Після запуску рік тому перших чіпсетів Ryzen 8000G з NPU компанія додала в своє портфоліо вдосконалену серію Ryzen Pro 8000, яка також оснащена обладнанням для прискорення ШІ. Ці чіпи мають значний функціонал, такий як Microsoft Pluton для шифрування та додаткового захисту пам'яті, покращену підтримку ECC, функцію віддаленого управління і так далі.

Ryzen Pro 8000 пропонує до 39 TOPS обчислювальної потужності ШІ на комп'ютерах та до 16 TOPS на ноутбуках (проти 34 та 11 TOPS на чіпсетах Intel 14-го покоління). Ці чіпи відрізняються низьким енергоспоживанням, максимальний TDP яких становить від 45 до 65 Вт. Нова серія побудована на 4-нм техпроцесі TSMC, яка виглядає набагато ефективнішою за технологію 5-нм, що застосовувалася в Ryzen 7000. У цих процесорах використовуються ядра Zen 4 і графіка RDNA 3. Зверніть увагу, що в деяких моделях нижнього рівня відсутня функція Ryzen AI.

Що стосується NPU, то ці нейронні процесори ідеально підходять для прискорення виконання безлічі завдань, у тому числі покращення якості відео та картинок. Звичайно, з такими процесами добре справляються і "звичайні" графічні прискорювачі відео, але NPU при цьому споживає менше енергії. Перші ноутбуки та комп'ютери з новими процесорами Ryzen Pro 8000 вже готують до випуску Lenovo та HP. Ще один технологічний гігант, Microsoft, також збирається інтегрувати прискорювач штучного інтелекту у свою функцію Copilot.