Медіаплеєр смарт тв або Smart TV Box — це різні назви одного пристрою. Він підключається до телевізора чи монітора, дозволяючи під’єднатися до онлайн-сервісів та переглядати різноманітний медіа-контент. Підключення Smart TV значною мірою розширює можливості та перетворює телевізор на мультимедійний центр. Вивчаючи питання як правильно вибрати смарт приставку для тв, варто взяти до уваги такі моменти як конструктивні особливості, операційна система, технічні характеристики та інші критерії, що впливають на результат.

Що вміє смарт тв приставка — як вибрати функції

Після появи цифрового телебачення, перші медіаплеєри дозволяли зі звичайного телевізора або монітора зробити smart-телевізор. Головне призначення тв бокса — доступ до мережі Інтернет через веб-браузер та підключення до IPTV / OTT платформ. Медіаплеєри також дозволяють перейти з базової прошивки смарт телевізора, яка може бути обмеженою по функціоналу, на більш просунуту.

Перед тим, як вибрати тв приставку, проаналізуйте які можливості вона дозволяє реалізувати. З цим пристроєм ви зможете:

  • підключати акаунти на різних стрімінгових сервісах (Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Apple TV), відтворювати потокове відео з онлайн кінотеатрів, вибираючи відповідні параметри (переклад, роздільну здатність тощо);
  • завантажувати додатки та програми для навчання, роботи або розваг;
  • підключатися до локальної мережі для трансляції відео з ПК чи інших пристроїв, а також під’єднуватися до інтернету як зі звичайного ПК.
  • керувати телевізором голосом та жестами, або зі смартфону;
  • підключати різну гарнітуру (веб-камеру, бездротові навушники, клавіатуру, мишку).

Окрім цього, Smart TV Box дозволяє відтворювати відео, графічні та аудіо-файли зі зовнішніх накопичувачів. Набір форматів і кодеків в більшості пристроїв типовий: H.265 HEVC, H.264 AVC, VP9, MPEG1, MPEG2, MPEG4. До того ж його можна розширювати, завантажуючі різні плеєри та додатки.

Як вибрати смарт приставку для тв виходячи з параметрів

Якими параметрами має володіти смарт тв приставка - яку вибрати, щоб не помилитись? Функціональність телевізійних медіаплеєрів визначається, перш за все, операційною системою та наявністю різних роз’ємів та модулів. Не менш важливі технічні характеристики процесора та пам'яті.

Конструктивні особливості, підключення та живлення

За дизайнерським рішенням тв медіаплеєри досить різноманітні. Вони можуть мати лаконічну та агресивну форму корпусу, та стилізацію під різні матеріали. Конструктивно розділяють на flash пристрої, що підключаються безпосередньо через порт HDMI (Xiaomi Mi TV Stick FHD), та тв бокси з підключенням через блок живлення на 5V/2А (Xiaomi Mi Box S 2-го покоління 4K). Перший варіант буде зручним, коли немає можливості розмістити Smart TV Box окремо. Другий — дозволяє отримати більше можливостей. Тому, перед тим як вибрати приставку смарт тв, необхідно визначитись — зручність або додатковий функціонал.

Xiaomi Mi TV Stick FHD та Xiaomi Mi Box S 2nd Gen 4K

Наприклад, flash Smart TV плеєр часто має лише Bluetooth та Wi-Fi модулі для коннекту з мережею та пультом керування. В свою чергу класичний варіант тв бокса має велику вбудовану пам'ять, доповнюється роз'ємами для підключення додаткових пристроїв.

Щоб правильно вирішити як вибрати смарт приставку, уважно проаналізуйте характеристики додаткових модулів та роз'ємів:

  • HDMI — основний формат підключення пристрою до телевізора. Покоління технології впливає на якість передачі. Для великої роздільної здатності від 4К потрібен кабель HDMI 2.0/HDMI 2.1, що дозволяє передавати відео із частотою кадрів 60 FPS.
  • Bluetooth — потрібний для підключення гарнітури. На сьогодні оптимальним варіантом вважається Bluetooth 4.0 - 5.2.
  • Wi-Fi/Ethernet — потрібні для підключення до Інтернету. У більшості стабільного Wi-Fi 5G буде достатньо для перегляду медіа онлайн, але за умови трансляції від 4К, кабельне LAN підключення забезпечує більшу стабільність та запобігає гальмуванню відео.
  • USB – необхідний для підключення зовнішніх накопичувачів. Портів може бути декілька (USB 2.0, USB 3.0);
  • SD/microSD слоти під карти пам'яті - тут важливо звернути увагу, що об’єм карт пам'яті в бюджетних моделях тв боксів може бути обмежений, тому уточнюйте цей момент до того, як вибрати приставку смарт тв із недорогого сегменту.

Інтерфейси медіаплеєрів (Smart TV)

Керувати тв медіаплеєром можна з пульта дистанційного керування (інфрачервоним або блютуз), смартфона (підключається через додаткові програми), або з клавіатури та мишки. Для веб-серфінгу краще придбати спеціальні пульти з клавіатурою.

Як вибрати смарт тв приставку виходячи з операційної системи

Найважливішим моментом у питанні яку вибрати приставку смарт тв, можна назвати вибір операційної системи. Вона визначає, якими сервісами можна буде користуватися і наскільки зручним буде процес. Сьогодні існує кілька основних програмних прошивок, кожна з яких має свої особливості та функціонал.

Одна з основних — ОС Android. Вона дозволяє завантажувати майже всі програми з Play Market, здійснювати відеодзвінки, грати в ігри тощо. Користувачу також доступний голосовий пошук по всьому інтернету, зокрема пошук фільми в онлайн кінотеатрах. Серед недоліків — трішки незручне керування з пульта. Тв бокси з цією прошивкою підійдуть для просунутих користувачів, які люблять робити власні налаштування, підключати різноманітні пристрої, перетворюючи телевізор на ПК.

Система Android TV створена на базі Android, але допускає встановлення з Google Play лише оптимізованих під неї додатків. Вона пропонує стандартний робочій стіл, що не можна переналаштувати. Базові функції ОС Android TV: відтворення відео у високій якості до 4К з популярних стрімінгових сервісів, голосовий пошук тощо. Вона також часто встановлюється безпосередньо на телевізори як внутрішня прошивка, та використовується виробниками для створення власних оболонок.

Google TV

Більш просунутий варіант прошивки Android TV — це Google TV. Це оболонка для Android TV, яка додатково відкриває різні можливості, надає рекомендації щодо перегляду відео-контенту, автоматично оновлюється, передбачає різні візуальні налаштування.

Доволі часто виникає питання: Google TV або Андроїд тв приставка - яку вибрати? Базова Android TV вважається застарілою технологією. Тому виробники, кажучи про Android TV та Google TV, можуть мати на увазі те саме, хоч це не зовсім коректно. Для користувачів Google TV — оптимальний варіант, оскільки має певний баланс між простотою налаштування та розширеними можливостями перегляду медіа-контенту.

tv OS — призначена виключно для тв боксів Apple. Вона дозволяє транслювати медіа контент з пристроїв екосистеми Apple на монітори інших систем. Smart TV Box з Apple TV доволі дорогі, та для їх підключення знадобиться айфон або айпад із актуальною прошивкою.

Roku OS - ця ОС розроблена на базі Android, та адаптована під медіаплеєри тв марки Roku. Вона не має вбудованого пошуку Google та не дозволяє встановлювати додаткові програми.

ОС Windows - доволі велика та важка операційна система, оскільки вона не є мобільною. Це повноцінна ОС, що дозволяє встановлювати багато додатків та навіть офісні програми. Найбільшу популярність Smart TV Box з ОС Windows отримала у любителів ігор та користувачів додатків Microsoft.

Як вибрати смарт приставку за технічними характеристиками

Аби визначитись яку смарт приставку вибрати, варто розуміти, що це повноцінний ПК, зі своїм процесором, біосом, оперативною та вбудованою пам'яттю. Але на відміну від звичайних ПК, вимоги до продуктивності тв боксів трохи нижче.

Відеопроцесор. Найбільш популярними на сьогодні є процесори Amlogic, Rockchip, Allwinner. Тут як зі звичайними ПК — чим потужніший встановлений процесор боксу, тим швидше він буде обробляти файли.

Оперативна пам'ять. Цей параметр впливає на швидкість завантаження контенту. Вона має значення для перегляду файлів із великою роздільною здатністю. Для перегляду в режимі 4К необхідно 2-4 Гб, а от бокси з пам'яттю менше 1 Гб обирати не варто.

Вбудована пам'ять — чим вона більша, тим більше програм можна встановити на бокс. Також вбудована пам'ять необхідна для зберігання даних користувачів (списків обраного, налаштувань облікових записів). Також внутрішня пам’ять Smart TV Box дозволяє завантажувати файли для перегляду в офлайн режимі. В сучасних пристроях може бути від 8 до 64 Гб внутрішньої пам’яті, проте слід розуміти, що 20% обсягу буде відведено під власну систему.

Оптимальна смарт тв приставка — як вибрати роздільну здатність

Сучасні тв бокси майже всі забезпечують трансляцію відео в режимах до 4К, деякі до 8К. Але великий формат буде помітним лише на екранах понад 27 дюймів. Якщо йдеться про те, як підібрати смарт приставку до телевізора серед бюджетних варіантів, варто розуміти, що вони можуть обмежуватися розміром Full HD 1080p. Втім, цього буде достатньо для невеликих екранів до 21-24 дюймів.

Крім роздільної здатності, перевагою будет наявність технології HDR Dolby Vision. Вона покращує деталізацію та насиченість зображення в широкому діапазоні контрастності.

В багатьох користувачів може виникнути питання: яку смарт приставку вибрати для перегляду фільмів у 3D, а також чи можна на звичайному моніторі відтворити тривимірні зображення. Такий варіант можливий, якщо медіаплеєр смарт тв підтримує формат 3D та відповідні окуляри. Ще один варіант перегляд відео у форматі анагліф з червоно-синіми окулярами. Але важливо, щоб роздільна здатність була від 2К, а частота оновлення екрана не менше 120 Гц. З іншого боку, не варто очікувати якості як у кінотеатрі.

Скільки коштує смарт тв приставка - яку вибрати, щоб не переплатити?

Вартість смарт тв плеєрів для багатьох користувачів є актуальною, оскільки діапазон цін становить 25-200$. Перш за все, варто зрозуміти, що прошивка телевізорів застаріває та майже не оновлюється. Тому телевізор з вбудованою системою Smart TV значно поступається парі телевізор + Smart TV Box медіаплеєр, що можна оновлювати та навіть перепрошити під власну збірку. Отже якісний Smart TV Box буде більш економічним та раціональним рішенням.

Виходячи з того, що вміє смарт приставка, яку вибрати для домашнього використання? Слід враховувати, де встановлюється медіасистема. Якщо це вітальня чи спальня, можна встановити повноцінний медіа-центр. А от для кухні, де широкого функціоналу не потрібно, достатньо бюджетної моделі компактного розміру.

ПараметриXiaomi Mi TV Stick FHD Xiaomi Mi Box S 2-го покоління 4K Smart TV X96 MAX+ Ultra
Операційна системаAndroid 9.0Android 11Android 11
Типflashboxbox
Роздільна здатністьFull HD (1920x1080) HDR4К Ultra HD, Dolby Vision, 3D, HDR10Ultra HD, 8K, HDR10+
Внутрішня пам'ять8 Гб8 Гб32-64 Гб
Оперативна пам'ять1 Гб2 Гб4 Гб
HDMIHDMI 2.0HDMI 2.1HDMI 2.1
USB-USB 2.0USB 2.0, USB 3.0
BluetoothBluetooth 4.2Bluetooth 5.2Bluetooth 4.2
Wi-FiWi-Fi 5GWi-Fi 5GWi-Fi 5G
Ціна38 доларів50 доларів45 доларів

Таблиця. Порівняння характеристик та цін смарт тв пристроїв

Як зрозуміло з даних таблиці, на вартість впливають оперативна та вбудована пам'ять, наявність додаткових модулів та покоління технологій. Але різниця в ціні не надто відчутна.

Якщо медіаплеєр тв потрібен для перегляду стандартного набору каналів, без розширених можливостей для просунутих користувачів, великого обсягу вбудованої пам'яті не потрібно і тут можна зекономити. А ось роздільну здатність та обсяг оперативної пам'яті краще обирати максимально більші. Не слід забувати, що тв бокс завжди можна підключити до іншого пристрою. На вартість також впливає незалежність медіаплеєра від конкретного бренду виробника та потреби шукати додаткові аксесуари.

У підсумку, варто нагадати, що дешеві смарт тв медіаплеєри від невідомих марок — ризикована покупка. Такі прилади можуть мати обмежений функціонал або він не буде відповідати заявленому виробником. Також читайте огляди та відгуки про кращі Smart TV Box, звертайте увагу на гарантію виробника або продавця, яка може бути від одного місяця до року.

Актуальні ціни на смарт-тв приставки (Smart TV)