Перш ніж обрати розумний годинник, варто визначитися з його основним призначенням та функціоналом, який має бути обов’язково присутнім. Також зверніть увагу на дизайн та комфорт. Ціна та бренд здаються важливими критеріями, але дорогий і модний пристрій не завжди кращий, тим паче не варто обирати дешеві моделі невідомих виробників. Як вибрати хороший смарт годинник аби він приносив користь та задоволення — розказуємо далі.

Типи смарт годинників та особливості вибору

Smart Watch або розумний годинник представляє собою поєднання комп'ютера та годинника. Це пристрій, що може працювати самостійно, або ж у парі зі смартфоном чи планшетом. Від популярних фітнес-браслетів, з якими дійсно є багато спільних функцій, він відрізняється тим, що має власну операційну систему та дозволяє встановлювати додатки та програми.

Як вибрати смарт-годинник?

Умовно типи смарт годинників можна розділити відповідно їх призначенню: універсальні, чоловічі, жіночі, дитячі, для людей похилого віку, а також спеціалізовані (туристичні, спортивні, тактичні).

Як вибрати смарт годинник чоловічий?

Габарити та тип ремінця — перше, на що треба звернути увагу, обираючи чоловічу модель smart watch. Він має бути зручним! Так, якщо на корпус винесені кнопки та безель, вони мають бути відповідного розміру, аби їх натискання не викликало дискомфорту.

З позиції функціональності варто звернути увагу на вид діяльності, згідно чого можна виділити наступні категорії:

  • Для ділових людей - такі годинники відрізняються витонченим дизайном, а їх набір функцій оптимізований для комунікації та виконання робочих задач (прийом дзвінків, надсилання повідомлень, синхронізація з таск менеджерами та календарем, оперування електронною поштою та офісними програмами). Годинник для бізнесу має бути оснащеним вбудованою камерою та мікрофоном. Перевагою буде великий об'єм вбудованої пам'яті, слот для SIM картки тощо.
  • Для занять спортом – такі пристрої орієнтовані на різні режими тренувань (бігові, для велоспорту, плавання та дайвінгу тощо). Часто їх відрізняє яскравий дизайн. Обираючи такий пристрій, слід приділити увагу якості роботи датчиків (крокомір, пульсометр, GPS, оксиметр тощо). Вагомою перевагою буде можливість налаштування планів тренувань та наявність достатнього об’єму пам’яті для завантаження музики.
  • Для спеціальних умов використання — такі пристрої відрізняються підвищеним захистом від ударів, вологи та перепадів тиску або температури. Також увага приділяється потужності батареї та наявності додаткових джерела живлення. В годинниках такого типу часто можна зустріти такі функції, як GPS навігатор, компас, глибиномер, балістичний калькулятор, альтиметр і т.д. Відрізняє такі годинники агресивний дизайн та характерні кольори (хакі, камуфляж, сафарі, чорний).

Як вибрати смарт годинник жіночий?

Жіночі smart watch мають доволі різноманітний дизайн. Можна знайти як гламурні, так і спортивні гаджети з веселими кольорами. Особливістю жіночих розумних годинників є коротший ремінець. Сам пристрій може бути нестандартних форм та діаметрів. Обираючи жіночий смарт годинник, варто звернути увагу на вагу аксесуара. Якщо він буде завеликим та важким, це може бути незручно під час щоденного користування.

Функції в жіночих моделях аналогічні чоловічим. Також є пристрої для бізнесу та спортивні, з відповідним набором можливостей. Якщо казати про тактичні гаджети, тут трохи складніше, адже адаптовані під жіночу руку моделі майже не знайти, тому варто обирати серед аксесуарів для чоловіків.

Як вибрати смарт годинник для дітей та людей похилого віку?

Головним призначенням смарт годинників для дітей є відстеження їх розташування, забезпечення швидкого та простого зв'язку. Такий пристрій прив'язується до телефону одного з батьків, та дозволяє підтримувати зв'язок і керувати гаджетом віддалено. В розумних годинниках для дітей також можуть бути передбачені різні розвиваючі та розважальні програми. Такі моделі дуже прості та підходять дітям віком до 8 років. Дітям старшого віку та підліткам такі смарт годинники не будуть цікаві, тут краще звернути увагу вже на дорослі моделі.

Розмірковуючи як вибрати смарт годинник для дитини, вдштовхуйтесь від п'яти основних критеріїв:

1. Наявність GPS, що дозволяє відстежувати розташування дитини в режимі реального часу. Цей датчик на жаль є не у всіх моделях пристроїв.
2. Кнопка екстреного виклику. Зазвичай вона знаходиться на корпусі та дозволяє миттєво подати сигнал про місцезнаходження.
3. Функція прослуховування (радіо няня), що вмикається віддалено з батьківського телефону.
4. Віртуальний паркан, що дозволяє налаштування території, на якій може перебувати дитина. У разі виходу за встановлені межі батьки одразу отримують сигнал. Аналогічно надійде повідомлення, якщо дитина зніме годинник.
5. Вбудована камера для відеозв'язку, що дозволить побачити дитину та за необхідності швидко визначити її місцезнаходження.

Дитячі розумні годинники легші, мають адаптований по довжині браслет та яскравий дизайн. Обираючи пристрій для малечі, варто звернути увагу на застібку браслету. Найліпшим варіантом буде стандартна пряжка з фіксаторами, а от кнопки надто легко розстібнути, тому дитина може загубити гаджет.

Обмірковуючи питання як вибрати дитячий смарт годинник, варто пам’ятати, що він має бути цікавим дитині, інакше вона не захоче його носити. Тому на останньому етапі вибору варто долучити її до процесу.

Правильно підібрати смарт годинник для людей похилого віку не складно. Головне приділити увагу наявності функцій контролю фізичного стану (тиск, пульс, режим сну та рівень стресу, рівень насичення киснем в крові тощо). Також варто звернути увагу на екран, особливо за наявності проблем із зором. Він має бути доволі великим. Тип керування пристроєм краще обирати максимально простий та зрозумілий.

Важливо! Розумний годинник може показувати дані про стан здоров'я з похибками, особливо коли мова йде про тиск. Такі пристрої не є альтернативою медичному обладнанню.

Технічні параметри та сумісність із пристроями

Аби правильно вибрати смарт годинник за параметрами візьміть до уваги характеристики пристрою, з яким вони працюватимуть в парі. Зазвичай це смартфон або планшет. Найліпшим з технічної сторони рахується, якщо обидва пристрої будуть від одного виробника та оснащені однаковою операційною системою. Однак пристрої різних брендів також можуть об'єднуватись.

Операційна система, пам'ять та передача даних

Сьогодні в магазинах можна знайти смарт годинники з різними операційними системами. Основні з них: Wear OS (Android Wear від Google), WatchOS (від Apple), Tizen (від Samsung), Harmony OS (від Huawei). Менш популярні пристрої на Windows та відносно новій системі Zepp OS. Недорогі можуть не мати операційної системи. Такі прилади легко підключаються до будь-якого телефону.

Підключити розумний годинник з однією ОС до пристрою з іншою можна за допомогою додаткових програм та налаштувань. Але треба розуміти, що функції пристрою в такому разі будуть обмеженими. З іншого боку, якщо, наприклад, мова про Apple та Android, пристрої з сім картою можуть працювати окремо. При цьому передача повідомлень та дзвінків буде працювати через сім карту. Якщо вам важливий повний функціонал, то обмірковуючи, наприклад, як вибрати смарт годинник для андроїд, слід звернути увагу на моделі з відповідною операційною системою. Варто зауважити, що таких на ринку більшість Samsung, Fossil, Huawei, Xiaomi.

Оскільки розумний годинник це ПК, він також має оперативну та вбудовану власну пам'ять. Об’єм оперативної пам’яті визначає швидкість роботи пристрою, а вбудована дозволяє зберігати дані (встановлювати додатки, завантажувати фотографії, музику тощо). В дешевих смарт годинниках оперативна пам'ять складає 512 Мб. Такого об’єму вистачить на доволі прості задачі, а от для повноцінного користування в сучасних реаліях рекомендовано обирати пристрої з об’ємом не менше 1,5-2 ГБ.

Об’єм постійної пам'яті може бути до 32 ГБ. З практичної сторони, чим її більше, тим краще, але це впливає на ціну та витрати заряду батареї. 16 ГБ вбудованої пам’яті найбільш поширений варіант для повноцінного користування та встановлення додатків. В смарт годинниках для дітей вбудованої пам'яті може бути значно менше.

Передача даних у розумному годиннику реалізується через Bluetooth або WiFi. В деяких моделях присутні обидва варіанти. Використання Bluetooth заощаджує заряд батареї і за умови наявності останньої версії 5.3 його достатньо для повсякденних завдань. В свою чергу WiFi буде працювати швидше, стабільніше та безпечніше, що важливо, наприклад, під час дзвінків. Але такий режим витрачає більше енергії.

Екран, камера та звук

Екран розумного годинника може бути монохромним (двокольоровим) або кольоровим. Монохромний варіант зустрічається не лише дешевих моделях, оскільки він технологічно дешевший, а й в дорогих пристроях спеціалізованого призначення, оскільки суттєво збільшує тривалість роботи аккумулятора. Також вважається, що такі екрани є більш безпечні для зору.

Кольорові екрани більш розповсюдженні та різноманітні. В смарт годинниках можуть використовуватися наступні технології:

  • OLED – зустрічається в бюджетних пристроях, та її цілком достатньо для побутових потреб.
  • AMOLED - використовується в більшості гаджетів та є вдосконаленою технологією OLED. Має більшу контрастність та насичення кольорів.
  • Super AMOLED — це славнозвісні екрани Samsung, що забезпечують дуже яскраве та насичене зображення.
  • LCD - найдешевша технологія з непоганою передачею кольору для невибагливих. Найчастіше використовується в дитячих пристроях.
  • IPS - один з найкращих варіантів з відмінною якістю зображення та передачею відтінків. Пристрої з такими екранами трохи дорожчі.

Найпоширенішим типом екрану для smart watch можна назвати AMOLED. Але перш ніж остаточно обрати, порівняйте як різні екрани сприймаєте саме ви. До прикладу IPS має менш глибокий чорний колір, тому зображення виглядає м'якшим, а от Super AMOLED підійде тим, хто має проблеми із зором.

Окрім типу екрану, важливим є наявність датчика рівня освітлення. Він автоматично визначає освітлення навколо та відповідно налаштовує яскравість.

Розміру екрану також має значення. Існують варіанти від 0,63" до 1,9". Типовий розмір для дорослої людини є близько 1,5". Для більш точного визначення можна користуватися правилом, що для зручності діаметр циферблата має бути на 3-5 мм менший за ширину зап'ястя.

Важливо! Сенсорний екран є не у всіх моделей. Тому перш ніж вибрати розумний годинник, придивіться характеристики в інструкції чи описі гаджета або уточніть наявність функції у продавця.

Керування smart watch буває кількох типів: кнопкове, сенсорне (тачскрин), жестове та комбіноване. Кнопки більш надійні, зустрічаються в дешевих гаджетах та спеціалізованих пристроях з підвищеним рівнем захисту корпусу. Жестові команди зазвичай є додатковою функцією до сенсорних. Таке керування є зручним не для всіх і може бути незрозумілим.

Камери в смарт годиннику не мають занадто складних характеристик. Вони призначені для того, щоб здійснювати відеодзвінки, робити прості побутові фото та відео. Камери є обов’язковими в дитячих гаджетах. Якщо ви плануєте використовувати пристрій незалежно від телефону, вона також стане у нагоді. Тим, хто часто робить фото чи відеозйомку, варто звернути увагу на смарт годинники з можливістю дистанційного керування камерою смартфона.

Динаміки також переважно необхідні для типових задач, наприклад, для звукових повідомлень. Поціновувачам музики краще використовувати пристрій в парі з навушниками або блютуз колонкою. Є моделі, до яких можна прив'язувати навушникі напряму, деякі дозволяють керувати плеєром через прив'язку до смартфону.

Вбудовані датчики та функції

Можливості розумного годинника завжди визначають наявні в ньому датчики та чіпи. Вони збирають та передають дані. Умовно виділяють три категорії датчиків, але вони можуть передавати дані різним програмам: датчики моніторингу фізичного стану людини (акселерометр, оптичний пульсометр, датчик SpO2, термометр, датчик ЕКГ, гіроскоп, BIA – датчик біоелектричного імпедансу тощо), навігаційні (GPS, компас, альтиметр, барометр, глибиномір) та практичні (датчик освітленості, NFC для розрахунків годинником тощо).

Варто зазначити, що крім GPS, в smart watch можуть бути навігаційні датчики підключення до інших систем Galileo, QZSS, Beidou, Глонасс тощо. Зазвичай вони зустрічаються у спортивних та спеціалізованих моделях.

Базові датчики моніторингу фізичного стану присутні в будь якому сучасному розумному пристрої за замовчуванням. Такі датчики дозволяють рахувати кроки, контролювати режиму сну, фіксувати рівень стресу тощо. Спеціалізовані на кшталт датчиків тиску чи ЕКГ є лише в просунутих моделях.

Важливо! Якість роботи датчиків залежить не лише від виробника, а й від правильності вимірювання. Також варто звернути увагу на баланс ціна/кількість функцій. Багато датчиків у дешевому пристрої — явна ознака, що працюватимуть вони неточно.

Батарея, час роботи та способи заряджання

Як вибрати смарт годинник з найкращим акумулятором? Це питання має багато змінних, адже все залежить від того як використовується пристрій, кількості датчиків, ємності батареї та загальних характеристик.

Для розуміння варто порівняти кілька різних класів пристроїв з різною ємністю батареї:

МодельЄмністьАктивний режим, дібСтандартний режим, дібРежим енергозбереження,
діб
Samsung Galaxy Watch 5 Pro 590 мАг1,524
Xiaomi Watch S3 486 мАг11224
Розумний годинник Globex Me3 190 мАг6815
Haylou Solar Lite (LS05L) 240 мАг71020

Табл. Час роботи акумуляторів різних моделей смарт годинників

Якщо брати за основу тривалість роботи акумулятора, кращими із запропонованих варіантів можна назвати моделі Haylou Solar Lite (LS05L) та Xiaomi Watch S3. Але приймаючи до уваги можливості, ситуація інша.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro та Haylou Solar Lite (LS05L)

Розглянемо функції Samsung Galaxy Watch 5 Pro (*на фото зліва) - він має двоядерний процесор, 16 ГБ вбудованої пам'яті, Super AMOLED екран, GPS та NFC, підтримує режими передачі даних Wi-Fi і Bluetooth, здійснення дзвінків. Також в ньому передбачений великий перелік функцій відстеження фізичного стану, наприклад, зняття ЕКГ. В порівнянні модель Haylou Solar Lite (LS05L) (*на фото справа) - цілком бюджетна, тут відсутній GPS та Wi-Fi, не можна здійснювати дзвінки тощо.

Таким чином, враховуючи призначення годинника, Samsung Galaxy Watch 5 Pro хороший варіант для активного користування. Факт, що його треба заряджати майже щодня не грає ролі, бо будь який пристрій з аналогічним набором функцій також не буде довго працювати без підзарядки. В свою чергу Haylou Solar Lite (LS05L) цілком підходить для помірного ритму життя.

Аби не залежати від зарядки, наприклад тим, хто планує використовувати годинник в туристичних походах, є моделі з альтернативними джерелами зарядки - сонячні батареї, кінетичні. Також зручним варіантом є зарядка через станцію док, проте такі гаджети дорожчі, а сам процес заряджання трохи довший за класичний.

Дизайн, матеріали, вартість та виробники

Як правильно вибрати розумний годинник відповідно зручності і надійності? Довговічність певною мірою годинника залежить від корпусу. Його виготовляють з пластику, кераміки, металу (титан, алюміній, сталь). Надійним вважається титан, але він дорогий. Кераміка також демонструє гарні якості. З пластику зазвичай виготовляють бюджетні та дитячі пристрої, але тут варто приділити увагу конкретному матеріалу, якість якого часто можна визначити візуально.

Скло циферблату може бути мінеральним (звичайне скло), акриловим або сапфіровим. Пластикові є недорогі, але вони легко пошкоджуються. З іншого боку якісні захисні плівки легко вирішують цю проблему, до того ж вони легко замінюються. Сапфірове скло найдорожче та найнадійніше, його встановлюють в смарт годинники преміум класу та з підвищеним захистом. Але треба бути уважним, бо деякі виробники хитрують, називаючи сапфіровим склом органічне скло з сапфіровим покриттям.

Захист від вологи та пилу важливий показник для розумних годинників, оскільки вони можуть використовуватись в різних умовах. Для побутових потреб варто вибирати пристрої з рейтингом IPX5/IPX6. Цей рівень означає захист від випадкового потрапляння струї води. Для занять плаванням та спортом обирайте смарт годинники з маркуванням не нижчий за IPX7/IPX8. Для спеціалізованого призначення найкращий показник IPX9.

Розумний годинник для особливих умов, наприклад дайвінгу, повинен мати захист відповідно глибини занурення (1ATM, 3ATM, 5ATM, 10ATM, 20ATM, *ATM - атмосфер). Повністю водонепроникними вважають пристрої з маркуванням від IPX8 і 5АТМ.

Різні види ремінців для смарт-годинників

Вибрати ремінець смарт годинника треба виходячи з особистих уподобань, але приділіть увагу застібці. Вона може бути наступних типів: метелик, класична пряжка з фіксаторами, кнопка (*на фото вище зліва направо).

Сам ремінець виготовляється з наступних матеріалів: натуральна шкіра, екошкіра, тканина, фтореластомер, каучук, силікон. Також існують металеві ремінці. Синтетичні матеріали (силікон, каучук, фтореластомер) несприйнятливі до води і виготовляються різних кольорів та принтів. Вони підходять для дитячих і спортивних пристроїв, та головне мають доступну ціну. Для інтенсивних занять спортом краще обирати ремінці з додатковою перфорацією. Металеві, шкіряні та текстильні ремінці підходять для звичайного використання, в них не можна плавати або приймати душ.

Ремінці смарт годинників легко замінити, але купуючи виріб з унікальним дизайном замість оригінального, зверніть увагу на якість. Дешеві синтетичні матеріали можуть спровокувати алергічні реакції.

Наприкінці варто згадати про бренди. Багатьох користувачів турбує питання: порівнюючи розумні годинники, як вибрати найкращого виробника? Тут слід зрозуміти, що у кожного бренду є різні моделі, розраховані на певні цілі, фінансові можливості покупців та особисті уподобання. Смарт годинник варто вибирати на власні потреби і розумну вартість. Втім, неодмінно зверніть увагу на гарантію від виробника або продавця. За можливості почитайте відгуки про конкретний пристрій, а головне не купуйте гаджети в неспеціалізованих магазинах.