Інтернет став невід'ємною частиною сучасного побуту. Завдяки використанню цієї технології можна суттєво спростити життя та миттєво отримати майже будь-яку інформацію. Щоб підключити пристрої в межах однієї квартири чи будинку до мережі, треба використовувати Wi-Fi маршрутизатор. Який вибрати вай фай роутер та що в першу чергу варто звернути увагу, читайте далі.

Невеличкий прилад має безліч функцій та можливостей, про які не здогадується більшість користувачів. Окрім доступу до Інтернету та передачі даних, прилад може дуже багато чого. Тому варто ознайомитися з правилами вибору відповідно до технічних характеристик, потреб кожного користувача та площі покриття, щоб забезпечити максимально стабільне і швидке з'єднання.

Як правильно вибрати Wi-Fi роутер враховуючи власні потреби?

Перед тим як вибрати вай фай роутер, треба відповісти на кілька питань. Вони якраз і допоможуть визначитися з основними потребами користувача:

  • Скільки пристроїв ви плануєте підключати до маршрутизатора?
  • Який контент ви зазвичай споживаєте?
  • Яка площа приміщення, де планується розмістити роутер?

Чим більше буде кількість пристроїв, які одночасно будуть підключені до маршрутизатора, тим дорожчим, скоріш за все, буде прилад. Якщо ж обрати менш якісний прилад, то велика кількість одночасних підключень може привести до втрати сигналу або погіршення його якості. Тому для користувачів, які мають смартфон, ноутбук та телевізор, краще обирати маршрутизатор, що розрахований на велику кількість підключень і може впоратися з таким завданням. Також варто орієнтуватися на кількість членів сім'ї, оскільки чим більше людей проживає в будинку чи квартирі, тим більше пристроїв буде підключено.

Wi-fi роутер TP-Link Archer AX12

Тип інформації, яку ви звикли шукати в інтернеті, також впливає на вибір маршрутизатора. Для завдань з пошуку інформації та перегляду текстових сторінок не потрібна велика швидкість, а отже можна обрати простіший пристрій. Проте, якщо ви виконуєте в інтернеті роботу з великими файлами, завантажуєте відео чи проводите стріми, вашим варіантом є роутер з низьким пінгом. Такі прилади зазвичай мають великий попит серед геймерів, оскільки онлайн-ігри вимагають доволі високої швидкості інтернету і мінімальних затримок.

Якщо ви обираєте роутер для роботи з дому, також треба придивитися до його технічних характеристик, особливо до швидкості передачі даних. Wi-Fi роутер, що матиме невисоку швидкість завантаження та відправки даних, легко зможе впоратися з роботою з текстовими документами або таблицями. Але якщо мова йде про використання складніших програм та проведення відеоконференцій, то краще обрати роутер з невеликим пінгом.

Якщо ж ви просто любите сидіти в інтернеті та переглядати соціальні мережі, така робота не вимагає передачі великого обсягу даних. Отже, ви можете використовувати простий роутер з невеликою швидкістю. Це навряд чи позначиться на роботі інтернету.
Не менш важливе питання, як вибрати роутер за площею приміщення? Потрібно розуміти кілька важливих речей. По-перше, один роутер не зможе забезпечити покриття великої площі. Для цього буде необхідно використовувати mesh-систему. Перш ніж купувати роутер, необхідно визначити площу приміщення, в якому він буде працювати. По-друге, необхідно врахувати перешкоди на шляху сигналу. Перешкодами можуть бути не лише стіни та перегородки, а ще й меблі. Чим більше перешкод на шляху сигналу, тим гіршою буде його якість.

Проте, якщо у вас невелика квартира, завжди можна використовувати маршрутизатор зі стандартним покриттям. Такі маршрутизатори коштують недорого і легко справляються з подібною роботою. Не дуже товсті стіни між кімнатами навряд чи вплинуть на якість передачі сигналу на маленькій площі.

А ось Wi-Fi роутер для приватного будинку вже має бути потужнішим. Mesh-система буде корисною для двоповерхового будинку великої площі, оскільки одного роутера буде недостатньо для покриття всіх кімнат. Система складається з декількох пристроїв, кожен з яких є джерелом сигналу, і вони утворюють єдину мережу. Тобто користувач для підключення до обох пристроїв використовує один пароль. При переході між роутерами mesh-системи не відбувається відключення від мережі.

Єдиною альтернативою встановлення декількох роутерів є використання пристроїв з потужними зовнішніми антенами. Антен може бути дві і більше. Вони можуть бути як вбудованими, так і зовнішніми. Ця характеристика також впливає на якість передачі сигналу.

Як вибрати роутер за технічними характеристиками?

Суттєво впливати на вартість приладу можуть його технічні характеристики. Також можливості маршрутизатора дуже сильно залежить від його параметрів. Тому перш ніж купити будь-яку модель Wi-Fi маршрутизатора варто вивчити його характеристики детально. Зазвичай виробники подають такі характеристики:

ХарактеристикаВаріанти
Частотний діапазон2.4 ГГц, 5 ГГц
Сумісні стандартиWi-Fi 802.11n, 802.11ac, 802.11ax
Швидкість передавання даних100 Мбіт/с, 300 Мбіт/с, 600 Мбіт/с, 1 Гбіт/с
Тип антенЗовнішні або вбудовані
Функції безпекиБатьківський контроль
Додаткові можливостіMU-MIMO, Beamforming

Сьогодні є два основні частотні діапазони, в яких можуть працювати сучасні роутери: 2,4 ГГц і 5 ГГц. Характерною ознакою частотного діапазону 2,4 ГГц є широкий радіус дії пристрою. Цей варіант чудово підійде для приміщень, де є багато міжкімнатних стін та інших фізичних перешкод.

Варто враховувати і недоліки даного варіанту пристрою. Усі моделі, що працюють з цим частотним діапазоном, можуть мати проблеми з якістю і швидкістю передачі даних через створення перешкод від електронних пристроїв та побутової техніки. Через велику поширеність цього частотного діапазону деякі прилади, що є вдома у кожного, дійсно можуть створювати перешкоди. Через спотворення сигналу від Wi-Fi роутера можливе зниження швидкості. Старі моделі роутерів зазвичай працюють саме з цим частотним діапазоном.

Частотний діапазон 5 ГГц підтримує більшість сучасних роутерів. Він забезпечує високу швидкість передачі даних. Через меншу поширеність цього діапазону різноманітні побутові прилади не створюють перешкод і не впливають на якість передачі сигналу. Проте роутери, які працюють за цією технологією, доволі чутливі до фізичних перешкод. Вони можуть суттєво погіршувати якість сигналу або радіус його розповсюдження.

Також варто враховувати різницю в ціні. Оскільки роутери з частотним діапазоном 5 ГГц коштують дорожче, варто добре подумати, чи стане такий пристрій в пригоді. Бо для серфінгу в інтернеті та перегляду різноманітних відео і фільмів буде достатньо бюджетного варіанту, особливо якщо площа приміщення досить маленька. А ось якщо плануєте працювати з дому та хочете отримувати стабільне і швидке з'єднання, краще використовувати роутери з частотним діапазоном 5 ГГц.

Безпосередньо на швидкість передачі даних впливають стандарти Wi-Fi, що підтримує маршрутизатор. Проте тут вибір дуже простий, бо навіть найдоступніші варіанти підтримують стандарт 802.11n. Маршрутизатори з подібними характеристиками підтримують швидкість передачі даних до 600 Мбіт/с. Якщо все ще не знаєте, який вибрати вай фай роутер для офісу, то варто звернути увагу саме на цей варіант. Він і роботу офісних програм зможе забезпечити і пошук в інтернеті на достатній швидкості.

Що стосується завдань, що вимагають більш високої швидкості передачі даних, то вам варто звернути увагу на пристрої, які підтримують стандарт 802.11ac. Швидкість передачі даних для таких пристроїв може досягати до 1,3 Гбіт/с. Використання такого стандарту Wi-Fi виробником вказує на частотний діапазон, який має підтримувати пристрій. Це однозначно буде пристрій, що працює в діапазоні 5 ГГц.

Якщо ви хочете отримати максимальну швидкість передачі даних і ваш провайдер забезпечує вас відповідним інтернетом, то найкращим рішенням буде пристрій з Wi-Fi 6. Також даний стандарт в технічних характеристиках маршрутизатора може бути позначений як 802.11ax. По-перше, цей стандарт сумісний з обома частотними діапазонами і може підтримувати швидкість передачі даних до 10 Гбіт/с. Нові технології активно використовуються в сфері інформаційних технологій, також вони до вподоби геймерам. Проте заплатити за роутер з підтримкою подібної технології доведеться немало. Цей варіант буде найдорожчим серед моделей, що підтримують інші стандарти. Але платити дійсно є за що. Швидкість і ефективність передачі даних не будуть змінюватися залежно від кількості підключених пристроїв. Це дозволяє підключати до мережі дуже багато пристроїв, наприклад в офісі.

Проте не варто розраховувати на ту швидкість, яку вказує виробник в характеристиках до Wi-Fi маршрутизатора, оскільки ця величина досягається за ідеальних умов і доволі близького розташування до роутера. Якщо поступово віддалятися від роутера, то швидкість передачі даних також буде знижуватися. Наявність перешкод між користувачем та роутером також буде негативно впливати на швидкість.

Обрати маршрутизатор, який підтримує високу швидкість, можна за умови, що провайдер забезпечує відповідні умови. Якщо провайдер може забезпечити інтернет зі швидкістю 100 Мбіт/с, то навряд чи є необхідність купувати роутер з Wi-Fi 6, оскільки навіть половина його можливостей не буде використана. Гроші будуть витрачені дарма.

Але якщо ви підключили високошвидкісний інтернет, Wi-Fi роутер нового покоління чудово підійде вам. Завдяки використанню такого пристрою вам вдасться грати в онлайн-ігри без затримок, а також миттєво завантажувати великі файли.

Тепер варто розібратися, як вибрати маршрутизатор за типом антени. Вбудовані антени роблять роутер більш привабливим зовні. Його корпус може бути меншим, ніж у роутера з зовнішньою антеною. Такий прилад можна встановити в будь-якій кімнаті, і завдяки компактним розмірам і відсутності антен він буде доволі непомітним.

Проте антени відповідають не лише за зовнішній вигляд роутера. Це необхідний елемент, що забезпечує гарну якість передачі сигналу. Зовнішні антени забезпечують стабільне покриття на доволі великі відстані. Роутери з вбудованими антенами не можуть мати такі ж показники в радіусі роботи.

Однозначно визначитися тут просто. Для маленького приміщення обирайте роутер з вбудованими Wi-Fi антенами. Якщо ж приміщення велике, то краще обрати роутер з зовнішніми антенами і розмістити його в центрі цього приміщення. Це дозволить забезпечити максимально рівномірне покриття. Що стосується кількості антен, то чим їх більше, тим краще буде з'єднання.

Wi-fi роутер TP-Link Archer C80


Діапазон цін на роутери доволі широкий. Є пристрої схожі за характеристиками, проте різні за ціною. Так чим відрізняються роутери між собою? Наявність додаткових функцій може суттєво впливати на вартість пристрою. Окрім додаткових можливостей, ці функції можуть також забезпечити користувачу більшу безпеку. Наприклад, наявність батьківського контролю зробить використання мережі більш безпечним для дітей. Проте ця функція не буде використовуватись, якщо дітей немає.

Також виробники сучасних роутерів пропонують різноманітні додаткові функції, що можуть покращити якість передачі даних і швидкість роботи пристрою. Наприклад, технологія MU-MIMO. Wi-Fi роутери, що підтримують цю технологію, можуть забезпечити рівномірну передачу даних між кількома пристроями в мережі. Wi-Fi маршрутизатори, які не підтримують цю технологію, при підключенні декількох пристроїв дають більшу затримку в передачі даних. Це пов'язано з тим, що до кожного пристрою дані передаються по черзі.

Доцільно купувати пристрій з такою технологією тільки у разі, якщо у вас доволі багато електроніки, що можна під'єднати до Wi-Fi. Якщо у вас всього кілька приладів, то навряд чи ви відчуєте суттєву різницю у використанні роутера з MU-MIMO.
Якщо старий роутер не влаштовує вас через якість сигналу, то, можливо, варто розглядати варіант покупки нового пристрою, який підтримує технологію Beamforming. Ця технологія автоматично дозволяє роутеру визначити розташування користувача з пристроєм і направити сигнал прицільно до нього. Пристрої, які не мають цієї функції, зазвичай розподіляють сигнал рівномірно по всій площі покриття.

Якщо приміщення доволі велике, а можливості розташувати маршрутизатор в його центрі немає, то краще обрати пристрій, який підтримує Beamforming. Він забезпечить вас стабільним сигналом.

Деякі виробники роутерів пропонують пристрої з гарною системою безпеки. Можливості маршрутизатора дозволяють забезпечити якісне шифрування даних та захист від різноманітного програмного забезпечення, що може нашкодити. Наявність такого захисту не є обов'язковою для домашніх мереж, проте власникам корпоративних мереж варто замислитися про безпеку.

Також не зайвою для корпоративних маршрутизаторів буде функція створення гостьової мережі. Це дозволить відокремити робочу мережу від мережі для клієнтів і вберегти дорогоцінні дані. Клієнти зможуть без перешкод користуватися інтернетом, проте не будуть мати доступу до налаштувань мережі.

Вай фай роутер для дому: як обрати?

І все ж, який вибрати вай фай роутер для будинку, де мешкає 3-4 людини? В даному випадку варто орієнтуватися на площу будинку. Якщо вона не дуже велика, а мешканці мають не більше двох гаджетів, то можна розглядати варіант купівлі роутера без додаткових функцій. Бо навряд чи вони зможуть суттєво покращити якість сигналу чи його дальність. Проте все ж краще вибрати роутер з зовнішніми антенами, так якість сигналу буде кращою. Можливо, він навіть буде досягати вулиці.

Wi-fi роутер Tenda AC5 V3

Якщо користуєтесь інтернетом вдома для навчання чи роботи, а також перегляду соціальних мереж та фільмів, можна використовувати роутер із підтримкою частотного діапазону 2.4 ГГц. Завдяки особливостям роботи приладу в цьому частотному діапазоні ви зможете не перейматися через перешкоди, що створюють меблі або стіни. Обирайте роутер з чотирма зовнішніми антенами для якісної передачі сигналу.

Стандарт Wi-Fi обирайте відповідно до швидкості інтернету, яку забезпечує провайдер. Якщо швидкість не перевищує 300 Мбіт/с, то недоцільно купувати дорогий маршрутизатор. Достатньо обрати пристрій, який підтримує стандарт 802.11n.

Найкращий роутер wi fi: як вибрати маршрутизатор у квартиру?

Якщо вибираєте маршрутизатор для квартири, орієнтуйтеся на свої потреби. Для тих, хто планує підключати Smart TV та кілька комп'ютерів і смартфонів, варто звернути увагу на кількість підключень, які може одночасно підтримувати роутер. Також слід приділити увагу пропускній здатності пристрою.

Для невеликої квартири буде достатньо роутера з підтримкою частоти 5 ГГц. Такий пристрій зможе передавати дані на великій швидкості у порівнянні з маршрутизаторами інших моделей.

Для квартири краще обрати компактний Wi-Fi маршрутизатор. Навіть допустиме використання пристрою з вбудованими антенами. Такий прилад стане менш помітним для очей, і його легше буде сховати.

Якщо ви будете звантажувати великі файли чи виконувати роботу в інтернеті, що потребує великої швидкості передачі даних, то треба обирати Wi-Fi пристрій середнього цінового сегменту. Вони зазвичай підтримують стандарт 802.11ac.

Як вибрати wi fi роутер по способу налаштування?

Коли технічні параметри маршрутизатора вже відомі, а потреби чітко сформульовані, лишається визначитися зі способом налаштування. Перед тим як вибрати роутер для квартири, з'ясуйте, як його можна налаштувати. Простий процес налаштування дозволяє самостійно запустити роутер вперше і налаштувати роботу мережі. Тому цей процес має бути максимально зрозумілим і добре описаним у інструкції виробника. Інакше доведеться викликати майстра, послуга якого стане в копієчку.

Налаштування Wi-Fi маршрутизатора загалом відбувається за схожою схемою.

В спеціальний роз’єм вставляється інтернет-кабель, а до іншого роз’єму підключається джерело живлення. Далі починається найцікавіше — налаштування.

Виробники сьогодні пропонують кілька підходів до налаштування:

1. Через додаток.
2. Через браузер.

Використання мобільного застосунку доволі зручне, адже майже кожен має сьогодні смартфон і може встановити необхідні програми. Мобільний додаток має зрозумілий інтерфейс, бо одразу розрахований на не надто досвідченого користувача.

І навіть через мобільний застосунок користувачу доступні такі налаштування:

  • Пароль мережі та її назва.
  • Список пристроїв, що підключені до мережі.
  • Налаштування безпеки.
  • Налаштування інтернету.

З назви кожного з розділів можна зрозуміти, за яку функцію він відповідає. Натиснувши на назву відповідного розділу, користувач може потрапити до його налаштувань, де він обирає необхідні параметри.

Встановлення програми для налаштування маршрутизатора можливе на смартфони з Android та iOS, тому сучасні гаджети максимально сумісні з подібними рішеннями виробників. Щоб користувачі не шукали застосунок, деякі виробники в інструкції до приладу розміщують QR-код з посиланням на застосунок.

Браузер для налаштування маршрутизатора є більш традиційним варіантом. Старіші пристрої не мали можливості налаштування через додаток, тому використовувався веб-інтерфейс.

В браузері необхідно ввести IP-адресу маршрутизатора. Для кожного виробника ця комбінація цифр буде відрізнятися. Детальну інструкцію з використання веб-інтерфейсу можна знайти в документації до роутера.

Через браузер доступно більше налаштувань, ніж через додаток. Потрапивши на необхідну сторінку та авторизувавшись на ній, користувач може:

  • Керувати частотами та діапазонами.
  • Налаштовувати сервер.
  • Впливати на налаштування безпеки.
  • Оновити прошивку або перевірити наявність оновлень.

Більш досвідчені користувачі можуть, використовуючи браузер, змінювати набагато більше налаштувань. Проте, якщо ви раніше не займалися подібними налаштуваннями або не хочете заглиблюватися тему, одразу стає зрозумілим, який вибрати маршрутизатор.

Якої фірми вибрати вай фай роутер?

Обрати виробника будь-якого пристрою завжди непросто. Адже це і про репутацію і про цінову політику. Як вибрати вай фай роутер, якщо параметри різних пристроїв доволі схожі між собою? Тут варто зосередитися на таких моментах:

  • Гарантія та сервіс.
  • Цінова політика.
  • Відгуки про виробника.

Перед тим як вибрати wi fi роутер, варто ознайомитися з найпопулярнішими моделями від топових виробників. Проте далеко не всі виробники, особливо найпопулярніші, пропонують найкраще поєднання ціни та якості. Тому при виборі потрібно орієнтуватися на вищі критерії. Гарантія та сервіс дуже важливі для кожного користувача, адже вони вказують на якість товару.

Термін гарантії може складати один або два роки. Особливу увагу приділіть пристроям, які мають гарантію на два роки, адже скоріше за все виробник впевнений в якості своєї продукції і готовий гарантувати її термін і навіть більше.

Популярні виробники створюють багато ресурсів з інструкціями по налаштуванню своїх приладів, вкладають кошти в розробку мобільних додатків, що дозволяють просто налаштувати маршрутизатор. Ці моменти також можна віднести до сервісу. Добре, якщо в разі необхідності виробник пристрою може надати консультацію стосовно налаштувань.

Відгуки в інтернеті дозволять зрозуміти, яку має репутацію виробник. Також не зайвим буде ознайомитися з відгуками про певну модель роутера, якщо ви вже з такою визначились. Так ви зможете скласти правильне враження і про бренд, і про сам прилад.

Wi-fi роутер TP-Link TL-WR845N



Не останнім фактором є вартість. Переважна більшість користувачів не готова віддавати великі гроші за Wi-Fi маршрутизатор, тим паче якщо він буде використовуватися виключно для серфінгу в інтернеті. Тому, щоб зекономити, вони купують прилади не дуже популярних брендів. Проте краще звернути увагу на бюджетні моделі більш відомих і перевірених часом виробників. Такий варіант буде набагато надійнішим.

До надійних брендів, що випускають Wi-Fi маршрутизатори, можна віднести:

В асортименті продукції цих брендів ви точно знайдете підходящу модель не лише за характеристиками, а й за вартістю. Для звичайного серфінгу в інтернеті можна обирати лише серед бюджетних моделей за найнижчою ціною. Скориставшись рекомендаціями по вибору Wi-Fi маршрутизатора, ви зможете підібрати найкращий варіант для вашого дому чи офісу.