Обираючи фітнес-браслет, перш за все слід приділити увагу вбудованим функціям та практичності пристрою. Це відносно недорогий гаджет, тому намагатися заощаджувати на якості та надійності — неправильне рішення. Основна функція фітнес-браслета – моніторинг фізичної активності за допомогою спеціальних датчиків. Якщо вони дешеві, точної роботи очікувати не варто, тому й носити такий пристрій не має сенсу.

Підібрати фітнес браслет за параметрами буде просто, якщо розуміти що вміють такі гаджети. Залежно від призначення їх можна розділити на три категорії: універсальні, спортивні та для контролю здоров'я.

Як правильно вибрати спортивний браслет

Перші розумні фітнес-браслети були призначені для відстежування фізичного стану під час спортивних тренувань. Тому усі вони мають відповідні функції:

  • Підрахунок кроків акселерометром.
  • Відстежування пульсу за допомогою оптичного датчика пульсометра, що знаходиться на внутрішній частині браслета.
  • Розрахунок витрат калорій, що вимірюються з урахуванням початкових налаштувань користувача (ваги, статі, віку тощо) та даних про активність.
  • Відстеження фаз сну (швидкого, глибокого).

Функціональність спортивного фітнес-браслету визначають залежно від виду спорту. Тут варто звернути увагу на наявність режимів моніторингу різних тренувань. Універсальні функції секундоміру або таймера також будуть корисні.

Як правильно вибрати спортивний браслет?

Як вибрати фітнес браслет для плавання

Першочерговими критеріями вибору фітнес-браслету для плавання є рівень захисту корпусу від води та пилу та можливість розпізнавання стилів. Тому варто звернути увагу на конструктивні особливості і додаток.

Важливо! Захисні характеристики розумних браслетів відображають два типи маркування: IPXХ, де перша цифра Х – захисту від пилу, а друга Х - від потрапляння води. Ще один вид маркування - рівень тиску ATM (атмосфери). Однак варто розуміти, що показник тиску відповідає тиску хвилі, а не глибині занурення, бо реальний тиск під час плавання буде значно більшим, ніж висота стовпа води.

Майже всі сучасні браслети мають захист від попадання крапель дощу (IPX4) і випадкових струменів води (IPX5/IPX6). Якщо казати про плавання, при зануренні у воду цей рівень недостатній. Під час тренувань у воді важливим є припустиме занурення пристрою з урахуванням часу перебування під водою. Гаджети для басейну повинні мати маркування не меньше за IPX7/IPX8. Якщо фітнес-браслет обирається для плавання у відкритих водоймах, він також має мати захист від попадання дрібних твердих частинок, а головне витримувати більший тиск.

Для плавання в закритому басейні мінімальний рівень 5 ATM (50 метрів), оскільки фактичний тиск хвилі становить близько 3 АТМ. Для таких задач, наприклад, підійдуть моделі Xiaomi Smart Band 8 та Samsung Galaxy Fit 3 R390. Якщо передбачається плавання у відкритих водоймах, ступінь захисту має бути IP68/IP69, та за умови стрибків у воду не менше 10 ATM. Для дайвінгу, рекомендується обирати пристрої з маркуванням IP69 та від 20 ATM.

Додатковий захист від води створює гідрогелева плівка. Вона має водовідштовхуючі властивості, а також запобігає впливу абразивних частинок бруду у водоймі і антисептичних хімічних добавок у воді басейнів. В базову комплектацію гідрогелева плівка не входить.

З практичної сторони смарт-браслет для плавання може розпізнавати стилі, виконувати підрахунок пройдених доріжок, вести облік активності та розрахунок спалених калорій. Якщо гаджет призначений для дайвінгу, у нагоді стануть глибиномір та барометр.

Важливо! Фітнес-браслет для плавання повинен збирати дані автономно, навіть за відсутності синхронізації зі смартфоном, завантажуючи їх вже після тренування. Майже всі сучасні моделі працюють незалежно, але якщо ви обрали невідомий бренд, переконайтесь у наявності такого режиму роботи.

Як підібрати фітнес браслет для бігу та велоспорту

Фітнес-браслет для бігу, крім крокоміра та оптичного пульсометра, повинен передбачати вимірювання рівня кисню SpO2. Для занять на біговій доріжці, у залі чи на стадіоні базових функцій буде цілком достатньо. Для вільної пробіжки в лісопаркових зонах та проходження марафонів слід приділити увагу моделям з модулем GPS, компасом і можливістю підвантажувати різні мапи. Наявність GPS модуля дозволяє отримувати більш точні дані про маршрут і відстань, коли немає під рукою смартфона. А от компас буде корисним під час проходження незнайомих маршрутів.

Аналогічні вимоги до фітнес-браслетів для велосипедистів. Однак, якщо йдеться про професійний спорт, варто вибрати фітнес трекер, що підтримує різні режими їзди (поїздки містом, триатлон, велокрос, гірський велосипед, велотренажер тощо). За наявності велокомп'ютера, за більшість функцій відстеження маршруту і швидкості буде відповідати саме він. Тому в такому випадку основну увагу слід приділити контролю фізичного стану (пульс, сатурація, кардіограма, тиск).

Іноді зручніше коли трекери для велотренувань та бігу можуть розташовуватися не лише на руці. Певні гаджети допускають носіння на нозі або навіть на кросівках. За умови такого розташування кроки та відстань будуть вимірюватися точніше, а от пульс виміряти вже не вийде. Як правило, можливість носіння на нозі вказується в характеристиках, адже тут має бути підвищений захист від потрапляння бруду.

Для цієї категорії пристроїв особливе значення має тип поверхні екрана та його яскравість. В умовах інтенсивного освітлення (в сонячний день) екран може віддзеркалювати промені та блікувати. Окрім того, що це може засліпити очі, дані засвічуються і їх не буде видно. Бліків дозволяє позбутися матова гідрогелева плівка. Вона дозволяє позбутися бліків, не погіршуючи якість зображення. Зручність також в тому, що гідрогелева плівка е не лише під певні моделі, а й універсальна. В свою чергу проблему з яскравістю може вирішити датчик освітленості, що автоматично налаштує дисплей.

Як вибрати фітнес годинник для туризму

Фітнес браслет для туризму та альпінізму обов'язково повинен мати GPS модуль, а бажано і модулі інших систем навігації. (Beidou, Galileo, ГЛОНАСС, QZSS). Також важлива наявність компаса, альтиметра та барометра. За умови використання в особливих кліматичних умовах варто звернути увагу на діапазон допустимих температур, що зазвичай вказується в інструкції.

Захист від пилу, вологи та механічних пошкоджень також мають значення. Для надійної роботи віддавайте перевагу гаджетам з показником не менше IP65, а от для захисту екрану підійде як гідрогелева плівка, так і традиційне скло.

Ліхтарик є у багатьох фітнес-браслетах, але він може бути реалізован як окремий світлодіод або як спеціальний режим свічення екрана. Від другого варіанту не слід очікувати шаленого ефекту, але в екстрених випадках таке доповнення може бути корисним. Окремий світлодіод забезпечить непогану потужність світла, але він сильно впливає на заряд батареї. В обох випадках функція не замінить повноцінний ліхтарик і її треба розглядати як допоміжну.

Важливо! Альтернативні види зарядки на кшталт сонячних батарей у фітнес-браслетах майже не зустрічаються, тому витривалість батареї буде одним з найважливіших параметрів.

Аналізуючи можливості, які мають розумні браслети, як вибрати модель із кращим акумулятором? Час роботи батареї на одному заряді залежить від ємності та кількості використовуємих функцій. В описі зазвичай вказується термін для базового режиму використання. Відповідно цього показника гаджети для туризму мають витримувати мінімум 15-18 діб. При активному навантаженні цей показник буде вдвічі меншим, а в режимі енергозбереження більшим, приблизно до 30 діб.

Як вибрати фітнес браслет для людей похилого віку та контролю здоров'я

Призначення фітнес-браслету для людей похилого віку є постійне відстеження фізичного стану. Якщо існують проблеми з пам'яттю обов’язковою умовою буде можливість визначення місця розташування. Однак функціонал такого пристрою не має бути занадто складним, адже розібратися в сучасних технологіях людям похилого віку не завжди легко. Може знадобитися увімкнення режиму постійного відображення даних, тому слід обирати пристрої з потужною батареєю.

Рекомендованими функціями є: відстежування пульсу, рівня кисню в крові, артеріального тиску, температури та рівня стресу. Однак отримані дані носять суто інформаційний характер і навіть найдорожчий пристрій не замінить повноцінного тонометра або пульсометра.

Для розуміння пульсометр у фітнес браслеті представлений оптичним датчиком, що працює за принципом віддзеркалення світлової хвилі (HR). Для цього він оснащений діодом зеленого кольору. Тому на показання впливає пігментація шкіри, щільність прилягання браслета і навіть кількість волосся на руці. Медичні тонометри та спортивні нагрудні кардіоремені застосовують принцип електричних імпульсів (HRM), аналогічно пристроям для зняття кардіограми ЧСС, тому вони точніші.

Деякі браслети з оптичними датчиками пропонують функцію ЕКГ. Вона будується на даних моніторингу за певний періо та є доволі корисною, адже показує динаміку та навіть дає розшифровку, що відображається в додатку. Але сприймати її як медичний висновок теж помилково.

Як вибрати фітнес браслет з пульсометром? З моніторингом повсякденних активностей звичайний браслет цілком впорається. Однак, якщо потрібно відстежувати ЧСС, зверніть увагу на моделі, що запам'ятовують тренувальні зони та попереджають про критичні стани (підвищення або зниження пульсу за межами норми).

В побуті фітнес-браслет для людей похилого віку повинен передбачати налаштування нагадувань, необхідних для дотримання режиму дня та графіку прийому ліків, якщо це актуально. Користувачам із особливими потребами слід обирати фітнес-браслети з кнопкою SOS та можливістю відповідати на дзвінки з запрограмованих номерів. Такі браслети прив'язуються до смартфона опікуна. Якщо існують проблеми із зором рекомендується вибирати браслети з кнопками та екраном великого розміру. У якості додаткового захисту для самого гаджету, рекомендована вже згадана вище гідрогелева плівка.

Як вибрати хороший фітнес браслет для повсякденних завдань

В побуті особливих функцій у фітнес-браслеті не потрібно, тож переплачувати за них немає сенсу. Універсальний браслет підійде для контролю фізичної активності з метою підтримки тонусу, а також для організації часу.

Базовими функціями браслета для повсякденних задач є наступні:

1. Сповіщення про вхідні повідомлення та дзвінки, що настроюються на смартфоні.
2. NFC для розрахунку через банківський термінал без картки та телефону. Зверніть увагу, що деякі моделі підтримують не всі платіжні системи, наприклад, лише Mastercard.
3. Погода, календар, час та дата через синхронізацію зі світовим часом та метеорологічним додатком.
4. Будильник та нагадування в режимі вібро, з можливістю налаштувань відповідно кількості та періодичності.
5. Керування додатками телефона – перемикання аудіодоріжки, віддалена зйомка камерою.

Слідкувати за режимом також допоможуть такі функції:

  • відстеження часу активності та сну;
  • PAI — розрахунок показника активності за кілька днів;
  • встановлення цілей — тривалість сну кількість кроків, витрата калорій;
  • розблокування смартфона під час піднесення браслета на певну відстань.

Чи потрібна універсальному браслету гідрогелева плівка або скло? Авжеж, так! Навіть за умови охайного ставлення подряпин та ударів складно уникнути. Гідрогелева плівка в свою чергу має здатність частково відновлюватися, тому збереже привабливий вигляд монітору на тривалий час.

Багато хто задається ще одним питанням: чи потрібен GPS в універсальному фітнес-браслету? Для занять спортом на відкритій місцевості, де носити телефон з собою незручно, GPS модуль необхідний. А от для повсякденних завдань, коли пристрій завжди поруч з телефоном, сенсу в ньому немає, то й переплачувати не варто.

Як правильно вибрати фітнес браслет для дітей та підлітків

Дитячі браслети повинні бути трохи меншими за розміром та вагою. Перевагою буде гнучке налаштування циферблату: спрощена статистика, різні теми робочого столу тощо. Обов’язковим доповненням до дитячих пристроїв буде знову ж таки гідрогелева плівка, яка захистить екран від подряпин та сколів.

Фітнес браслет для дітей та підлітків

Дитячий фітнес-браслет функціонально може бути базовим (мінімум функцій), універсальним та спеціалізованим. Якщо казати про те, як вибрати фітнес годинник для підлітка, то це має бути універсальний або спеціалізований варіант. Для підлітків, що займаються певними видами спорту, відповідний браслет є дуже важливим, тому варто залучити майбутнього власника до вибору моделі та характеристик.

Як вибрати фітнес браслет за технічними характеристиками

Більшість фітнес-браслетів мають сенсорне або комбіноване з кнопками керування. Однак налаштування та обробка інформації виконуються додатком у смартфоні, тому важливою характеристикою є технологія передачі даних та радіус підключення.

Найчастіше для фітнес-трекерів використовується технологія Bluetooth. Вона забезпечує якісне з’єднання і витрачає небагато заряду батареї. Головне обрати сучасне покоління. Провідний на сьогодні варіант — версія Bluetooth 5.3, але такі пристрої трохи дорожчі. Версії 5.1/5.2 також можна розглянути, якщо важлива вартість пристрою. Радіус синхронізації зі смартфоном по Bluetooth може сягати 30 метрів, але за наявності перешкод відстань скорочується. В середньому для побутових умов вона близько 10 метрів. Коли браслет поза зоною, він не перестає працювати, але частина функцій відключається.

Якої фірми вибрати фітнес-браслет

Усі фітнес браслети працюють в парі зі смартфоном через додаток. Тому обираючи гаджет, важливо, щоб відповідна програма була доступна для скачування з Play Market (Android) або App Store (iOS). Найбільш поширенішими виробниками на сьогодні є Xiaomi та Samsung. Обидва бренди використовують програмне забезпечення Android, але вільно можуть підключаються до інших.

Налаштування браслета без синхронізації неможливо. Також додаток потрібен для формування статистики та рекомендацій щодо тренувань. В подальшому для отримання поточних даних фітнес-браслет можна використовувати окремо від телефону.

Важливо! Додаток для налаштування фітнес браслета зазвичай спільний для декількох поколінь та моделей. Отже наявність функції в додатку не означає, що вона підтримується фітнес-браслетом. Слід орієнтуватися на характеристики конкретного пристрою.

Як підібрати фітнес браслет по дизайну

Дизайн фітнес браслета визначає форма корпусу та ремінець. Замінити останній дуже легко. Тому, враховуючи невелику вартість, можна мати декілька різних варіантів.

Корпус, зазвичай, виготовляється з пластику, скловолокна або алюмінію. Традиційний колір корпусу чорний, але існують й кольорові варіанти, особливо серед жіночих моделей (сріблястий, рожевий металік, золотий і т.д.). Використовуються ці типи матеріалів не випадково, оскільки конструкція має забезпечувати невелику вагу. Браслети доводиться носити майже цілодобово, і за умови великої ваги це було б незручно. Корпус з титану переважно в чоловічих моделях.

Важливо! Корпус може бути пластиковим але забарвленим під металік. Це викликає у користувачів сумнів, що зовнішній вигляд швидко погіршиться. Але це помилкова думка, бо все залежить від виробника. Наприклад, Xiaomi Smart Band 8 мають стійке покриття і зовнішній вигляд не змінюється, навіть при активному носінні, тоді як пластик забезпечує легкість корпусу.

Вага фітнес-браслета має значення, оскільки носити його доводиться цілодобово. Вага може коливатися у діапазоні від 9 до 30 грамів, але спираючись на характеристики від виробника слід розрізняти вагу самого гаджета та ремінців з різних матеріалів.

Заряджання фітнес-браслету

Корпус гаджета може бути виконаний у формі капсули, яка вставляється в браслет. Також існують класичні пристрої з ремінцем, що відстібається. Ремінець може виготовлятися з наступних матеріалів: гума, силікон, натуральна та штучна шкіра, метал та текстиль. Кращими для спорту є силікон та гума, оскільки вони еластичні та стійкі до вологи. Але слід враховувати, що потрапляння вологи (поту, крапель дощу тощо) під браслет може викликати дискомфорт, якщо ремінець сумнівної якості або ж існує схильність до алергії.

Тип заряджання та батарея

В розумних браслетах переважно використовується дротова зарядка: microUSB кабель, с зарядною капсулою, через магнітні конектори та USB для підключення до блока живлення або ПК. Майже всі нові моделі підтримують режим швидкого заряджання.

Важливо! Час автономної роботи фітнес-браслету у порівнянні з іншими гаджетами великий. За стандартних умов він має працювати 10 – 20 днів. Якщо виробник вказує менше 6-8 днів, обирати таку модель не варто.

Акумулятори сучасних фітнес-браслетів літій-іонні. Ємність коливається від 125 мАг до 300 мАг. Батарея універсального пристрою повинна мати ємність не менше 190 мАг, але чим вона більше, тим довше автономна робота та можливість використовувати різні функції.

Xiaomi Smart Band 8 Pro и Samsung Galaxy Fit 3

Для розуміння, розглянемо моделі Xiaomi Smart Band 8 Pro та Samsung Galaxy Fit 3. Вони мають батареї різної ємності, але майже однаковий час автономної роботи. З іншого боку Xiaomi Smart Band 8 Pro оснащена вбудованим GPS та модулями інших навігаційних систем. В неї більший дисплей. Таким чином додаткова ємність йде саме на ці характеристики.

ХарактеристикиXiaomi Smart Band 8 Pro Samsung Galaxy Fit 3
СумісністьAndroid/iOSAndroid/iOS
Акумулятор289 мАг208 мАг
ЕкранAMOLEDAMOLED
Діагональ екрану1.741.6
Час роботи на одному заряді14 днів13 днів
Версія BluetoothBluetooth 5.3Bluetooth 5.3
Режими тренувань150100
Захист від пилу та вологи5 АТМIP68, 5 АТМ
Вага22,5 грамів19 грамів
GPS+-

Табл. Порівняння характеристик Xiaomi Smart Band 8 Pro і Samsung Galaxy Fit 3

Важливо! У відгуках користувачів про фітнес браслети зустрічаються скарги, що згодом вони починають швидко розряджатися. Це не завжди пов'язано з якістю. Неправильна зарядка та постійне використання деяких функцій може впливати на стан батареї. Не можна розряджати браслети в нуль, а також заряджати поки рівень заряду не знизиться до 10-15%.

Який екран кращий для розумного браслета

Порівнюючи фітнес годинники, як вибрати кращий екран? Спеціалізовані моделі фітнес-браслетів іноді не мають монітору, вони представляють собою набір датчиків, що відправляють дані на телефон. Більшість сучасних браслетів мають дисплей, який може бути монохромним чи кольоровим. Прості монітори економніше, але кольорові спрощують сприйняття статистики, оскільки різним категоріям даних надається певний колір. Наприклад, пульс відображається червоним, а відсоток заряду батареї зеленим тощо. Просунуті моделі дозволяють встановлювати зображення та міняти теми робочого столу. Проте на практиці встановлення заставок на циферблати менш зручні для сприйняття статистики.

Найкращий екран для фітнес-браслету

Діагональ монітору впливає на комфорт перегляду повідомлень. Невеликі пристрої по типу капсул відображають текст частково (на певну довжину символів) з можливістю прокручування. Форма екрану — це найчастіше овал або прямокутник із заокругленими краями. Широкі монітори роблять перегляд повідомлень зручнішим. Якщо розмір екрану має важливе значення, варто звернути увагу на моделі з екраном без рамок.

Важливо! Гідрогелева плівка та захисне скло не впливають на якість зображення.

Вибір діагоналі циферблату залежить від індивідуальних уподобань. Він може бути від 0,6″ до 1,9″. Обираючи, варто орієнтуватися на довжину та товщину. Довжина для зручності повинна бути меншою за ширину руки на 5 мм. Товщина обирається відповідно зручності носіння під одягом.

Поширеним видом дисплею на сьогодні є AMOLED. Він доволі яскравий та контрастний, а головне економний. В бюджетних моделях іноді використовується OLED екран. В цілому розраховувати на високу якість зображення монітору фітнес-браслету не варто. Більш пріоритетні параметри: яскравість та роздільна здатність.

  • Яскравість вимірюється в нітах (nt). Чим більше показник, тим яскравіший дисплей та комфортніше використання браслета на сонці. Оптимальна яскравість для браслетів в діапазоні 400-600 ніт. Це забезпечить і комфортне використання, і економію заряду батареї.
  • Роздільна здатність може бути вказана в пікселях (точках екрану по горизонталі та вертикалі) або як єдиний показник щільності пікселів на дюйм PPI. Орієнтуватися на кількість пікселів складно, бо треба враховувати розмір та форму екрану. Щільність на дюйм дозволяє орієнтуватися по певних діапазонах. Для фітнес-браслетів він в рамках 280-350 PPI. Вища щільність буде зайвою, бо екран занадто маленький.

У підсумку варто сказати, що обираючи фітнес-браслет не варто зупиняти вибір лише на нових та найдорожчих моделях. Але й занадто старі покоління також поганий вибір. Експлуатація застарілих моделей може стати складною з питань оновлення програмного забезпечення та повноцінного використання функцій. Також проблемним буде пошук супутніх товарів, як, наприклад, ремінець чи захисне скло. І хоча в якості альтернативи для захисту підійде гідрогелева плівка, але за потреби ремонту, комплектуючих може не знайтися.