Сьогодні важко відмовитися від використання комп’ютерної мишки. Цей пристрій дуже необхідний, якщо ви працюєте за комп’ютером. Особливо, якщо ви постійно виконуєте завдання, що вимагають високої точності. З такими найчастіше стикаються люди, що працюють з графікою, зображеннями та відео. Навіть за умови роботи на ноутбуці в даному випадку використовувати мишку все одно треба. Також не можуть відмовитися від комп’ютерної миші геймери. Ця категорія користувачів ставить дуже високі вимоги до подібного обладнання. Адже неякісна мишка може звести на нівець усі зусилля у грі.

Якщо ви зможете приділити достатньо уваги вибору комп’ютерної мишки, то робота стане продуктивною та зручною. До цього варто прагнути. І обирати треба не лише за характеристиками, тут важливо також правильно підібрати розмір і форму. Адже це напряму впливає на комфорт під час довготривалої роботи. Тому якщо ви та людина, що проводить за ПК більшу частину дня, то вам точно варто приділити особливу увагу підбору якісного обладнання для комп’ютера.

Як вибрати мишку для ноутбука?

В першу чергу варто орієнтуватися на технічні параметри та призначення миші. Бо саме це впливає на комфорт під час виконання різних завдань.

Врахуйте сферу роботи, це допоможе обрати найбільш вдалий варіант пристрою.До того, як вибрати мишу для комп’ютера зверніть увагу, що всі вони діляться на два типи:

  • Геймерські.
  • Офісні.

Дивитися в бік першого варіанту варто лише у випадку, якщо ви по кілька годин проводите за іграми. Це вибір для тих, хто займається професійно іграми. Такі комп’ютерні мишки мають свої конструктивні особливості. Наприклад, у них може бути різна вага, підсвітка, а також додаткові кнопки. Форма теж особлива. Вона не дозволяє гравцю перевтомлювати руку під час кількагодинних ігрових сесій. І це важливо, бо саме ця категорія користувачів дуже часто страждає від тунельного синдрому.

Додаткові кнопки на комп’ютерній миші для ігор не програмуються виробником. Це має робити сам користувач. Ідея в тому, що для певних ігор потрібні додаткові кнопки. Клавіші на клавіатурі не дають такої ж швидкості реакції. Тому користувач самостійно може обрати, за яку функцію буде відповідати та чи інша кнопка.

Для офісу використовувати подібний варіант недоцільно. Адже вартість геймерської миші не мала, але повною мірою використати увесь її функціонал під час роботи над офісними завданнями не вийде. Набагато дешевше буде купити офісну мишу.

Розділити мишки можна на ще кілька груп залежно від їх технічних параметрів та конструкції:

  • Дротові.
  • Бездротові.
  • Лазерні.
  • Оптичні.

Окрім вартості у таких моделей комп’ютерних мишок є і інші відмінності. Тому варто ознайомитися з усіма характеристиками та особливостями кожного з видів мишок, а потім вже обирати аксесуар відповідно до цілей використання.

Гуляти по мережі, дивитися фото та відео, а також працювати з офісними програмами не складно навіть з найдешевшою мишкою з дротом.

Дротова комп’ютерна мишка - найбільш доступний на сьогодні варіант. Завдяки підключенню до ПК використовувати мишу можна довго. Батарейок немає, а отже вони не розрядяться. Користувач в такому випадку економить на купівлі елементів живлення. Дріт можна під'єднати як до настільного ПК, так і до ноутбука. Проте з ноутбуком використовувати дротову мишу може бути не надто зручно. Особливо, якщо ви часто працюєте не вдома і постійно переносите пристрій.

Важливий параметр для миші - точність. У найдешевших моделей він може бути не найбільшим. І це не дозволить на професійному рівні грати у ігри або працювати з графічними матеріалами.

Спеціальні ігрові миші мають вищу точність, і вартість у них теж вища. Вони дарують користувачу стабільну роботу та високу швидкість відгуку. У відповідальний момент миша не відключиться самостійно. Дротова комп’ютерна мишка може бути більш надійним варіантом, ніж бездротова.

Не варто ігнорувати недоліки дротових комп’ютерних мишок. Кількість дротів біля ПК може бути і так великою. Додавати ще більше хочеться не кожному. Хтось виходить з ситуації доволі легко - купує спеціальні органайзери для дротів, що дозволяє закрити їх зручно та охайно.

Бездротові варіанти куди частіше використовують сьогодні. Усім хочеться свободи, яку вони дають. Точність і швидкість такої миші може бути аналогічною до дротових моделей, а може бути більшою. Це залежить від моделі пристрою. Вартість може бути дещо більшою, проте вона теж доступна. Компактний приймач підключається до ПК. Ніяких дротів, нічого не заважає та не плутається. Це явно великий плюс бездротових моделей.

Як і для дротової мишки для цього пристрою треба вільний USB роз’єм на ПК. Передача сигналу у цьому випадку відбувається за допомогою Bluetooth. Куди рідше зустрічаються радіоприймачі. З’єднання лишається доволі стабільним. Пристрій може працювати на доволі великій відстані від приймача. Це може бути 5-10 м. Елементи живлення, як правило, одноразові. Це батарейки невеликого розміру.

Якщо про дротові та бездротові моделі багато хто знає та чув, то про оптичні та лазерні знає не кожен. Мало хто замислюється, як саме працює пристрій та як він передає рухи. Поділ на ці дві категорії відбувається залежно від того, який елемент створює промінь світла. Коли в мишці встановлено світлодіод, то таку модель можна назвати оптичною. А от коли лазер, то відповідно - лазерною. Відмінності можна відчути під час використання приладів.

Частіше за все недорогі комп’ютерні мишки мають саме діод, а отже вони є оптичними. Цим рішенням виробники обладнання для ПК користуються доволі давно. Технологія перевірена та надійна, а головне дешева. Тому саме серед бюджетних моделей мишок можна зустріти оптичні.

Как правильно выбрать компьютерную мышку?

Недоліки у цього типу мишей також є. Вони не на всіх поверхнях можуть коректно передавати рух. Наприклад, на скляному столі така комп’ютерна мишка скоріше за все нормально працювати не буде. Також аналогічну ситуацію можна помітити у випадку з іншими гладкими поверхнями.

Якщо вам доводиться працювати з графікою чи ви любитель комп'ютерних ігор, то вам варто звернути увагу на лазерні миші. Вони набагато точніші, а також можуть працювати практично на будь-яких поверхнях. Навіть на скляних та дуже гладких.

Якщо будете обирати такий тип пристрою, зверніть увагу на дуже важливий параметр - DPI. Він відображає точність передачі рухів. І чим ця цифра більша, тим вища буде точність.

Тому якщо вам дуже необхідна комп’ютерна миша, вибрати найбільш вдалу модель буде не складно. Щоб вибір був вдалим варто брати до уваги сферу застосування. Якщо використовуєте мишу для роботи та виконання завдань, що потребують високої точності, розгляньте середні та дорожчі варіанти. Якщо ж ви хочете пристрій для повсякденного домашнього використання, беріть бюджетну модель.

Перед тим як вибрати комп'ютерну мишку, порівняйте різні пристрої та дізнайтеся про їх переваги та недоліки:

ТипПеревагиНедолікиСфера застосування
ПровідніНевелика ціна, з’єднання стабільне, рухи передаються точно, не треба міняти елементи живленняДріт може заважити рухатися та брати ноутбук з собоюДля дому, офісу та ігор
БездротовіПідтримує з’єднання на доволі великій відстані, не має дротівВідгук не настільки швидкий як у дротових, треба міняти елементи живленняДля дому та офісу
ОптичніРухи передає точно, можна використовувати на багатьох поверхняхНе може коректно працювати на скліДля дому та офісу, для ігор
ЛазерніКоректно працює на будь-яких поверхняхВисока вартістьДля офісу та ігор

Вибір провідної миші для комп’ютера

Перш ніж віддати перевагу будь-якому з варіантів, уважно вивчіть його технічні характеристики:

  • Точність.
  • Довжина дроту.
  • Сумісність з вашою операційною системою.

Перший параметр - один із найважливіших. Його не варто ігнорувати, якщо обираєте мишу для роботи чи ігор. Від нього буде залежати вартість мишки. Мінімальним цей показник може бути лише у разі, якщо плануєте користуватися мишою виключно для серфінгу в інтернеті та роботи з документами.

Кабель має бути достатньо довгим, щоб дістати до столу та дати необхідну свободу руху. Проте занадто довгий кабель не буде зручним. Він може постійно звисати зі столу або плутатися. Миші з коротшими кабелями дуже зручні для використання з ноутбуком.

Logitech B100 USB Black

Якщо шукаєте варіант миші для ПК, то придивіться до моделей з довжиною кабелю від 1 м. Вам потрібен такий дріт, який діставатиме від системного блоку до столу та матиме не менше 30 см запасу.

Не всі виробники це вказують, проте це теж важливо. Щоб вам не знадобилися додаткові налаштування, обирайте одразу мишу, сумісну з вашою операційною системою. Більшість пристроїв без проблем можуть працювати з Mac OS, Linux і Windows.

Hoco GM14 Platinum 2.4G White

Бездротові моделі

Безумовно, без дротів користуватися мишею набагато зручніше. Це вже великий плюс. Проте треба звернути увагу на відстань, на якій комп’ютерна мишка може тримати зв’язок з приймачем. Якщо ви будете переглядати на ноутбуку фільм, то керувати процесом можна буде на відстані кількох метрів, наприклад, сидячи на дивані. Це доволі зручно.

Точність передачі рухів - параметр актуальний для всіх без виключення типів мишок. Тому і в даному випадку варто звернути на нього увагу. А ще придивіться до форми і розміру. Від них буде залежати, наскільки зручно комп’ютерна мишка лежить в руці. Сучасні моделі мають доволі цікавий та зручний дизайн, що дозволяє не перевтомлювати руку дуже довго. Такий ефект досягається завдяки забезпеченню зручного положення зап’ястя та пальців.

Якщо плануєте з такою комп’ютерною мишкою грати у ігри, то врахуйте час затримки під час передачі сигналу. Він буде більшим, ніж у дротових моделей, хоч і може залежати від моделі пристрою.

Як правильно вибрати мишу для ігор?

Ті, для кого ігри - це професія, обирають мишку дуже уважно та підходять до процесу з усією відповідальністю. Адже саме якість пристрою та його характеристики пізніше будуть впливати на прогрес у грі. Миші для ігор мають свої унікальні особливості:

  • Висока точність (DPI).
  • Додаткові кнопки.
  • Підсвітка.

Найважливішим безумовно є перший параметр. Бо саме він дозволяє швидше реагувати на ігрову ситуацію. Через мишу відбувається керування персонажем, різноманітні дії. Що вищою буде точність та швидкість відгуку, то краще буде для гри.

Додаткові кнопки також суттєво полегшують життя геймерам. Бо вони не запрограмовані від початку, цей процес лягає на плечі користувача. І для кожної гри програмувати кнопки можна по-різному. Тепер не треба буде тягнутися до кнопки на клавіатурі і витрачати дорогоцінний час. Можна просто натиснути кнопку на миші.

Особливо багато така комп’ютерна мишка вирішує в іграх, де темп гри дуже високий і ситуація змінюється щосекунди. Можливо, саме це рішення дозволить досягнути рівня, якого раніше не вдавалося. Кількість кнопок та їх розташування треба обирати індивідуально. Тут варто переглянути різні моделі мишок та зупинитися на найбільш вдалому варіанті.

Наявність підсвітки зовсім не обов’язкова. Це вже залежить від вподобань користувача. Проте багато виробників пропонують таке рішення, бо воно дозволяє створити неперевершену атмосферу біля ПК. Можна обрати мишу з підсвіткою, якщо така функція є на іншому обладнанні.

Aula F812 Wired gaming mouse with 7 keys Black

Деякі геймери використовують миші, які можна регулювати по вазі. Дана функція також не є обов’язковою, проте дає додатковий комфорт. Вже після купівлі користувач може змінювати вагу мишки у більшу або меншу сторону. Це зручно, бо деякі гравці люблять, щоб мишка була легкою, а іншим подобається відчувати її вагу та мати більшу стабільність під час рухів. Врешті-решт це може залежати від самої гри. Десь треба більше швидкості та маневреності, а десь ні.

Перед тим як вибрати мишку для ПК, оцініть свої потреби та обирайте відповідно до них. Це дозволить не переплачувати та отримати максимум користі від товару. Для домашнього використання не обов’язково купувати мишку відомого бренду за великі гроші. Можна обійтись якісною мишкою менш відомого виробника. Проте якщо ви займаєтеся професійно іграми, графікою чи іншою роботою, що вимагає високої точності, не намагайтеся зекономити на мишці. Обтирайте якісний та перевірений часом варіант.

Як вибрати мишку, щоб нею було зручно користуватися?

Насправді питання доволі складне. Як вибрати комп’ютерну мишу, щоб вона зручно лежала у руці та не перевтомлювала її за кілка годин використання? Давати рекомендації на цю тему складніше. Технічні параметри так чи інакше залежать від сфери застосування пристрою. А ось зручність - це дуже індивідуальна штука. Проте якість закономірності все ж є. Почнемо з розміру.

REAL-EL RM-300 USB Black/Grey

Можна помітити, що більшість бюджетних комп’ютерних мишок мають доволі великий розмір та майже завжди однакову форму. Розмір впливає на комфорт дуже сильно. Бо занадто велика миша змусить вас тримати руку у дуже незручному положенні, що призведе до швидкої втоми. Проте і надто маленька - не найкращий варіант.

Якщо у вас велика рука, то і розмір миші має бути відповідним. Проте також враховуйте спосіб утримання пристрою. Деякі користувачі кладуть на мишку долоню майже повністю. Це дозволяє доволі непогано розслабити руку. Якщо ви звикли тримати пристрій саме так, то беріть більшу за розміром мишу. На ній легше буде розмістити руку.

Якщо ж під час роботи ви звикли згинати пальці та тримати на миші лише частину долоні ближче до зап’ястка, то вам підійде компактна модель. Також зверніть увагу на форму. Вона може бути вигнутою, і це тільки плюс. Така форма дозволяє краще розслабити руку.

Як вибрати мишку по точності передачі рухів?

Роздільна здатність - це характеристика, яка стосується не лише моніторів. У випадку з мишками цей параметр відображає точність передачі рухів. І що він більший, то точніше передаються рухи. Параметр може позначатися як DPI.

Для недорогих мишок характерна невисока роздільна здатність. Зазвичай вона не перевищує 1600. Для щоденного використання більше і не треба.

Для ігор або роботи з різноманітними програмами може знадобитися трохи краща мишка. Варто звернути увагу на моделі з показником в межах 1600-3200. Для ігор це великий плюс, бо кожен рух буде більш виваженим і точним. Проте відчути цю точність при виконанні буденних завдань навряд чи вийде.

Моделі з DPI вище 3200 мають доволі високу ціну, бо це професійне обладнання, що дозволяє досягти високої точності кожного руху. Можна купувати таку мишку для роботи з графічними редакторами.

Як вибрати комп’ютерну мишу: важливі поради

Окрім характеристик, форми та розміру є ще кілька нюансів, що потребують уваги:

  • Репутація виробника.
  • Тип елементів живлення для бездротової мишки.
  • Відгуки про конкретну модель пристрою.

Отримати усю необхідну інформацію можна віддалено. Не треба йти у магазин, усе можна зробити через сайт.

В мережі повно відгуків про різні бренди та їхні товари. Якщо зупинилися на конкретному варіанті, витратьте ще кілька хвилин на вивчення відгуків про нього.

Якщо купуєте професійну мишку, то краще зверніть увагу на моделі від популярних брендів. Вони мають певну репутацію та зазвичай надійні.

Обираючи бездротову комп’ютерну мишку, варто орієнтуватися на тип елементів живлення. Бо якщо пристрій можна заряджати, а не міняти батарейки на нові, то його варто розглянути як варіант. Елементи живлення, що перезаряджаються, не потребують заміни. Їхня ємність доволі велика, а зарядка займає мінімум часу. Плюс в тому, що вам не доведеться постійно купувати нові батарейки.

Якщо хочете купити якісну комп’ютерну мишу, обирайте враховуючи сферу її застосування. Так ви не будете переплачувати за непотрібні функції та зможете обрати дійсно вартий уваги варіант. Дбайте про особистий комфорт, бо це запорука продуктивної роботи. Не беріть мишу абиякої форми та розміру. І тоді професійні хвороби геймерів та офісних працівників оминуть вас.