Відеореєстратор дозволяє зафіксувати дорожньо-транспортні пригоди та протизаконні дії відносно водія чи автомобіля. Це суттєво спрощує спілкування зі страховими компаніями та правоохоронними органами. Тому найкращий вибір - відеореєстратор, що працює надійно і забезпечує достатню якість зображення. Якщо ж мова про конструкцію та додаткові функції, вони визначають зручність використання приладу.

Як вибрати реєстратор для автомобіля за конструкцією

Під час роботи відеореєстратори збирають цілий комплекс різноманітної інформації: відео подій, звук, дату, час, місцезнаходження тощо. Конструктивно вони можуть відрізнятися за розміром, типом кріплення, додатковими функціями, форматом зберігання даних та методами їх обробки. Саме тому, перед тим як вибрати відеореєстратор, потрібно визначитись, що буде зручним у використанні саме для вас.

Першочергово слід взяти до уваги тип пристрою. Умовно розрізняють:

  • Моноблоки — прилади, в яких камера, блок керування та монітор об’єднані в спільному корпусі. В салоні такий відеореєстратор буде помітним, але можна сказати, що це класичний варіант.
  • Реєстратор-дзеркало — сучасний та дорогий пристрій. Він повністю замінює дзеркало заднього виду. Екран вбудований за дзеркальною поверхнею, а камера з задньої сторони. Такий прилад забезпечує зручність та непомітний в салоні. Але до того, як вибрати відеореєстратор дзеркало, зверніть увагу на особливості рідного дзеркала, аби уникнути проблем зі встановленням.
  • Модульні — в таких приладах камера і блок керування виконані окремо. Це дозволяє розмістити камеру на лобовому склі або на дзеркалі заднього виду, а блок в бардачку, що робить прилад менш помітним.
  • Відеореєстратори без екрану — це доволі компактні прилади, які працюють у парі зі смартфоном.
  • Комбо-пристрої — прилади що поєднують відеореєстратор та навігатор чи антирадар.

Конструкція пристрою визначає кріплення. Не всі з них дозволяють швидко зняти пристрій або змінити напрямок зйомки. Це може бути: майданчик з неодимовими магнітами, різьба чи різні механічні тримачі. Встановлюватися в салоні кріплення можуть за допомогою вакуумної присоски, двостороннього скотчу або фіксаторів на дзеркало.

Відеореєстратори

Кріплення вакуумна присоска (зліва), кріплення на скотч (справа)

Обираючи сучасний відеореєстратор, який краще за типом кріплення? Прогресивним кріпленням рахуються конструкції з магнітами, що дозволяють швидко прибрати камеру. Тут варто звернути увагу на якість магнітів, щоб пристрій не відкинуло під час руху по пересіченій місцевості. Встановлення на дзеркало можна назвати найнадійнішим варіантом, але тут може виникнути проблема з поворотом камери. Двосторонній скотч - недороге рішення, та треба розуміти, куди найкраще кріпити камеру, бо переклеювати скотч буде проблематично. В свою чергу вакуумна присоска дозволяє швидко міняти місце встановлення реєстратора, та забезпечує багаторазове використання.

Кріплення відеореєстратора може одночасно бути і зарядним пристроєм з підключенням через USB шнур. Це доволі зручно, бо дозволяє легко під’єднати живлення до мережі авто.

В екстрених випадках, коли авто глохне, реєстратор використовує власні батареї. Це можуть бути звичайні акумулятори, або суперконденсатори. Кращим вибором будуть суперконденсатори, оскільки вони майже не зношуються через велику кількість перезаряджання, сама зарядка відбувається швидко, а головне вони витримують значні перепади температур (від -50 до +70°C).

Увімкнення реєстратора може відбуватись по різному: деякі поєднують автоматичне включення та вручну. Найбільш розповсюджене — при старті двигуна. Вибір залежить від зручності для певного користувача.

Вибираємо відеореєстратор за якістю відео

Головним в роботі відеореєстратора є процесор, оскільки фактично це невеликий комп’ютер. Він керує записом відео та впливає на якість зображення, роботу додаткових модулів та програмного забезпечення. Найчастіше у відеореєстраторах встановлюють процессори марок Novatek, HiSilicon, MStar та Ambarella. Певних відмінностей серед цих процесорів на практиці ви не відчуєте.

Важливо! Якщо в описі не вказано жодних даних про процесор або матрицю, скоріше за все реєстратор неякісний або взагалі підроблений.

Роздільна здатність та тип матриці

За якість відео, знятого відеореєстратором, відповідає камера, для якої найважливішими є дві характеристики: роздільна здатність та розмір матриці. Дуже важливо відеореєстратор підібрати таким чином, щоб роздільна здатність співідносилася з розміром матриці. Часто виробники вказують велику роздільну здатність, але встановлюють невідповідну матрицю. В результаті зображення просто розтягується до параметрів заявленного розміру, але якість залишається низькою.

Сучасні відеореєстратори пропонують наступні формати: Full HD (1920х1080), Super HD (2340x1296), Quad HD 2K, Ultra HD 4K. Менше ніж Full HD розглядати не варто, принаймні для передньої камери. Роздивитись на такому відео дрібні речі, як наприклад, номери зустрічних авто, буде вкрай важко. Також зверніть увагу на фактичний розмір матриці, чим він більший, тим краще. Оптимально 1/2.8" – 1/3" для Full HD, 1/2" для 4К, а от менше ніж 1/4" вибирати не варто.

Частота кадрів за секунду (FPS) ще один важливий параметр, що забезпечує плавність запису під час руху. Велика роздільна здатність (2К, 4К) впливає на розмір файлів, тому зазвичай у таких випадках оптимальна частота 30 к/с. Для Full HD краще обирати можливість зйомки з 60 к/с. Якщо показник FPS менше 25 к/с, для автомобільного відеореєстратора така камера не підійде. Іноді можна зустріти моделі з частотою 120 к/с, але вона зазвичай доступна лише в режимі HD (720), що суттєво погіршує якість.

Найкращим виробником матриць беззаперечно вважаються SONY. Якщо реєстратор має матрицю серії IMX, це вже гарантує пристойну якість зйомки, навіть в нічний час. Також гарні відгуки отримали матриці Samsung Galaxy Core та OmniVision.

Що важливо при виборі оптики

Оптика камери також сильно впливає на результат. Тому вирішуючи, який вибрати відеореєстратор в машину, зверніть увагу, що бюджетні реєстратори мають лінзи з полікарбонату, що згодом можуть мутніти. Кращим вибором буде скло з просвітлюючими покриттями, але такі камери коштують дорожче. Кількість лінз камери від 3 до 6, плюс також може бути додаткова лінза-фільтр. Сила світла у більшості реєстраторів знаходиться в діапазоні f/1.8 - f/2.2, що цілком достатньо для закладених у пристрій функцій.

Скільки побачить реєстратор також визначає кут огляду. Основним тут є горизонтальний кут, оскільки в пріоритеті побачити всіх учасників руху. У сучасних реєстраторах він може бути в діапазоні від 120° до 180°, але на практиці оптимальним буде кут 140 °- 160 °. Він дозволить побачити сусідні смуги, узбіччя і тротуари. Кути 180° та більше занадто розтягують зображення.

Кут огляду

Порівнюючи автомобільні відеореєстратори, який краще для нічної зйомки? Якість відеозапису в умовах поганої видимості залежить від чутливості матриці камери та можливості працювати у інфрачервоних спектрах VIS-NIR. Також варто звернути увагу на частоту кадрів, вона повинна бути 60 к/с.

Отримане у результаті зображення та дані

Зазвичай реєстратори працюють в інтервальному режимі. Тобто збереження запису відбувається через певну кількість хвилин в окремі файли. Це необхідно, аби випадково не втратити дані. Таким чином в результаті користувач отримує багато коротких відео, що зберігаються на карті пам'яті. Варто зазначити, що іноді виробники обмежують використання великих карт, що буває незручно.

Чим більше розмір карти пам’яті, тим краще, адже 30-40 хвилин відео нормальної якості займає 1 Гб карти пам’яті. Якість картки також варто враховувати. Оптимальний стандарт швидкості запису для реєстратора UHS (U), а краще Video Speed Class.

Для економії місця на карті, відеореєстратори конвертують отримані файли за допомогою кодеків. Найпоширенішими стандартами є h.264 (MPEG-4 AVC) та h.265 (HEVC). Другий більш сучасний та дозволяє заощадити до 50% пам'яті, не погіршуючи зображення. h.264 – стискає файли сильніше і місця буде більше, але якість буде втрачена.

КодекРоздільна здатністьЕкономія пам'яті за добу запису (Full HD/25 FPS)
h.264 (MPEG-4 AVC)2048x204822,7 Гб
h.265 (UHDTV)8192×4320 (до 8K)11,8 Гб

Порівняння стандартів конвертації відео

Порада! Найкраще зрозуміти роботу відеореєстратора допоможе зразок відео, але варто брати до уваги автоматичне погіршення відео при перегляді в мережі на youtube.

Наявність AV-in входу вказує на можливість підключення другої камери, яка зазвичай використовується як задня. Іноді вона може входити в комплектацію. То ж як вибрати відеореєстратор з камерою заднього виду? На відміну від передньої, заднім камерам не дуже потрібна висока роздільна здатність. Це можуть бути VGA (640х480), HD (1280х720) або найкращій вариант Full HD (1920х1080). Важливо аби запис передньої і задньої камери зберігався в окремі файли, бо так зручніше переглядати результат.

Запис звуку в салоні потрібен під час спілкування з патрульною службою, особливо у конфліктних ситуаціях. Така функція не завжди присутня в реєстраторах, але доволі необхідна.

Як вибрати відеореєстратор з додатковими функціями

Сучасні реєстратори є багатофункціональними пристроями. В них можуть бути передбаченні: запис звуку та його вимкнення за потребою, режим паркування, розумні повідомлення, віддалена активація, режим мовчання у заторах, передача даних в хмарне сховище, режим модему та слоти для SIM картки для екстреного під’єднання до мережі, HDMI для використання відеореєстратора в якості монітору, інфрачервоне підсвічування для нічної зйомки, WDR та HDR функції для покращення якості зображення при контрастному освітленні, зйомка фото тощо.

Найважливішим серед них є:

  • Антирадар — повідомляє про наявність поліцейських радарів та камер фотовідеофіксації швидкості, а також який показник вважається допустимим на певній ділянці дороги. Радар-детектори можуть синхронізуватися з офіційними онлайн-картами. Перед тим, як вибрати відеореєстратор з радар-детектором, важливо врахувати дистанцію реагування, якщо вона менша за 300 метрів, такий антирадар неефективний. Рекомендована відстань 500-800 метрів.
  • GPS -— дозволяє записувати на відео поточну швидкість руху та координати, а також відслідковувати маршрут.
  • Wi-Fi — дозволяє керувати відеореєстратором з телефону.
  • G-сенсор — вмикає блокування від стирання відеозапису під час аварії чи потенційно небезпечних ситуацій.
  • Датчик руху — буде корисним в якості системи охорони на парковках. При виявленні руху вмикає запис.

Розглядаючи питання як вибрати відеореєстратор для відеоспостереження з додатковим функціоналом, треба розуміти що це підвищує вартість пристрою. Тому, якщо бюджет обмежений, на деякі функції можна на звертати увагу. Наприклад, зйомка фото або HDMI будуть абсолютно зайвими.