Наша редакція підготувала спеціально до нового навчального року список із 10 найкращих смартфонів для дитини. У цьому рейтингу Ви знайдете моделі з оптимальним співвідношенням ціна/якість. Це не означає, що всі телефони оснащені слабким обладнанням - тут присутні пристрої і зі 108-мегапіксельними камерами. Їхню вартість уточнюйте в інтернет-магазині Device Market - крім мінімальних націнок, у нас постійно відбуваються акції та діють щотижневі знижки на обрані продукти!

1. Samsung Galaxy A25

Під час розтину упаковки з'ясувалося, що всередині, крім самого телефону, є кабель USB-C/USB-C, шпилька для вилучення SIM-карти і паперове керівництво. Як і було заявлено, зарядного пристрою там не виявилося. Дизайн Samsung Galaxy A25 можна сміливо назвати традиційним - його витончені лінії чудово гармонують зі струнким вертикальним рядом осередків камер ззаду. Корпус виконаний з міцного пластику, і навіть при спробі його скрутити нічого не скрипить. Кнопки управління винесені на правий бік, сканер відбитків вбудований у клавішу вимкнення. Гніздо підключення навушників і порт USB-C розташовані на нижньому торці.

6,5-дюймова AMOLED-панель має роздільну здатність Full HD+ і дві частоти оновлення - 60 або 120 Гц. Виріз для камери вгорі дисплея за бажання можна «заморозити», а класичний режим Always-On виводить на вимкнений екран дату, час і повідомлення. Під капотом Samsung Galaxy A25 знаходиться добре знайомий нам процесор Exynos 1280, і він без особливих зусиль забезпечить гідну продуктивність для виконання повсякденних завдань і навіть ігор. Об'єм внутрішньої пам'яті варіюється від 6 до 8 Гб, а місткість вбудованого сховища досягає 128 або 256 ГБ. Якщо цього обсягу недостатньо, можна скористатися картами пам'яті ємністю до 1 ТБ.

З підключенням у Samsung Galaxy A25 проблем не виникне, оскільки він оснащений NFC для безконтактних платежів, Bluetooth 5.3, а також навігаційними системами GPS, ГЛОНАСС, BDS і Galileo. Wi-Fi працює в діапазонах 2,4 і 5 ГГц, є модуль стільникової мережі 5G. У телефона також є гібридний слот для двох nanoSIM, або для однієї карти пам'яті та однієї сім-карти. Програмна оболонка One UI 6.0. створена на базі найсвіжішої ОС Android 14, тому всі додатки смартфона працюють плавно і без будь-яких затримок. З приводу терміну офіційної підтримки теж переживати не варто - телефон отримає 4 великих оновлення і 5 років виправлень безпеки.

Samsung Galaxy A25

Набір із трьох камер ззаду зовні нагадує дорожчі моделі бреда. Основний сенсор приємно здивував високою роздільною здатністю 50 Мп і оптичною стабілізацією зображення. Якість знімків вдень дуже хороша, але зробити пристойне фото в темний час доби навряд чи вийде. 8-мегапіксельний надширококутний об'єктив чудово підходить для фотозйомки на відкритому повітрі. Замикає цю трійцю макрокамера з нікчемною роздільною здатністю 2 Мп. Спереду встановлена непогана лінза на 13 Мп. Ємність акумулятора дорівнює 5000 мАг, окремо потрібно придбати блок живлення потужністю 25 Вт. Весь процес зарядки батареї від 0 до 100% займає приблизно 40 хвилин.

2. ZTE Nubia Neo 2

У стильній яскраво-жовтій упаковці ми знайшли жорсткий чохол, зарядний блок потужністю 33 Вт, кабель USB-C і документи. Навіть зовнішній вигляд смартфона вказує на те, що це не простий пристрій, а справжній ігровий монстр. Елементи дизайну Hero Eye на задній панелі містять металеву обробку і незвичайні восьмикутні об'єктиви камер. На лівому ребрі ZTE Nubia Neo 2 розташувався лоток для двох карт nanoSIM. Місця для MicroSD там не знайшлося, але це не проблема, враховуючи наявність 256 ГБ вбудованої пам'яті. Праворуч ми бачимо клавіші регулювання гучності і кнопку живлення, яка також за сумісництвом є сканером відбитків пальців.

Спереду радує око великий 6,72-дюймовий FHD+ IPS-дисплей з отвором для фронтальної камери. Ця панель забезпечує роздільну здатність 1080х2400 пікселів і динамічну частоту оновлення 120 Гц. ZTE Nubia Neo 2 також має на озброєнні пару гучних стереодинаміків з технологією DTS:X Ultra. Процесор Unisoc T820 (6 нм, 8 ядер, 2,7 ГГц), доповнений 8 ГБ ОЗП і сховищем об'ємом 256 ГБ, здатний "переварити" більшість ігор на високих налаштуваннях. Однак під час запуску найбільш енергоємних іграшок, таких як "Call of Duty: Mobile", смартфон починає нагріватися через 10 хвилин, незважаючи на досконалу систему відведення тепла. Користувачі також зможуть по-справжньому насолодитися великою кількістю тонких регулювань і спеціальних ігрових режимів.

ZTE Nubia Neo 2

В основній камері присутні два об'єктиви - 50-мегапіксельний сенсор і двомегапіксельний датчик глибини. Одразу стає зрозуміло, що фоточастина не є сильною стороною ZTE Nubia Neo 2. Денні знімки мають різкий і реалістичний вигляд, але з фотосесіями в умовах недостатньої освітленості спостерігаються проблеми з деталізацією і шумами. Селфі-камера з роздільною здатністю 16 Мп також видає пристойні фото вдень або в добре освітлених приміщеннях. Виробник оснастив смартфон масивною батареєю ємністю 6000 мАг, і в нашому тесті апарат зміг пропрацювати близько 15 годин. Комплектний адаптер потужністю 33 Вт зарядив акумулятор до 25% за 20 хвилин, а до 100% - за 1 годину 25 хвилин.

3. Xiaomi Redmi 13C

Смартфон поставляється разом з кабелем USB Type-C і зарядним пристроєм. На перший погляд, трубка виглядає відполірованою - настільки гладка в неї поверхня. Над рівною і слизькою задньою панеллю підносяться дві круглі лінзи, з правого боку ми спостерігаємо клавіші для регулювання гучності і кнопку вимкнення з інтегрованим датчиком відбитків пальців. На верхньому торці Xiaomi Redmi 13C розташувався роз'єм для підключення дротових навушників, а на нижньому - порт USB Type-C і динаміки. На лівому боці в лотку передбачено окреме місце для карт microSD об'ємом до 1 ТБ.

Спереду знаходиться охоплений ионкими рамками 6,74-дюймовий РК-екран із захистом Corning Gorilla Glass і U-подібним вирізом вгорі під 8-мегапіксельну камеру. Завдяки підвищеній частоті оновлення 90 Гц дисплей забезпечить захоплюючі відчуття від перегляду фільмів. Процесор Media Tek Helio G85 без проблем справляється зі звичайними справами. Виконувати відразу кілька завдань одночасно Xiaomi Redmi 13C допомагають 4, 6 або 8 ГБ оперативної пам'яті та значний внутрішній простір об'ємом 128 або 256 ГБ. Пристрій із заводу поставляється з прошивкою MIUI 14.0.1, зібраною на основі ОС Android 13. Згідно з рейтингами бенчмарків, цей смартфон дасть фору більшості своїх прямих конкурентів.

Xiaomi Redmi 13C

У двох симпатичних круглих лінзах ззаду ховається основний сенсор на 50 Мп і двомегапіксельний об'єктив макро. Якість знімків навіть у темний час доби здається прийнятною. Незважаючи на слабку роздільну здатність датчика, фотографії крупним планом також мають прекрасний вигляд. На Xiaomi Redmi 13C можна записувати відео у форматі 1080p, до того ж у меню є багато цікавих функцій, зокрема й опція покадрової зйомки. Батарейка ємністю 5000 мАг може забезпечити два дні помірної експлуатації смартфона, або один день в інтенсивному режимі. На жаль, штатний блок живлення потужністю 10 Вт не здатний зарядити смартфон швидше, ніж за 1,5 години. Але цей недолік можна виправити, якщо додатково прикупити більш потужний адаптер.

4. Motorola Moto G24

Смартфон не несе в собі яскраво виражених рис, хіба що основа подвійної камери виділяється своєю незвичайною формою. У комплект поставки входить пластиковий чохол, але він, на жаль, не вирішує проблему піднесення фотомодуля над задньою панеллю телефону. У підсумку Motorola Moto G24 розгойдується на будь-якій рівній поверхні за найменшої спроби ткнути пальцем у дисплей, і це сильно дратує. Рішення, звичайно ж, є - купити чохол від стороннього виробника, яких вже є в надлишку на ринку. Зчитувач відбитків пальців розташований на звичному місці - у кнопці ввімкнення живлення. У слоті на лівому ребрі помістилися дві nano-SIM і одна карта microSD. 3,5-мм роз'єм вбудований у верхній торець, а порт USB-C і динаміки Dolby Atmos розташувалися знизу.

Пікова яскравість 6,56-дюймового IPS LCD-дисплея досягає 537 ніт, тому він легко читається на вулиці. Частоту оновлення можна виставити тільки у двох положеннях - 60 або 90 Гц. У Motorola Moto G24 встановлений чипсет MediaTek Helio G85, у комплекті з ним йдуть 128 ГБ внутрішньої пам'яті та ОЗП об'ємом 4 ГБ. Нестача оперативки компенсується наявністю функції RAM Boost, яка запозичує кілька гігабайт із вбудованого сховища. Із заводу телефон поставляється з ОС Android 14 і фірмовим інтерфейсом My UX. Виробник обіцяє трирічну програму підтримки безпеки, але нічого не гарантує щодо оновлень операційної системи. Що стосується оболонки My UX, то вона, за традицією, працює швидко і не перевантажена зайвими додатками.

Motorola Moto G24

Motorola Moto G24 оснащений стандартними для цієї цінової категорії камерами - 50-мегапіксельною і двомегапіксельною ззаду, а також передньою лінзою з роздільною здатністю 8 Мп. Фотографії, виконані в ідеальних умовах, можуть мати гарний вигляд, але зйомками в сутінках краще не займатися - це та ще лотерея. Батарейка на 5000 мАг допоможе пережити два дні в щадному режимі, зате зі штатним блоком живлення потужністю 15 Вт є певні проблеми. Точніше, в заводській упаковці його немає, як і кабелю USB-C. Дивне рішення, враховуючи, що виробник при цьому не полінувався покласти в коробку неякісний чохол. І ще: на офіційному сайті Motorola написано, що телефон підтримує швидку зарядку TurboPower, але в наших тестах акумулятор зміг повністю зарядитися майже аж за 3 години.

5. Xiaomi Redmi 13

Це класичний смартфон початкового рівня з плоскою спинкою і закругленими кутами. Об'єктиви на задній панелі своєю формою і розташуванням нагадують дорожчі моделі Apple. Щоправда, третя лінза належить світлодіодному фотоспалаху, але не всім же про це знати! На превеликий подив, матеріали, з яких виконаний телефон вартістю менше 200 доларів, досить якісні. Тильний бік Xiaomi Redmi 13, наприклад, виготовлений зі скляної панелі, що ідеально підійшло б для пристроїв більш високого класу. У смартфоні, крім звичного порту USB Type-C, зчитувача відбитків пальців у бічній кнопці і 3,5-мм роз'єму для підключення гарнітури, також є ІЧ-передавач.

Спереду рамки стандартної ширини з невеликим потовщенням на підборідді оперізують 6,78-дюймову РК-панель (1080х2460 пікселів) з автоматичною частотою оновлення (36/48/60/90 Гц). На жаль, яскравість дисплея є слабким місцем Xiaomi Redmi 13. При максимальному значенні в 489 ніт вміст екрану погано читається під прямими сонячними променями. Зате наявність сертифіката IP53 говорить про те, що трубка стійко перенесе дощ або потрапляння бризок води. Усередині ми знаходимо чіп Helio G91 Ultra, побудований за технологією 12 нм. На жаль, він не блищить потужністю, навіть графічний процесор Mali-G52 MC2 тут не може виправити ситуацію.

Xiaomi Redmi 13

Подвійна камера складається з 108-мегапіксельного сенсора і слабенького датчика макро на 2 Мп. Основна лінза вміє робити першокласні знімки з хорошою деталізацією. Динамічний діапазон правильний, контрастність добра. Як для недорогого смартфона, якість фотографій відверто вражає. Xiaomi Redmi 13 живиться від акумулятора ємністю 5030 мАг з підтримкою швидкої зарядки на 33 Вт. Щоправда, не зовсім зрозуміло, чому при такій потужності адаптера трубку довелося тримати під'єднаною до розетки на довгі 1 годину 37 хвилин? У нашому випадку смартфон протримався день без будь-яких проблем, але в цьому ціновому сегменті є і більш витривалі пристрої.

6. Samsung Galaxy A15

Дизайн смартфона повністю відповідає старшим моделям Samsung - у нього є три об'єктиви камери, вишикувані у вертикальну лінію, і плоский екран. Задня частина корпусу виготовлена з блискучого матеріалу і легко забрудняється. На нижній грані розташований роз'єм для навушників і одиночний монодинамік, сканер відбитків пальців розміщений на кнопці живлення. Samsung Galaxy A15 - перша модель початкової серії, що отримала панель Super AMOLED зі збільшеною частотою оновлення 90 Гц. Дисплей має діагональ 6,5 дюйма, роздільну здатність FHD+ (2340х1080 пікселів) і максимальну яскравість до 800 ніт.

Телефон оснащений процесором Mediatek Helio G99 майже дворічної давності, 4 ГБ оперативної пам'яті та 128 ГБ для зберігання даних з можливістю розширення за допомогою карти microSD. У бенчмарку Antutu Samsung Galaxy A15 набрав 385 000 балів, що ближче до кінця рейтингу. Крім обов'язкового набору з Wi-Fi, Bluetooth 5.3 і NFC, пристрій пропонує широкий вибір систем супутникової навігації - GPS, GALILEO, ГЛОНАСС, BDS і QZSS. Смартфон працює на останній версії Android 14 і новій оболонці OneUI 6.0. Samsung обіцяє 4 роки підтримки програмного забезпечення і 5 років оновлень безпеки.

Samsung Galaxy A15

У трьох окремих комірках ззаду встановлені лінзи в конфігурації 50+5+2 Мп. Основна камера за певних умов може робити хороші фотографії, чого не скажеш про інші датчики. І ширококутний об'єктив, і макро страждають від низької роздільної здатності, а ще вони дуже чутливі до рівня зовнішньої освітленості. Запис відео можливий на максимальній швидкості 1080p при 30 кадрах за секунду. Цього року Samsung Galaxy A15 отримав адаптер більшої потужності - 25 Вт замість 15 Вт у попередній моделі. У підсумку на повну зарядку штатної батареї ємністю 5000 мАг потрібно не більше 1 години 20 хвилин.

7. Xiaomi POCO M6 4G

Смартфон виготовлений із міцного, стійкого до подряпин пластику, хоча він і схильний до забруднення, а також міцного скла Gorilla Glass 5 спереду. Корпус має захист від проникнення всередину води та пилу класу IP54. В пакувальній коробці, окрім самої трубки, також є кабель-перехідник USB Type-A/Type-C, чохол середньої якості і навіть блок живлення. 6,79-дюймовий FullHD IPS-екран Xiaomi POCO M6 4G з частотою оновлення 90 Гц може похвалитися і максимальною яскравістю 450 ніт. Якої, до речі, недостатньо для того, щоб можна було повною мірою насолодитися прекрасним дисплеєм під променями літнього сонця.

Цього року восьмиядерний чипсет Mediatek Helio G91 Ultra з вбудованим відеоадаптером Mali G52MC2 став справжнім хітом серед недорогих телефонів. Мабуть, він володіє оптимальним балансом собівартості та продуктивності у своїй категорії. Хоча результати тестів на AnTuTu свідчать про зворотне: 250 000 балів - явно не найкращий показник для набору мікросхем 2024 року, що працює на частоті 2000 ГГц. Нагадаємо, що цей процесор є подальшою модифікацією популярного раніше чипа Helio G88. Компанія, до речі, оснастила Xiaomi POCO M6 4G непоганим комплектом пам'яті - 8 ГБ ОЗП і сховищем на 128/256 ГБ з можливістю розширення картами microSD.

Xiaomi POCO M6 4G

Основний 108-мегапіксельний об'єктив (ISOCELL HM6) і в цьому випадку доповнено макрокамерою з нікчемною роздільною здатністю 2 Мп. Якщо денні фотосесії рідко коли бувають невдалими, то надії на те, що така конфігурація дасть змогу зробити прекрасні знімки вночі, практично немає. До того ж тут відсутня оптична стабілізація зображення. Стерео в Xiaomi POCO M6 4G теж немає, зате є чип NFC для безкоштовної оплати покупок у магазинах. Заряду батареї (5030 мАг) достатньо для забезпечення автономності смартфона протягом 12 годин. Штатний блок живлення потужністю 33 Вт повністю заряджає акумулятор з 0 до 100% всього за 44 хвилини.

8. ZTE Nubia Focus

Перше, що впадає в око, побачивши ZTE Nubia Focus, - це його гігантський круглий фотомодуль. Не зовсім зрозуміло, про що думали дизайнери, коли малювали креслення смартфона, але так він більше схожий на дешевий фотоапарат-мильницю. Пристрій помітно важчий за свої аналоги і занадто нестійко лежить на рівній поверхні. Решта в телефоні виглядає стандартним - кнопки управління знаходяться там, де повинні бути, а розблокування по обличчю спрацьовує швидко і безпомилково. Задня панель слизька і на ній залишаються відбитки пальців.

ZTE Nubia Focus поставляється з чистою ОС Android 14 і мінімальною кількістю встановлених додатків. Дисплей з фізичним розміром 6,6 дюйма має роздільну здатність HD+ (1612х720 пікселів) і частоту оновлення 120 Гц. Процесор Unisoc T760 легко справляється з повсякденними завданнями, і в цьому йому допомагають 6 ГБ оперативної та 256 ГБ вбудованої пам'яті. Дактилоскопічний датчик вмонтовано в кнопку на правому боці, також тут є модуль 5G, чип NFC, порт USB Type-C та широкий набір навігаційних систем A-GPS, GPS, GLONASS і Galileo. На жаль, у слоті для двох сім-карт nano-SIM не знайшлося місця для карток microSD.

ZTE Nubia Focus

У масивному фотомодулі ZTE Nubia Focus домінує об'єктив з роздільною здатністю 108 Мп. Він може робити якісні фотографії не тільки вдень, а й за поганого освітлення. Баланс білого правильний, деталізація також на висоті при мінімальних рівнях шуму. Про другий, допоміжний датчик на 0,3 Мп не варто й згадувати. Фронтальна 5-мегапіксельна камера також відтворює яскраві та соковиті кольори, але з гіршою деталізацією. Живить систему батарея ємністю 5000 мАг. Після півгодини відтворення відео YouTube зі зменшеною на 50% гучністю заряд акумулятора впав до 97%, а блок живлення потужністю 33 Вт знадобився лише на другий день помірної експлуатації смартфона.

9. Xiaomi Redmi Note 13 4G

Зовнішнім виглядом телефон нагадує сучасні смартфони Apple - у нього такі ж незграбні форми корпусу і плоскі грані. Щоправда, в його конструкції переважає пластик, який схильний збирати відбитки пальців. В пакувальній коробці, крім Xiaomi Redmi Note 13 4G, ми виявили зарядний пристрій, кабель USB-A/USB-C і силіконовий чохол. 6,7-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 1080p, частотою оновлення 120 Гц і піковою яскравістю 1800 ніт захищений склом Gorilla Glass 3 і пластиковими рамками по всьому периметру. Дактилоскопічний сканер у цій моделі поміщений під екран.

Щоб знизити виробничі витрати, компанії довелося піти на компроміс і встановити в Xiaomi Redmi Note 13 4G не найпродуктивніший чипсет Qualcomm Snapdragon 685. З цієї причини смартфон іноді пригальмовує при прокручуванні меню або запуску додатків. Добре, що китайський бренд не заощадив на оперативній пам'яті (тут її 6 ГБ) і на обсязі сховища (128 ГБ), інакше все було б набагато гірше. Телефон працює на Android 13 з інтерфейсом MIUI 14. Xiaomi обіцяє два роки оновлень програмного забезпечення, і 4 роки - виправлень безпеки.

Xiaomi Redmi Note 13 4G

Зазначено, що компанія останнім часом почала оснащувати недорогі пристрої просунутими камерами. Xiaomi Redmi Note 13 4G не став винятком - у його потрійному фотомодулі розміщена основна 108-мегапіксельна лінза, надширококутний об'єктив на 8 Мп і двомегапіксельний датчик макро. Якість знімків хороша тільки у великого фотосенсора, іншим просто не вистачає роздільної здатності. Фронтальна 16-мегапіксельна камера також вміє робити пристойні та соковиті фото. Батарея ємністю 5000 мАг дає змогу телефону бути "на плаву" понад 14 годин, що є середнім показником. Натомість наявність у комплекті блоку живлення потужністю 33 Вт вигідно вирізняє смартфон з-поміж конкурентів. Тим паче, що зарядка акумулятора від 0% до 100% займає всього 1 годину 20 хвилин.

10. Motorola Moto G54

Задня панель тестового телефону з пластиковою рамкою оздоблена штучною шкірою, завдяки чому він зручно лежить у руці. Датчик відбитків винесено на правий бік, також в апараті присутня функція розблокування за обличчям. Будь-якого сертифіката водонепроникності в Motorola Moto G54 немає, хоча виробник заявляє, що пристрій захищений від бризок. РК-дисплей з діагоналлю 6,5 дюйма і пропорціями 20:9 має роздільну здатність 2400х1080 пікселів, а також автоматичну частоту оновлення між 60 і 120Гц. Екран здається яскравим, але його вміст, на жаль, погано читається на вулиці в сонячний день.

Восьмиядерний процесор MediaTek Dimensity 7020 (2,2 Гц) і графічний чип IMG BXM-8-256 забезпечують високу продуктивність. У Geekbench 6 Motorola Moto G54 нічим не поступається Galaxy A53, хіба що тільки в 3D-тестах. 8 ГБ оперативної пам'яті достатньо для виконання поточних завдань, обсяг внутрішнього простору також солідний - 256 ГБ, і його можна збільшити за допомогою карт microSD на додатковий 1 ТБ. Між іншим, телефон обладнаний модулем NFC і дводіапазонним Wi-Fi (2,4 і 5 ГГц). Якісне звучання забезпечують стереодинаміки Dolby Atmos. У тесті батарея (5000 мАг) змогла забезпечити роботу смартфона протягом 11 годин, а на зарядку пішло трохи більше двох годин.

Motorola Moto G54

Основна камера Motorola Moto G54 з роздільною здатністю 50 Мп і оптичною стабілізацією вміє об'єднувати 4 дрібних пікселя в один великий для поліпшення якості зображень. Денні фотографії зазвичай не викликають нарікань, зате до нічних є претензії. В окремих випадках картинка має набагато яскравіший вигляд, ніж в дійсності, але здебільшого зауваження користувачів пов'язані з поганою деталізацією і розмитістю фону. Запис відео можливий у форматі FHD (1920х1080 пікселів) з частотою 30 або 60 кадрів за секунду. Другий об'єктив - це двомегапіксельний датчик макро, про користь якого важко сказати щось конкретне. 16-мегапіксельна селфі-камера вміє робити хороші фото вдень і задовільні - за недостатнього освітлення.

Висновок

З усіма представленими в цій статті смартфонами можна ознайомитися на нашому сайті Device Market. Гарантуємо, що Ви будете приємно здивовані цінами - вони значно нижчі за середні по Україні! А ваша дитина, своєю чергою, буде рада подарунку до нового навчального року!

Актуальні ціни на смартфони для дітей