримач для телефону краще, виникає питання чи не зашкодить магніт екрану, батареї або сигналу зв’язку. Дійсно, існує безліч міфів щодо цього, але на практиці на працездатність батареї, пам'яті, екрану чи сенсора, такі тримачі не впливають. Залишиться стабільною і робота GPS та SIM-картки. Єдине що може статися — під час встановлення в тримач смартфон буде трохи швидше розряджатися, і безумовно, магніт тимчасово вплине на вбудований компас.

Важливо! Іноді до категорії тримачів відносять протиковзкі килимки. Але називати їх повноцінним тримачем не правильно, адже вони не забезпечують основної функції — можливості використання смартфона в режимі дзвінка, як GPS навігатора або відеореєстратора. Їх єдина функція — запобігання зісковзування смартфону при час руху.

Автоматичні тримачі — це найкращий варіант, що поєднує надійність механічних затискачів та легкість користування. Вони становлять собою електронні прилади з датчиками, що автоматично розкривають затискачі під час піднесення смартфона і так само фіксують його у тримачі. Недоліками автоматики є трохи вища вартість, що зумовлена наявністю додаткових модулів (сенсорів, електроніки). Також є потреба підключення до електричної мережі автомобіля. Автоматичні конструкції варто обирати тим, хот проводить багато часу в дорозі, а особливо, коли з поїздками пов'язана професійна діяльність.

Вибір тримача для телефону в машину за місцем кріплення

Вирішуючи який вибрати тримач для телефону в машину за місцем кріплення, важливо пам'ятати, що він не повинен заважати керуванню та огляду дороги. Панель приладів має бути завжди у вільному доступі. Також не можна аби автотримач заважав рухам водія. З іншого боку тримач має бути розташований так, щоб використання смартфона було безпечним і простим. Тому до вибору зони кріплення варто поставитися відповідально.

Доступних місць для встановлення тримача в салоні автомобіля досить багато. До того ж його можна передбачити не лише для водія, а й для пасажирів. Переважно встановлюють у наступних зонах: дефлектор, лобове скло, торпеда, ніша для CD, дзеркало заднього виду, підголовник, підстаканник, кермо тощо.

Вибір за місцем кріплення автомобільного тримача

Умовно типи кріплення можна поділити на три категорії:

  • Вакуумні присоски — фіксуються на відносно гладкі поверхні (скло, торпеду). Автотримачі такого типу недорогі і дозволяють легко змінювати місце розташування в салоні, не залишаючи слідів. Такий варіант підійде для тих, хто полюбляє універсальність. З іншого боку, за різких перепадів температур присоска може відклеюватися, тому краще не економити на якості.
  • Механічні затискачі забезпечують стабільне кріплення, але допускають встановлення тільки в певні зони. Це самий надійний варіант, що забезпечує стабільну фіксацію.
  • Клейка стрічка (скотч) — простий та універсальний тип кріплення за відносно низькою ціною. Головним недоліком таких конструкцій є складність зміни місця розташування, оскільки клей залишає сліди, що складно видаляються.

Вакуумні присоски і клейка стрічка — це здебільшого універсальні рішення. А ось коли йдеться про механічний тримач для телефону, який краще саме для вас слід визначати, враховуючи особисті уподобання. Справа в тому, що конфігурація таких кріплень розробляється в залежності від зони розташування. Наприклад, це може бути невелика кліпса, що забезпечує кріплення на вентиляційну решітку дефлектору чи торпеду, розпірки для встановлення в підстаканник або затискачі на підголовник крісла.

Зручні варіанти встановлення автомобільних тримачів

Найбільш зручними варіантами вважається установка на дефлектор або торпеду, тому що в цьому випадку смартфон знаходиться в полі зору водія, але не заважає доступу до панелі приладів. А ось самим незручним місцем кріплення є кермо, бо під час поворотів, разом з ним буде повертатися і смартфон, що ускладнює експлуатацію останнього.

Важливо! Деякі автомобільні тримачі для телефонів можуть передбачати в комплектації кілька типів кріплення, що дозволяє вибирати найзручніший варіант в залежності від поточної ситуації.

Як вибрати автомобільний тримач для смартфона по дизайну

Конструктивно автомобільні тримачі для телефонів повинні передбачати можливість зміни кутів повороту (до 360°) та нахилу, аби підлаштовувати кут огляду під положення водія. Гарний варіант, якщо тримач на гнучкій штанзі, що дозволяє регулювати положення смартфона максимально вільно. Якщо можливості налаштування обмежені, використання автотримача може бути доволі незручним, тому такі варіанти розглядати не варто.

Купуючи тримач для телефону в машину, як вибрати розмір? У цьому питанні слід вважати, що вони можуть бути або лише під смартфони, або універсальними, з можливістю кріплення відеореєстраторів, планшетів, навігаторів тощо. Найбільш важливо звернути увагу на припустиму вагу пристрою, обираючи між магнітними варіантами. Тут працює просте правило: чим більша вага гаджету, тим слабшим буде з'єднання. Так само вага впливає і на стабільність фіксації самих тримачів, особливо коли йде мова про конструкції з вакуумними присосками та скотчем, що розташовані на вертикальних поверхнях.

МодельКріплення смартфонаКріплення в салоні автоДопустиме навантаженняМісце кріплення
Defender Car 111 механічні затискачівакуумна присоскадо 1 кгторпеда, лобове скло
Defender CH-110 магнітвакуумна присоскадо 0,5 кгторпеда, лобове скло
Defender Car 223 механічні затискачімеханічні затискачідо 1 кгпідголовник
HOCO CA74 магнітмеханічна кліпсадо 0,7 кгдефлектор

Таблиця. Порівняння моделей автотримачів за допустимим навантаженням та типом кріплень

В свою чергу, якщо обирати тримач з механічними кріпленнями, варто враховувати можливість встановлення смартфонів з різною діагоналлю. Сучасні смартфони можуть мати діагональ від 4,5 до 7 дюймів, і більшість тримачів розраховані на цей діапазон. Якщо ж ви плануєте встановлення не тільки смартфонів, а ще й навігаторів та планшетів, необхідно обов'язково уточнити можливість варіювати ширину затискачів.

Вибираючи тримач для телефону в авто, який краще за дизайном? Більшість моделей мають мінімалістичний стиль. Основний колір — чорний, але можна обрати варіанти з поєднанням яскравих кольорів (HOCO CA5).

Різноманітність кольорів автомобільних тримачів

А от за типом матеріалів автотримачі для смартфонів найчастіше є комбінованими рішеннями. Тут можуть бути використані: ABS пластик, силікон, металеві сплави або поліуретан в різних варіаціях.

Доволі великий і перелік брендів (Hoco, Defender, XO, DM, ArmorStandart, Borofone тощо), кожен з яких пропонує власне бачення форми та ергономіки. Кажучи про бренди, варто віддавати перевагу відомим маркам, а коли обираються дорогі моделі з бездротовою зарядкою, важливо звернути увагу на наявність гарантії виробника. Зазвичай вона від 6 місяців до 1 року.

Вибір тримача для телефону з розширеними функціями

Приймаючи рішення який тримач для телефону краще в машину, багато хто віддає перевагу наявності бездротової зарядки (Baseus Wireless Charger Gravity Car, HOCO S35 Smart). Остання може бути різної потужності, але в середньому сучасні пристрої розраховані на 5W-10W або 15W. Підключається така зарядка до електричної мережі автомобіля через прикурювач, за допомогою кабелю USB Type-C або mini USB. Обираючи цей варіант, варто розуміти, що сам смартфон також має підтримувати не лише зарядку Qi, а й відповідну потужність.

Зазвичай тримачі з бездротовою зарядкою мають вищу ціну (від 25 $). Але швидкість заряду батареї буде повільнішою, ніж при звичайному підключенні через кабель. Тому єдина перевага — це відсутність потреби додатково підключати телефон. Також важливо звернути увагу, чи можна певним тримачем заряджати смартфон у чохлі та чи передбачений в приладі захист від перезарядки.

Підбиваючи підсумки у питанні, який вибрати тримач для телефону в машину, слід також вважати, що не завжди в описі представлені всі дані, навіть якщо читати їх на сайті офіційного дистриб'ютора. Тому, якщо у вас є сумніви або цікавлять певні параметри, уточніть їх наявність у продавця, почитайте відгуки про обрані моделі від користувачів та експертів.

Актуальні ціни на автотримачі