1. Xiaomi Pad 6

Алюмінієвий гладкий корпус не тільки прикрашає Xiaomi Pad 6, але й надає йому більш респектабельного вигляду. На задній панелі фотомодуль піднімається над поверхнею приблизно на 2 мм, і тепер на столі цей гаджет трохи розгойдується навіть від найменшого дотику. Пара динаміків розташувалася на нижньому торці поряд із портом USB-C, ще одна пара знаходиться на верхньому ребрі. Технологія Dolby Atmos робить звук чистим та гучним – ідеальним для перегляду фільмів.

На передній панелі Xiaomi Pad 6 домінує плоский РК-дисплей з діагоналлю 11 дюймів, підтримкою форматів HDR10, Dolby Vision та частоти оновлення до 144 Гц з додатковими фіксованими режимами 60, 90, 144 Гц, або динамічним за замовчуванням.

Роздільна здатність 1800х2880 пікселів і співвідношення сторін 16:10 також є відносно традиційними, але максимальної яскравості в 550 нит явно недостатньо для читання екрану під прямим сонячним промінням.

Китайський виробник Xiaomi Pad 6 не став експериментувати з обладнанням і зробив ставку на перевірений процесор Qualcomm Snapdragon 870 та графічний прискорювач Adreno 650. Їх потужності більш ніж достатньо для серфінгу в Інтернеті, ігор, а також для редагування фотографій або відео. Літій-полімерний акумулятор ємністю 8840 мАг дозволяє користуватися пристроєм протягом 7 днів за мінімального навантаження, а блок живлення на 33 Вт зарядить "таблетку" повністю за 90 хвилин.

Камери на планшетах не мають такого значення, як у смартфонах, і Xiaomi Pad 6 не є винятком. На нашу думку, одинокий основний 13-мегапіксельний об'єктив із фазовим фокусом та діафрагмою f/2,2 може лише добре сканувати документи. Так, у додатку ви знайдете нічний режим, елементи штучного інтелекту, HDR і світлодіодне підсвічування, але все це впирається в невелику роздільну здатність фотосенсора. Набагато зручніше користуватися 8-мегапіксельною селфі-камерою з можливістю додавання ефекту Боке та записом відео Full HD зі швидкістю 30 або 60 кадрів на секунду.

2. Samsung Galaxy Tab S9+

Щиро кажучи, Galaxy Tab S9+ мало чим відрізняється від попередньої моделі. Хіба що появою другої камери ззаду, через що чохли, призначені для Tab S8+, можна сміливо викидати на смітник. Кнопки живлення та гучності у вертикальному положенні "таблетки" розташовані вздовж правого краю, а внизу розмістився порт USB-C. З лівого боку знаходяться спеціальні штифти для кріплення клавіатури, натомість роз'єму для навушників тут немає. Благо, виробник оснастив Samsung Galaxy Tab S9+ чотирма динаміками, що добре звучать. Ззаду нижче камер є поглиблення для кріплення електронного пера. До речі, магніти, що утримують S Pen у посадковому місці, стали потужнішими і тепер точно не дадуть йому випасти.

12,4-дюймовий OLED-дисплей Galaxy Tab S9+ з частотою оновлення 60 Гц, або до 120 Гц в автоматичному режимі, просто чудовий. Тим більше, що співвідношення сторін 16:10 найкраще підходить для відеоігор та перегляду фільмів.

ОС Android 13 з інтерфейсом One UI 5.1.1 пропонує низку корисних функцій, таких як підтримка багатовіконного режиму, що дозволяє одночасно відображати до трьох програм на екрані. А ще в Samsung Galaxy Tab S9+ є функція DeX, яка буквально одним натисканням кнопки перетворює планшет на персональний комп'ютер з повноцінним робочим столом. Процесор Snapdragon 8 Gen 2 в комплекті з 12 ГБ оперативної пам'яті має достатню потужність для виконання будь-яких завдань.

Як ми вже говорили, пристрій оснащений двома камерами ззаду - з роздільною здатністю 13 та 8 Мп. Їхні фотографічні можливості сильно поступаються кращим фотосенсорам сучасних смартфонів, але для відеоконференцій або сканування документів вони підходять ідеально. Натомість програмне забезпечення надширококутної селфі-камери на 12 Мп відмінно справляється з селфі та відеодзвінками, особливо при гарному освітленні. Samsung Galaxy Tab S9+ укомплектований батареєю з такою ж ємністю, як і Tab S8+ – 10 900 мАг. Її має вистачати на два дні інтенсивної експлуатації. Якщо ж читати книгу або переглядати веб-сторінки, то планшет можна буде заряджати лише один раз на тиждень за допомогою штатного блоку живлення потужністю 45 Вт.

3. Google Pixel Tablet

Вперше планшет був представлений публіці на виставці Google I/O 2023. Таблетка з незвично товстими рамками виготовлена з переробленого алюмінію, хоча вона не виглядає такою. Матеріал задньої панелі матовий, трохи бархатистий на дотик і дуже стійкий до відбитків пальців. Якість збірки теж хороша, а швидка передача даних зі швидкістю до 5 Гбіт/с відбувається через порт USB 3. На корпусі Google Pixel Tablet ми виявили чотири вбудовані динаміки і три мікрофона. Пристрій можна підключити до док-станції, яка легко перетворить його в цифрову рамку, пульт управління розумним будинком і т.д.

Планшет оснащений 10,95-дюймовим РК-екраном з роздільною здатністю 2560х1600 і частотою оновлення 60 Гц.

Відео та зображення виглядають чудово завдяки підтримці 24-бітного кольору, а відгук сенсорного екрана чудовий. Яскравість дисплея становить 500 ніт, тому текст добре читається під прямим сонячним промінням. У верхній частині лицьової панелі Google Pixel Tablet знаходиться фронтальна камера, в той час як клавіші регулювання гучності та кнопка живлення разом із вбудованим сканером відбитків пальців винесені на праве ребро. Гойдалка гучності трохи м'якувата, але своє завдання виконує, а дактилоскопічний датчик злегка втоплений, і це дуже зручно.

Процесор Google Tensor G2 йде в комплекті з оперативною пам'яттю обсягом 8 ГБ та сховищем UFS 3.1 на 128 або 256 ГБ. Планшет також оснащений двома 8-мегапіксельними камерами із практично однаковими характеристиками. Вони вміють робити непогані знімки з кутом огляду 84 градуси та записувати відео 1080p зі швидкістю 30 кадрів на секунду. Тільки селфі-камера вміє знімати портретні фото з розмитим фоном, а та, що знаходиться на звороті, позбавлена цієї функції. Заряджати батарею Google Pixel Tablet ємністю 7020 мАг можна не лише за допомогою док-станції, але й комплектним блоком живлення. В обох випадках на весь процес потрібно трохи менше трьох годин.

4. Lenovo Yoga Tab 11

Пристрій сильно відрізняється від "стандартних" таблеток круглим виступом уздовж його нижньої частини (в горизонтальному положенні), який своєю формою нагадує відсік для батарейок товщиною 23 міліметри. За нього дуже зручно тримати планшет, не торкаючись при цьому екрана. Позаду виробник інтегрував у цей модуль регульовану на 180 градусів підставку, або "вішалку", якщо ви захочете повісити Lenovo Yoga Tab 11 на стіну.

Однак компанії все ж таки потрібно подумати над тим, щоб комбіноване покриття з алюмінію, пластику і текстилю було менш схильне до подряпин.

На передній панелі ми виявили 11-дюймовий IPS-дисплей (2000×1200 пікселів), якому трохи не вистачає яскравості та контрасту. З підключенням звичайних дротових навушників до Lenovo Yoga Tab 11 теж є невеликі проблеми – доведеться окремо купити перехідник із роз'ємом USB-C, або придбати Bluetooth-гарнітуру. Ну, або слухати музику за допомогою пари вбудованих динаміків JBL. Процесор MediaTek Helio G90T з 8 ГБ ОЗП LPDDR4x без нарікань працює в режимі багатозадачності, проте під час запуску важких ігор або програми Photoshop можуть спостерігатися затримки.

Іноді зависання трапляються при включенні фронтальної 8-мегапіксельної камери. Особливо це помітно при повороті дисплея в портретний режим – фотосенсор не завжди встигає перейти у вертикальну орієнтацію. Акумулятор (7700 мАг) Lenovo Yoga Tab 11 здатний забезпечити до 9 годин роботи при постійно увімкненому екрані, а процес його зарядки триває не менше 2 годин 40 хвилин. Головний недолік планшета - в відсутності підтримки мобільних мереж, необхідність у якій гостро відчувається в подорожах.

5. Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Уявіть собі планшет, що поєднує продуктивність, стиль і доступність. Samsung Galaxy Tab S6 Lite є саме таким пристроєм. Він має низку покращень порівняно зі своїми попередниками і обіцяє стати відмінним інструментом як для роботи, так і для розваг.

Новий Samsung Galaxy Tab S6 Lite має той самий елегантний дизайн. Однак більш тонкі рамки навколо дисплея призвели до збільшення його площі за збереження колишніх габаритів планшета. Насправді, 10,4-дюймовий РК-екран забезпечує яскраві кольори та чітку деталізацію, тому перегляд фільмів чи робота з документами стануть ще комфортнішими.

Пристрій працює під керуванням останньої версії операційної системи Android, що гарантує високу стабільність та доступ до новітніх програм та функцій. Під капотом Samsung Galaxy Tab S6 Lite знаходиться потужний восьмиядерний процесор Qualcomm Snapdragon 855 та достатній обсяг оперативної пам'яті (6 ГБ) для забезпечення плавної роботи.

Задня камера планшета, що складається з основного 13-мегапіксельного об'єктиву та 5-мегапіксельної панорамної лінзи з кутом огляду 123°, відповідають за відмінну якість зйомки ваших повсякденних пригод. Селфі-камера на 8 Мп оптимізована для створення портретного фото та здійснення відеодзвінків, що в наші дні є більш ніж актуальним. Акумулятор Samsung Galaxy Tab S6 Lite ємністю 7040 мАг здатний забезпечити тривалу роботу пристрою без необхідності його заряджання.

6. Teclast T50 Pro

Планшет поставляється в базовій комплектації, але при цьому він оснащений усім необхідним, у тому числі блоком живлення на 18 Вт, кабелем USB-C та цілим стосом різних інструкцій. Незважаючи на матеріали преміум-класу та шикарний зовнішній вигляд, металевий корпус Teclast T50 Pro може видавати сильний скрип, що говорить про його недбале складання. Бічні кнопки також знаходяться в не найоптимальніших місцях, але це лише справа звички.

Пристрій оснащений процесором MediaTek Helio G99 та 8 ГБ ОЗП з можливістю підключення ще 8 ГБ віртуальної пам'яті. Внутрішнього простору об'ємом 256 ГБ (UFS 2.2) повинно вистачати для виконання будь-яких завдань. 11-дюймовий IPS-дисплей Teclast T50 Pro має роздільну здатність 2K з трохи приглушеними кольорами. Цей невеликий недолік певною мірою компенсується класним стереозвуком, що видають чотири якісних динаміки. Задня камера має непогану роздільну здатність в 20 Мп і світлодіодний спалах, а спереду встановлений фотосенсор на 8 Мп.

Просте, але добре оптимізоване програмне забезпечення є сильною стороною Teclast T50 Pro. ОС Android 13 доповнена багатьма корисними опціями, одна з яких – Live Caption. Ця програма виконує функцію перетворювача мови на текст, який виводиться на екран у вигляді субтитрів. А ємності акумулятора цілком достатньо для роботи протягом двох або трьох днів. Разом з можливістю підключення планшета до мереж 4G у будь-якій точці земної кулі, це робить Teclast T50 Pro хорошим вибором для мандрівників.

7. Honor Pad X8

Китайський бренд Honor повернувся в цю нішу після невеликої перерви. У його портфоліо поки немає надпотужних моделей, але багато рядових користувачів все одно зроблять вибір на його користь. А все тому, що нещодавно компанія випустила дуже гідні планшети - Honor Pad X8 Lite з HD-дисплеєм та чіпсетом Helio P22T, а також потужніший 12-дюймовий Honor Pad 8 з вісьмома динаміками та процесором Qualcomm Snapdragon 680 4G.

Honor Pad X8, як і варіант Lite, буде обладнано 10,1-дюймовим IPS-екраном. Однак на цей раз у нашому розпорядженні буде панель з роздільною здатністю 1920х1200 пікселів. Високу продуктивність забезпечує чіп Mediatek Helio G80, побудований за 12-нм технологією, та двоядерна графіка Mali-G52. Базова версія Honor Pad X8 пропонує 4 ГБ оперативної пам'яті та 64 ГБ вбудованого сховища, а більш оснащений варіант – 6 ГБ ОЗП та 128 ГБ внутрішнього простору. В обох випадках місце зберігання даних також можна розширити за допомогою карт microSD об'ємом до 512 ГБ.

Жаль тільки, що виробнику не вдалося вмістити в планшет більш ємний акумулятор, оскільки 5100 мАч сьогодні є нормою для смартфонів, а не для таблеток. Однак металева конструкція товщиною всього 7,55 мм і вагою 460 грамів відверто радує. А ще Honor Pad X8 обладнаний модулями Wi-Fi 6, Глонасс, GPS та BDS, що явно не вписується у стандарти недорогих пристроїв. На старті продажів у Китаї планшет виставлявся за ціною близько 170 доларів за варіант із 4/64 ГБ на борту, і приблизно по 190 доларів за версію 6/128 ГБ.

8. Lenovo Xiaoxin Pad 2024

Планшет оснащений 11-дюймовим дисплеєм, який, як зазначає виробник, отримав сертифікат TÜV Rheinland. Це говорить про підвищену увагу компанії до здоров'я своїх клієнтів, а саме про захист їх очей від шкідливого синього випромінювання. Отже, РК-екран з роздільною здатністю 1920х1200 пікселів і частотою оновлення 90 Гц має сумісність з фірмовим пером Stylus Pens. Універсальний електронний стилус розпізнає 4096 рівнів натискання та важить 14 грам. Щоправда, він не входить до комплекту постачання, тому користувачам доведеться купувати його окремо.

Серцем Lenovo Xiaoxin Pad 2024 є процесор Qualcomm Snapdragon 685, доповнений 8 ГБ оперативної та 128 ГБ вбудованої внутрішньої пам'яті UFS. Цікаво, що тут виробник не згадує про можливість розширення пам'яті, хоча трохи пізніше він заявив про наявність слота для карт microSD об'ємом до 1 ТБ. Система живиться від акумулятора ємністю 7040 мАг, який може забезпечити більше 10 годин перегляду відео. Максимальна потужність зарядки також не вказана, але в комплекті з планшетом йде блок живлення на 20 Вт.

На жаль, новий Xiaoxin Pad 2024 не підтримує стільниковий зв'язок – він оснащений лише модулем Wi-Fi, що працює в діапазонах 2,4 та 5 ГГц. Додатково у розпорядженні користувачів є Bluetooth 5.1 та GPS. Крім того, планшет обладнаний чотирма стереодинаміками з об'ємним звуком Dolby Atmos, а також 8-мегапіксельними камерами - як ззаду, так і спереду. Габарити Lenovo Xiaoxin Pad 2024 складають 255х166х7 мм, а вага – 465 грам.

9. Oscal Pad 13

При вазі всього 435 г і товщині 7,6 мм пристрій здається неймовірно тонким і майже невагомим. Oscal Pad 13 доступний у двох кольорах - Glacier Blue (Холодний синій) та Space Grey (Космічний сірий). 10,1-дюймовий РК-дисплей IPS має роздільну здатність 1200х1920 пікселів (224 ppi) та співвідношення сторін 16:10. Зображення та відео на яскравому екрані виглядають дуже чіткими.

Двигуном системи є восьмиядерний чіпсет Unisoc Tiger T606, який працює разом з графікою Mali-G57 MP1 та 8 ГБ оперативної пам'яті. Внутрішнє сховище дорівнює 256 ГБ, а ті, кого цей обсяг не влаштовує, можуть розширити його картами microSD ще на такий же об'єм.

Подібна апаратна конфігурація дозволяє легко виконувати повсякденні завдання, такі як перегляд веб-сторінок, потокове відео та спілкування в соціальних мережах. Oscal Pad 13 поставляється із заводською прошивкою Android 12 та фірмовим інтерфейсом Doke OS 3.0 від Blackview. До оболонки додано корисні функції підвищення продуктивності, такі як режим ПК для управлінням планшетом за допомогою мишки та клавіатури.

Для фотографування або сканування документів у таблетки є задня 13-мегапіксельна камера, а для створення автопортретів та спілкування у соцмережах краще підійде передня лінза на 8 Мп. Крім того, на борту Oscal Pad 13 також є два слоти для SIM-карт 4G, GPS, дводіапазонний Wi-Fi, Bluetooth 5.0, FM-радіо, порт USB-C, аудіороз'єм 3,5 мм та пара динаміків. Велика батарея ємністю 7680 мАг повинна забезпечувати роботу планшета протягом дня без заряджання.

10. Blackview Tab 11

Китайська компанія зробила собі ім'я на випуску недорогих смартфонів та планшетів. Модель Blackview Tab 11 вже із заводу поміщена у захисний чохол, а її корпус виготовлений із алюмінієвого сплаву. Якість складання хороша, кнопка живлення та гойдалка регулювання гучності натискаються з легким клацанням. Товщина пристрою всього 8,1 мм, а вага – 460 грам. Подвійна камера та світлодіодний спалах розміщуються в невеликому акуратному модулі, що виступає приблизно на 2 мм над задньою поверхнею.

IPS-дисплей (2000х1200 пікселів) з діагоналлю 10,36 дюйма має пропорції 15:9 і трохи поступається за розміром своїм основним опонентам. Щільність 229 пікселів на дюйм навіть вище, ніж Samsung Galaxy Tab A8, але помітно поступається Xiaomi Pad 5 з його 274 ppi. Якість зображення Blackview Tab 11 вражає: кольори завжди виглядають дуже яскравими (максимум – 440 кд/м2), а контраст добре збалансований. Широкий кут огляду дозволяє дивитися на дисплей із будь-якого положення без видимих спотворень картинки.

Основний об'єктив - це CMOS-сенсор Sony IMX258 з роздільною здатністю 13 Мп. Друга лінза є найпростішим датчиком глибини. Програма камери не підтримує ширококутний або портретний режим, відео записується у форматі 1080p. Фронтальний восьмимегапіксельний сенсор оптимізовано для зйомки автопортретів та проведення відеоконференцій. Восьмиядерний процесор Unisoc Tiger T618 за продуктивністю обходить навіть Helio G80 Lenovo Tab M10 Plus, але його графічний чіп недостатньо потужний для запуску "важких" ігор.

З пам'яттю у Blackview Tab 11 жодних проблем немає – у нього є 8 ГБ ОЗП, 128 ГБ вбудованого сховища з можливістю підключення карт microSD об'ємом до 512 ГБ. Операційна система на старті продажів - Android 11. Місткість акумулятора становить 6800 мАг. У тесті автономності планшет зміг протриматися 7:00 20 хвилин при яскравості дисплея 200 кд/м2. Блок живлення, що входить в комплект поставки, відверто слабкий - всього 10 Вт, тому зарядка від 0 до 100% займає майже 4 години.

Всі планшети, представлені в цьому огляді, можна придбати по мінімальній ціні в інтернет-магазині Device Market.