Головна функція веб-камери — зйомка та онлайн трансляція відео в мережі. Тому, розглядаючи питання як вибрати веб камеру, необхідно враховувати цілий спектр характеристик: роздільну здатність, частоту кадрів, сумісність з операційною системою ПК, ширину кута огляду, тип підключення тощо. Також важливе чітке розуміння особливостей використання та ваших особистих очікувань від якості зображення.

Параметри веб камер до комп'ютерів та ноутбуків

Обмірковуючи питання як вибрати веб камеру для комп'ютера або ноутбука, перш за все треба визначитися, як основні параметри вебки впливають на загальну якість відеозв'язку. На жаль, принцип «чим вищі характеристики, тим краще» в даному випадку не працює.

Формат підключення, конструктивні особливості та живлення

Конструкція веб-камери, її габарити та тип підключення до ПК — перше, на що слід звернути увагу. Вебки можуть встановлюватися на стіл, кріпитися на монітор завдяки защіпкам або під’єднуватися до штативу. Більшість сучасних моделей передбачає декілька варіантів кріплень. В бюджетних варіантах різьба під штатив може бути відсутня, а в більш дорогих моделях він навіть може входити в комплектацію.

Розміщення веб-камер на моніторі

Розповсюдженим типом підключення є USB-роз'єм, оскільки він універсальний і забезпечує достатню якість та швидкість передачі даних. Але важливо звернути увагу на покоління: для сучасних приладів слід вибирати щонайменше USB 2.0. Для підключення вебки з високою роздільною здатністю краще обирати USB 3.0 (USB 4.0). До прикладу, якщо в характеристиках зазначено відео в 4К, але передача реалізується через USB 2.0, швидше за все працювати якісно така вебка не буде.

Web-камери з бездротовим підключенням через Wi-Fi абоі Bluetooth зустрічаються нечасто, бо такий формат з'єднання нестабільний для онлайн трансляції відеофайлів. Обмірковуючи як вибрати хорошу веб камеру з бездротовим підключенням, слід враховувати, що ціна буде дорожчою, а якість гіршою. Також знадобиться стабільне інтернет-з'єднання (не менше 2 Мбіт/с).

Важливо! Доволі часто користувачі плутають Web-камери з бездротовим підключенням та IP камери. Але це різні пристрої. Web-камера — пристрій, що підключається до ПК і працює через нього. IP камери призначені для відеоспостереження та підключаються до мережі через власну IP адресу.

Довжина шнура для багатьох пристроїв не має значення, але не для веб-камер. Наприклад, якщо ви обмірковуєте як вибрати веб камеру для ноутбука, довжина може бути мінімальною. Якщо підключення відбувається до стаціонарного комп'ютера, довжини шнура має вистачати від порту до місця встановлення вебки, але так щоб він проходив вільно. Також слід враховувати, що оптимальна довжина кабелю USB — 1,5 метри, і вона не може перевищувати 5 метрів, бо це провокує затримку сигналу.

Деякі моделі web-камер можуть мати в комплекті дріт з роз'ємом USB Type-C. Вони призначені для підключення до ультрабуків, що не мають класичного USB роз'єму. Веб-камери з мікрофонами можуть мати кабель підключення аудіо сигналу типу
Jack 3.5 мм. Прогресивні моделі додатково оснащуються роз'ємом HDMI для трансляції відео в максимальній якості, підключення до моніторів, телевізорів та приставок.

На практиці підключення веб-камери до комп’ютера не повинно викликати проблем. Майже всі сучасні камери не потребують пошуку особливих драйверів та їх легко автоматично завантажити онлайн. ОС Windows розпізнає камеру одразу після підключення, а от Mac OS або Linux часто вимагають додаткових налаштувань.

Оптика, фокусування та кут огляду

Як і в більшості сучасних оптичних гаджетів, у веб-камерах використовуються лінзи зі скла, пластику та комбіновані. Скляні беззаперечно вважаються кращими, але їх вартість вища. З іншого боку пластикові лінзи часто недооцінюють, вони не завжди низької якості. Сучасні технології дозволяють отримувати якісні лінзи з пластику з просвітлюючим покриттям, і для більшості задач веб-камери їх буде цілком достатньо. Різницю ви не помітите, тому й переплачувати не варто. Веб-камери зі скляними лінзами дійсно варто обирати для професійних потреб, а також якщо зв’язок планується у складних умовах (підвищена температура, велика кількість пилу в приміщенні, погане освітлення тощо).

В характеристиках оптики веб-камер іноді присутні такі параметри, як чутливість та сила світла, що визначають якість відео з різними умовами освітлення. В більшості вебок чутливість складає ISO 100 (що відповідає режиму зйомки при яскравому денному світлі) до ISO 500 (відповідно вечірнє освітлення). Тут варто враховувати, що низьку чутливість легко компенсувати додатковим підсвічуванням. Сила світла веб-камер знаходиться в діапазоні f/1.2 - f/2. Чим вона вища, тим більше побачить об'єктив.

Безпосередньо процес зйомки залежить від типу фокусування. Фокус може бути статичним (на певній відстані), з ручним налаштуванням та автоматичним відслідковуванням. Деякі веб-камери передбачають кілька режимів. Ручне налаштування дешевше та підходить для зйомки відносно стабільних об'єктів. Якщо потрібно активно рухатися, кращим вибором є автофокус із розпізнаванням обличчя.

Веб-камера виходячи з кута огляду

Як вибрати веб камеру виходячи з кута огляду? Ширина кута огляда визначає яку частину простору захопить об'єктив або скільки людей зможуть взяти участь у відеоконференції. Вона може змінюватись від 45° до 90°. Наприклад, веб-камера для побутового використання для дзвінків родичам чи друзям має забезпечувати кут огляду близько 70°. Це дозволить одночасно перебувати в кадрі кільком людям, навіть за умови невеликої фокусної відстані. Кут в 45° - 60° буде зручним для персональних відеодзвінків, де не бажано захоплення простору навколо, а от для конференцій краще вибирати 75°-90°.

Матриця, дозвіл і мегапікселі

Доволі часто матриця та роздільна здатність стають головними параметрами вибору веб-камери, адже ці характеристики справді мають велике значення. До того ж важливо, щоб заявлений формат відео збігався з фактичними розмірами матриці, а остання у свою чергу видавала якнайменше шуму.

За технологією виготовлення існують два види матриць:

  • CMOS - характеризуються відносно низькою вартістю та швидким відгуком. Такі веб-камери рекомендовані для звичайних завдань, періодичних відеодзвінків без серйозних навантажень та потреб у підвищеній деталізації.
  • CCD - забезпечують хорошу якість, деталізацію та відображення кольорів. Вони чудово підходять для професійної діяльності, тривалих дзвінків, конференцій та зйомки відеороликів.

Як правильно вибрати веб камеру виходячи з роздільної здатності? Більший розмір матриці забезпечує якісніше і детальніше зображення. Однак він впливає на швидкість передачі даних. Якщо інтернет не достатньо потужний, використовувати режими з великою роздільною здатністю не вийде. Також варто враховувати, що відео зі сторони співрозмовника залежить від його веб-камери та швидкості інтернет з'єднання. Тому, якщо необхідності в деталізації вашого відео немає, переплачувати за роздільну здатність не варто.

Максимально можлива роздільна здатність на зовнішній стороні камери біля об'єктива

Роздільна здатність може бути вказана на самій камері біля об’єктиву.

Вбудована камера ноутбука може мати зовсім невелику роздільну здатність. Причина цього часто криється в технічних характеристики пристрою. Якщо він досить старий і не підтримує формати рівня 4К, то і веб-камеру з такою роздільною здатністю купляти марно.

Роздільна здатністьМегапікселіРівень якості
640x480 (VGA)0,3 МпНизька якість зображення
1280x720 (HD)1 МпБазове зображення для звичайних відеодзвінків
1920x1080 (Full HD)2,1 МпЧітке та якісне зображення
2560x1440 (2K)3,7 МпВисока якість зображення для запису відео
3840x2160 (4K)8,3 МпУльтра-висока якість зображення

Таблиця. Якість зображення в залежності від роздільної здатності

Висока роздільна здатність у веб-камері переважно потрібна для запису відео, трансляції на сервіси відеохостингу або передачі даних на монітори великого розміру.

Частота кадрів та формат відео

Якість передачі відео також залежить від частоти кадрів в секунду (FPS). Вона визначає наскільки плавним буде відео, і тут чим вище показник, тим краще. З іншого боку, великий показник FPS впливає на розмір файлів, та відповідно швидкість передачі даних.

Обирати за частотою не складно: чим більше рухів у кадрі, тим більше має бути частота. Мінімальним значенням на сьогодні є 30 FPS, менша частота призведе до того, що відео буде смикатися. Для професійної діяльності краще обирати 60 FPS, але слід врахувати пропускну здатність доступного каналу.

Наприклад, для трансляції в HD якості з частотою 30 FPS потужність інтернет з’єднання має бути від 2 до 5 Мбіт/с. За умови тієї ж якості з частотою 60 FPS, буде потрібно 3 до 7 Мбіт/с. Якщо відео Full HD і 30 FPS знадобиться до 7,5 Мбіт/с, а для 60 FPS від 5,5 до 11 Мбіт/с. А от коли мова йде про 2K та 60 FPS, треба забезпечити до 22 Мбіт/с.

Формат запису відеофайлів переважно залежить від програмного забезпечення. Зазвичай це найросповсюдженіші формати MP4, M4P, M4B, M4R, M4V, M4A, DIVX, EVO, F4V, FLV тощо.

Як вибрати веб камеру з мікрофоном і чи варто?

Більшість камер не мають вбудованого мікрофону, але це не є недоліком. Якщо йдеться про професійну діяльність чи навчання, то краще використовувати окремий пристрій, адже дійсно якісного звукозапису на вбудований мікрофон зробити не вийде. До того ж окрема гарнітура дозволить непомітно включати і відключати звук під час розмови, що не завжди зручно зробити при використанні вбудованого мікрофону.

У деяких випадках наявність мікрофону у веб-камері значно спростить користування. Наприклад, для тих користувачів, хто переважно спілкується по відеозв'язку з рідними і близькими. Але, обираючи комбінований пристрій, всеж слід звернути увагу на наступні моменти:

  • Кількість мікрофонів. У деяких моделях використовуються два мікрофони (стерео мікрофон) - це дозволяє покращити якість захоплення звуку.
  • Технологія RightSound (подавлення шумів) - такий мікрофон виділяє канал голосу та ігнорує сторонні звуки.

Веб камера для комп'ютера: як вибрати за призначенням?

Веб-камери для професійної діяльності мають певні особливості. Їх вибір залежить від особистих потреб користувача, навантаження та потрібної якості зображення. Наприклад, вебки для навчання та дистанційної роботи мають витримувати тривалі підключенная та забезпечувати стабільний зв’язок без раптових розривів.Тому, обмірковуючи як вибрати веб камеру для дистанційного навчання та роботи, слід віддавати перевагу можливості стабільного підключення та середнім показникам роздільної здатності.

Важливо! Тривала робота будь-яка веб-камери викликає нагрів пристрою. Це погіршує якість зображення та може призвести до несправностей. Уникнути нагріву складно, але якщо планується тривалий дзвінок, обирайте мінімальні режими передачі даних.

Веб-камера для дистанційного навчання дитини має легко підключатися і дозволяти без проблем розпочинати відеоконференцію в будь-якій програмі. А от робочій ПК чи ноутбук може потребувати додаткової безпеки, забезпечити яку здатна функція веб-камери Face ID.

Функціонал веб-камер

Окреме питання як вибрати веб камеру для стріму. Максимальна увага в даному випадку приділяється наступним моментам:

  • Якість відео — має бути високою, щонайменше FullHD (1080P) та 60FPS.
  • Регулювання кутів огляду та обертання веб-камери (навколо вертикальної осі на 180 ° - 360 °, та вгору/вниз від 40°). Обертання камери характеризується кроком повороту - чим він менший, тим точніше будуть налаштування.
  • Функція автофокусування та відстеження обличчя — дозволяє тримати фокус на обличчі ведучого у відео, навіть за активних рухів.
  • Можливість налаштування параметрів камери (експозиція, яскравість, баланс білого, різкість, насиченість тощо).
  • Дистанційний пульт керування веб-камерою.


Непомітною на перший погляд, але дуже корисною функцією вебок для стріму є індикатори включення камери та початку режим запису, що роблять процес створення відео більш зручним.

Додаткові функції та можливості веб-камер

З практичної сторони веб-камери можуть мати різні загальні доповнення, що роблять експлуатацію комфортнішою для всіх користувачів. Наприклад, шторка на об'єктив, що захистить від стеження шкідливими програмами. Такі шторки можуть бути звичайними (закриваються вручну) та автоматичними (відповідно відкриваються та закриваються при включенні та відключенні веб-камери).

За умови оснащення веб-камери датчиком руху, її можна використовувати як тимчасову альтернативу охоронній системі. Також вона може іноді замінити фотокамеру, якщо в ній передбачена відповідна функція фотозйомки.

Існує чимало функцій і для поліпшення якості зображення. Наприклад, технологія RightLight, що автоматично регулює яскравість освітлення відповідно положенню людини в кадрі. Ще одна технологія TrueColor, яка посилює кольори, роблячи їх більш живими. Не менш корисним будуть вбудоване підсвічування та режим нічної зйомки. Присутність таких функцій не є обов'язковою, але вони суттєво поліпшують процес користування веб-камерою.

Наприкінці варто додати, що фокусуватися на дорогих та нових моделях с купою функцій, які в дійсності вам не потрібні, буде помилковим рішенням. Технології постійно розвиваються і через кілька років дорога веб-камера може застаріти і переплата буде не раціональною. Завжди віддавайте перевагу приладам виключно з позиції ваших потреб та бюджету.

Ціни на актуальні веб-камери