Планшет, або ж таблет – дуже популярний гаджет. Він легший і компактніший за ноутбук, але й не такий маленький, як смартфон. Завдяки цій перевазі він часто краще підходить і для роботи, і для дозвілля. Ще однин його плюс – демократична ціна.

Якщо ви замислились про те, щоб купити собі або у якості подарунка такий гаджет. Але як вибрати хороший планшет, у якому поєднувалися б функціональність, н надійність, і доступна ціна? Розмаїття моделей величезне, тому варіантів оптимальної моделі може бути декілька. Насамперед дайте відповідь собі на такі питання:

  • Для яких цілей потрібен планшет – по роботі, як інструмент для творчості, або ж як спосіб відпочити?
  • З якою операційною системою вам звичніше/комфортніше мати справу?
  • Які технічні моменти є найважливішими – «живучість» батареї, розмір оперативної пам’яті, можливості камери, об’єм сховища та інше?
  • Що краще – великий екран чи компактність?
  • Яку суму ви готові заплатити за бажаний набір параметрів?

Щоб підібрати планшет, з’ясуємо, з якими завданнями йому доведеться зіткнутися. Найпопулярніші сфери застосування – робота, навчання, дозвілля (веб-серфінг, перегляд відео, ігри).

З якою операційною системою обрати планшет

Дехто жартує, що вибір операційної системи – «питання релігії». Комусь ближчий Android, комусь Windows, а хтось віддає перевагу епплівській техніці з операційною системою iOs. Насправді головною причиною вибору певного варіанту є звичка. Ті, хто пристосувався до «вінди» чи «андроїда», іноді важко адаптуються до «яблучної» логіки. І навпаки. Другий момент: якщо людина працює з кількома пристроями (смартфон, таблетка, ноутбук), і між ними має бути оперативний зв’язок, то і логіка взаємодії з ними бажана однакова. Наприклад, пристрої Apple мають власну систему бездротової передачі файлів, яка не працює з гаджетами інших виробників. Крім того, iOs використовують лише продукти цього бренду, що звужує можливість їх вибору. Щодо системи Android, то на ній побудована робота гаджетів різних виробників. Це саме стосується і Windows. Але перша більше поширена серед смартфонів, а друга серед ноутбуків і десктопів. Отже тут грає роль, з яким пристроєм людині звичніше працювати і як вона сама сприймає планшет – як мобільний пристрій чи мобільний комп’ютер. Вирішивши питання з операційною системою, визначіться зі сферою застосування планшета. Ось таблиця, що ілюструє логіку міркувань.

Призначення планшетаКлючові характеристикиПриклад
Для навчанняКомпактність, якісний екран, підключення мультимедіаSamsung Galaxy Tab S6 Lite,
Blackview Tab 11
Для роботиНадійність, фронтальна камера для відеозв’язку, 2 сімки для можливості вибору провайдераOukitel Pad RT5,
Samsung Galaxy Tab S9 FE
Для художньої творчостіМожливість малювати стілусом, продуктивністьSamsung Galaxy Tab S6 Lite
Для просмотра фільмівЯкісний екран, продуктивність, значний об’єм пам’яті, потужний акумуляторSamsung Galaxy Tab A9 Plus
Для веб-серфінгаСтабільний зв’язок, підтримка останніх стандартів WiFiSamsung Galaxy Tab S9 FE Plus SM-X610,
Prestigio Q Mini 4137 4G Dual Sim Black
Для ігорВисока продуктивність, стійкість до навантажень, велика ємність акумулятора, міцний корпус, ергономічністьXiaomi Pad 6

Як вибрати планшет для роботи

Обираючи таблет для роботи, треба враховувати специфіку зайнятості людини. Якщо ділова активність відбувається за межами офісу, і гаджет доведеться постійно носити із собою – тоді плюсом буде «невбивність» планшета. Особливо це стосується військової чи будівельної сфер. У випадку, коли часто доведеться працювати за столом, у спокійних умовах, то на перше місце виходить зручність використання.

Отже, для планшета, що експлуатуватиметься в умовах частих бізнес‑відряджень, зміни обстановки, ключовою виявляється можливість оперативного зв’язку з будь-якої точки планети, включаючи відеодзвінки, відеоконференції тощо. А отже, гаджет обов’язково повинен мати вихід у мережу як через WiFi, так і по мобільному зв’язку. Добре, якщо можна встановити дві сімки різних операторів. Невелика діагональ екрана тут виступаэ як перевага, роблячи планшет компактним. Зверніть увагу на наявність фронтальної камери та можливість підключення аудіогарнітури – у шумному середовищі вона допоможе краще чути та бути почутим. І, звичайно, не ігноруйте характеристики батареї – для семидюймового пристрою її рекомендована ємність має складати не менше 4500 мАг, а якщо діагональ досягає 10 дюймів – від 7 тис. міліампер на годину. Приклад такого гаджета для мобільного використання – Oukitel Pad RT5. У нього посилений корпус з металу та пластику, є фронтальна камера на 16 Мп, можливість встановлення двох сім-карток, а головне – дуже «живучий» акумулятор на 10 000 мАг.

Oukitel Pad RT5

Фото: Oukitel Pad RT5

Часта робота у приміщенні, за столом висуває інші вимоги. Тут у нагоді стане здатність планшета перетворюватися на ноутбук. Як правило, сучасні таблети дозволяють підключати зовнішню клавіатуру та мишку. Також є пристрої-трансформери, яким конструкція корпусу допомагає перетворюватися на подобу лептопа. Але це не обов’язкова опція, адже питання легко вирішується придбанням чохла-підставки. Для офісного планшета компактність не така важлива, як зручність сприйняття інформації з екрану – особливо, якщо це цифри, таблиці, текстова інформація. Прикладом такого пристрою може бути Samsung Galaxy Tab S9 FE з діагоналлю екрану 11 дюймів, фронтальною камерою на 12 Мп та потужним 8-ядерним процесором із частотою 2,4 ГГц. У комплекті також йде стілус, що дозволяє робити в ньому записи та замальовки, як у блокноті.

Як вибрати планшет для навчання

Інший підхід застосовують при виборі планшета для навчання. Сьогодні мультимедіа все більше використовується в освіті. Часи, коли потрібно постійно носити із собою кілограми літератури, йдуть у минуле. Підручники та інші книги тепер можна завантажити на планшет в електронному вигляді у необмеженій кількості. Другий плюс – камера планшета позбавляє необхідності постійно все записувати вручну. Великий текст, схему, інші матеріали легко отримати у користування, лише зробивши фото. Зрештою, є сенс встановити на гаджет різні навчальні ігри, програми-планувальники, допоміжні утиліти, які роблять навчання цікавішим та різноманітнішим. До того ж, педагоги все активніше включають у навчальний процес мультимедійні матеріали, які можна скачати і переглянути/прослухати на своєму пристрої.

Сьогодні батьки часто купують своїм дітям для цього саме планшети. Їхній екран досить великий, що дозволяє не перевантажувати зір. Ноутбук, навіть якщо виграє у таблета в плані функціоналу, є набагато важчим і громіздкішим. Та й не кожен довірить його дитині, адже коштує він набагато дорожче. Що ж до смартфона, то він занадто малий і незручний, до того ж при взаємодії з ним швидко втомлюються очі.

А тепер – докладніше про те, як вибрати планшет недорогий, але водночас здатний впоратися з будь-якими навчальними завданнями.

По-перше, потрібно досягти компромісу між компактністю та розміром екрану, що дозволяє легко сприймати інформацію. Оптимальною вважатимуться діагональ 7-8, максимум 9 дюймів. Важливо, щоб щільність зображення була на хорошому рівні – це формат FullHD (1920 на 1080 пікселів). 4K у разі буде зайвим, адже на невеликому екрані буде важко оцінити його переваги.

По-друге, потурбуватися про здоров’я очей допоможе наявність «режиму читання». Він є на більшості сучасних смартфонів та планшетів. Переведення в такий режим робить картинку менш «ріжучою» очі, холодне біле тло стає жовтуватим, на зразок паперової сторінки.

По-третє, бажано щоб екран був на основі ширококутної IPS-матриці, яка дозволяє добре бачити зображення навіть при нахиленому його положенні. З таким планшетом комфортно працювати не лише самому, а й із сусідом по парті.

Дуже важливо, щоб планшет мав різноманітні способи зв’язку з іншими пристроями – 4G та WiFi, Bluetooth для обміну файлами та, за необхідності, використання бездротових клавіатури та мишки. Незайвим виявиться наявність порту та адаптера OTG, за допомогою яких підключають будь-які флешки та взагалі USB-пристрої. Непогано, якщо передбачена можливість підключення аудіогарнітури – навушників із мікрофоном. В умовах, коли заняття часто прокладаються онлайн, це особливо важливо.

Решта технічних характеристик навчального планшета можуть залишатися середніми. Надпотужний процесор тут не потрібен, та й оперативність об’ємом 4 Гб закриє всі потреби. Хіба що варто придивитися до акумулятора – що довше він тримає заряд, то краще.

Гарний приклад планшета для навчання - Samsung Galaxy Tab S6 Lite: екран, розрахований на FullHD-зображення, оперативна пам’ять 4 Гб, надійний аккумулятор на 7040 мАг, міцний металевий корпус. Варіант більш дешевший – Blackview Tab 11 від менш розкрученого бренду, але з аналогічними характеристиками.

Як вибрати планшет для творчості

Таблети часто використовують у своїй роботі графічні дизайнери, художники, взагалі творчі люди, які працюють із зображеннями. Розберемося, за якими критеріями вибрати планшет у цьому випадку.

Треба відразу визначитися, чи потрібен вам бюджетний електронний блокнот для скетчів або повноцінний графічний монітор, що дозволяє вирішувати будь-які завдання щодо створення та обробки зображень. Розмір професійних гаджетів може досягати розміру А3, і про мобільність говорити тут не доводиться. Але невеликі планшети стандартного розміру (порядку A5) цілком підходять для фото і створення проектів середньої складності. При цьому площею дисплея обмежується лише свобода маніпуляцією автора, а не розмір фінального зображення – на виході воно може бути будь-якого розміру. Очевидно, що планшет із діагоналлю екрану 12 дюймів дарує автору можливість більшої деталізації, ніж 7-дюймові гаджети. Але якщо мета – постійно мати під рукою електронний блокнот для швидкої фіксації своїх ідей, то чим менше діагональ, тим краще.

Зазвичай для малювання на планшеті використовується стілус, що виконує функцію олівця чи пензля. Причому він може бути пасивним (просто натискає на сенсор екрану) або активним (синхронізується з планшетом через Bluetooth або USB і має багато налаштувань).

Для аматорського або напівпрофесійного малювання підійде планшет, який має малювання – одну з опцій. Приклад Samsung Galaxy Tab S6 Lite. Він використовує технологію S Pen, розроблену спеціально для цього. Електронне перо (стилус), що йде в комплекті, дозволяє робити записи та малювати. 8-ядерний процесор Qualcomm Snapdragon 720G з графічним процесором чудово тягне графіку.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Фото: Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Як вибрати планшет для веб-серфінгу

Для веб-серфінгу важливо, щоб не було обмежень щодо виходу в мережу – за допомогою роутера або через сім-карту. Зараз багато планшетів вже підтримують стандарт WiFi-6 ­– це остання версія всім відомого бездротового підключення. Шоста версія перевершує попередні за швидкістю та обсягом обміну даними. Вона ефективніша під час роботи з кількома пристроями і демонструє себе набагато краще у місцях із великою щільністю населення – торгових центрах, аеропортах, стадіонах тощо, де вай-фай роздається відразу багатьом пристроям. Вартість таких планшетів не найнижча не тільки тому, що вони працездатніші, але й через те, що це досить «свіжі» моделі. Приклад пристрою за допомогою WiFi-6 – Samsung Galaxy Tab S9 FE Plus SM-X610.

Але вай-фай є не скрізь. З’ясуйте, чи можна виходити в інтернет за допомогою сім-картки. Це стандартна опція, проте існують простіші моделі планшетів, в яких вона не передбачена. Перед тим, як вибрати бюджетний планшет для інтернет-серфінгу, пошукайте в описі моделі позначення «4G». Приклад дешевого планшета, який виходить в інтернет через сім-карту – Prestigio Q Mini 4137 4G Dual Sim Black.

Як вибрати планшет для ігор

Ігри – ще одне популярне застосування планшетів. Багатьом подобається динамічні «стрілялки» та симулятори, причому з детальною графікою. І тут важливо, щоб пристрій встигав своєчасно «перетравлювати» чималі обсяги даних. Значить, слабкий процесор та невелика оперативна пам’ятка – не варіант.

Кожна ігрова програма висуває свої технічні вимоги до комп’ютерного «заліза». Але чим воно потужніше, тим більший простір з’являється у вас щодо вибору софту. Бажані такі характеристики гаджета для ігор:

  • Тактова частота процесора – від 2,2 МГц.
  • Кількість ядер – від 8.
  • Оперативна пам’ять об’ємом від 6 Гб.

Процесор має працювати стабільно та при цьому економічно.

Але висока продуктивність – не єдина вимога до ігрового планшета. Він повинен не боятися перевантажень і перегріву, адже працюватиме він на повну, причому протягом тривалого часу. Підвищені вимоги пред’являються і щодо стійкості до механічних навантажень – адже у пориві ігрового азарту легко забути про необхідність бути акуратним з гаджетом. І, нарешті, не повинен підводити акумулятор - уявіть, що буде, якщо він розрядиться в найнапруженіший момент гри! Його ємність має починатися з 4000 мАг (більше – краще).

Крім того, пристрій має бути зручним, ергономічним – не створювати зайвої напруги в руках, робити керування персонажами легким та приємним.

Xiaomi Pad 6 з оперативною пам’яттю 8 Гб, акумулятором на 8840 мАг і продуктивним процесором Qualcomm Snapdragon 870 – приклад планшета, який добре підходить для ігор. Honor Pad X9 - варіант дешевше, але теж досить гідний: оперативна пам’ять - 4 Гб, акумулятор на 7250 мАг і процесор Qualcomm Snapdragon 685.

Xiaomi Pad 6

Фото: Xiaomi Pad 6

Загалом, рекомендація, як правильно вибрати планшет для ігор: шукайте пристрій із топовими характеристиками. Й готуйтеся до того, що коштуватиме він досить дорого. Так, можна грати і на середньому планшеті, але, по-перше, ви будете обмежені у виборі ігор, а по-друге, планшет може не витримати підвищених навантажень і зламатися.

Як вибрати планшет для перегляду фільмів

Перегляд відео – один із найпопулярніших застосувань цих пристроїв. За великим рахунком, для цього підійде майже будь-який сучасний гаджет середньої продуктивності. Однак чим вища частота роботи процесора (від 1,5 ГГц) та кількість його ядер (вітається 6-8), тим краще він відтворюватиме відео, навіть «важке». На здатність долати великі обсяги інформації впливає і обсяг оперативної пам’яті. 8 Гб – необхідний мінімум, а якщо більше – то ще краще.

Чим більше екран по діагоналі, тим більшу «картинку» ми отримаємо на ньому. Це дозволить встановити дисплей на комфортній відстані від очей. 10-12 дюймів – гарний вибір.

Відчутні переваги дає екран на ширококутній (до 180 °) IPS-матриці: вона забезпечує нормальне сприйняття зображення не тільки при передньому розташуванні гаджета, але і при збоку. Отже, відео можна дивитися не тільки самому, а й у компанії.

Чіткість зображення забезпечується достатньою щільністю пікселів. Сучасний стандарт для планшетів із діагоналлю від 10 дюймів – FullHD (1920 на 1080 пікселів). Для 7-дюймових він нижчий – 1024х600.

Якщо ви плануєте дивитися відео з жорсткого диска, поцікавтеся його обсягом. 128 ГБ дозволяє зробити достатній запас фільмів у високій якості. Опція встановлення карти пам’яті дарує майже повну свободу у цьому плані. Незайвою буде здатність програвати широкий список відеоформатів.

Для перегляду фільмів онлайн значення набуває якісного підключення до мережі – як WiFi, так і 4G.

З якою б метою не передбачалося використовувати планшет, ємний акумулятор завжди буде перевагою. Тут це також є актуальним на всі 100%. 4000 мАч - це необхідний мінімум, але краще орієнтуватися на акумулятор серйозніше, близько 7-8 тисяч міліампер/годин.

Відповідних прикладів таблету для кіномана можна навести масу. Samsung Galaxy Tab A9 Plus - не найдешевший, але в усіх відношеннях привабливий варіант. Екран з діагоналлю 11 дюймів та роздільною здатністю FullHD, 8-ядерний процесор з частотою 2,2 ГГц, оперативна пам’ять 4 Гб, батарея на 7040 мАг, вбудована пам’ять на 64 Гб – те, що треба!

Якщо обирати щось більш бюджетне, можна порадити Teclast T40S. Бренд менш відомий, але характеристики гідні: діагональ 10,4 дюйми, 8-ядерний процесор з частотою 2,2 ГГЦ, оперативна пам’ятка 8 Гб, внутрішнє сховище на 128 Гб, акумулятор на 6 тис. міліампер/год.

З усього сказаного видно, що питання, як вибрати планшет для різних завдань, існують спільні відповіді. Загальна закономірність: чим продуктивніший пристрій, тим краще у будь-якому випадку. Перша головна відмінність – це розмір, адже іноді він повинен бути меншим, іноді – більшим. Ще один момент – ціна. Чим потужніша таблетка, тим вона дорожча. Компромісний варіант – купівля моделі з топовими характеристиками від не дуже розкрученого бренду.