Для сучасних гаджетів регулярна зарядка вкрай важлива. Якщо поруч не вдається знайти розетку, то варто використовувати як резервне джерело живлення Power Bank. Прилад має зазвичай компактний розмір і складається з кількох елементів живлення, запакованих у пластиковий чи металевий корпус.

Великий асортимент товарів цієї категорії плутає користувачів. Щоб зробити правильний вибір, треба розуміти технічні характеристики акумулятора і його призначення. Є кілька критеріїв, орієнтуючись на які вам вдасться зробити правильний вибір повербанка.

Вибір повербанка: на які критерії орієнтуватися?

Виробники павербанків надають багато характеристик. Особливу увагу варто приділити таким:

  • Ємність акумулятора.
  • Габарити та вага.
  • Матеріал корпусу та дизайн.
  • Кількість і тип портів.
  • Потужність заряджання.

Как выбрать внешний повербанк?

З назви акумулятора і його технічних характеристик в першу чергу можна дізнатися про ємність. Усі виробники надають цю характеристику. В якості одиниць вимірювання використовується міліампер-година (мА·год). Використання однакових одиниць вимірювання дозволяє легко порівняти різні моделі павербанків. Залежно від ємності вони діляться на три категорії:

ЄмністьПлюсиМінуси
До 10 000 мА·годЗазвичай мають кілька роз’ємів, невелику вагу та розмір, ціна також доступнаПовного заряду акумулятора вистачає на кілька циклів зарядки телефона
До 20 000 мА·годМоже заряджати телефон вдвічі довше ніж попередня модель, розмір і вага все що не надто великі, пристрій відноситься до середньої цінової категоріїНавряд ним вдасться зарядити ноутбук або потужний планшет
30 000 мА·год і більшеЗазвичай підходять для заряджання ноутбуків або планшетів, сумісні з усіма без винятку смартфонами, їх можна використовувати під час довготривалих відключень світлаМають найбільші серед представлених моделей розмір і вагу

Якщо для вас принципово мати компактний пауер банк, який вибрати очевидно. Модель на 10 000 мА-год не займе багато місця в сумці, і підстрахує, коли заряд акумулятора смартфона впаде до критичної позначки.

На роботі чи навчанні заряд акумулятора телефона впаде до критичної позначки, ви зможете скористатися пристроєм на 10000 mah. Він не займе багато місця в сумці.

Перш ніж купити будь-який пристрій врахуйте, що заявлена і реальна ємність завжди трошки розходяться. Виробник акумулятора вас не обманює. Просто під час передачі енергії виникають втрати пов'язані з нагріванням пристрою або перетворенням напруги.

Багато факторів можуть впливати на ефективність передачі енергії. Якісні моделі Power Bank передають до 90% енергії, і втрачають лише 10%. Якщо ви купите зовнішній акумулятор на 10 000 мА·год, то фактично передати пристрою вдасться лише 9 000 мА·год. І це в кращому випадку, менш якісні моделі зможуть віддати не більше 8 000 мА·год.

Знаючи вагу та розмір акумулятора можна не лише визначити, наскільки він громіздкий, це також вказує на реальну ємність повербанка. Зазвичай акумулятори, що мають 10 000 мА·год важать не менше 200 г, а то і 250 г. Якщо ж вага значно менша, то є привід запідозрити неякісний товар. Скоріше за все ємність менше заявленої виробником. Тобто у випадку з повербанками вага - це додаткова контрольна точка, що дозволить упевнитися у якості товару.

Якщо доведеться купувати повербанк, як вибрати найкращий товар ви знаєте. Але не менш важливими є дизайн та матеріалі виробництва.

Найчастіше у виробництві використовується пластик. З нього роблять корпус зовнішнього акумулятора. Дизайн - доволі мінлива штука та може відрізнятися від виробника до виробника, а також залежно від моделі. Деякі повербанки мають компактний дисплей, що показує заряд акумулятора. Це рішення для комфорту користувача. Не рідше зустрічається вбудований ліхтарик.

Мати дисплей доволі зручно. Можна точно відстежити заряд у відсотках, індикатори на простіших Power Bank не дають настільки точної інформації. Кілька діодних лампочок будуть показувати заряд з похибкою до 20-25%. Принцип роботи у них доволі простий: усі світяться при 100% заряді акумулятора, у міру зниження рівня заряду лампочки перестають світитися. Не надто точне рішення, проте теж інформативне.

Потужний ліхтарик у повербанк зазвичай ніхто не вбудовує. Але його цілком достатньо, щоб, скажімо, під’єднати телефон до акумулятора у повній темряві. Наприклад, десь у нічному вагоні потяга. У разі частого використання акумулятора не зайвим буде тримач для кабеля. Вбудований гнучкий тримач дозволить розмістити кабель правильно, не заломлюючи його. Хтось з виробників пішов ще далі і робить повербанки з вбудованими зарядними кабелями кількох типів.

Як вибрати повербанк за кількістю та типам портів?

Мінімальна кількість роз’ємів - 2. Одним призначений для заряджання самого акумулятора, а ось другий можна використовувати для підключення гаджетів. Порти можуть бути ідентичними або відрізнятися. Найчастіше виробники встановлюють на зовнішні акумулятори такі роз’єми:

  • USB-A.
  • Micro/mini-USB.
  • USB-C.

Велику популярність має USB-A роз’єм. Він є на кожному ПК, його використовують виробники мережевих адаптерів для телефонів та планшетів. Якщо ви ще не стали власником кабелю USB-C на USB-C, то можна купувати повербанк з класичним USB-A.

USB-C з’явився набагато пізніше попереднього роз'єма. Він вивів швидкість підзарядки та передачі даних на новий рівень. Сьогодні він встановлюється на більшість телефонів, а отже і кабель для їх заряджання має відповідний конектор.

Как выбрать повербанк по количеству и типу разъемов?

Не рідкість і сьогодні зовнішні акумулятори з Micro/mini-USB. Цей роз’єм раніше використовувався майже на усіх гаджетах. Проте сьогодні буде, скоріш за все, призначений для підзарядки акумулятора.

Для власників сучасних гаджетів актуальною буде тема швидкої зарядки. Якщо гаджет сумісний з технологією Qi, то можна обирати відповідний повербанк.

Отже, до того як вибрати Power Bank, переконайтеся, що він сумісний з вашим смартфоном або іншим гаджетом.

І краще за все не дивитися лише на фото товару, а вивчити саме характеристики. Бо на фото може бути зображений вхідний роз’єм, що треба для заряджання самого акумулятора. Тобто зарядити від нього телефон не вдасться. Якщо у вас яблучний гаджет останніх моделей, то ваш варіант - повербанк з USB-C вихідним роз’ємом. Також такий пристрій підійде для найновіших версій Android смартфонів. Та все ж краще вибрати варіант з кількома різними портами про всяк випадок. Це дозволить заряджати різні гаджети, причому навіть одночасно.

Тож, що не довелося купувати інший кабель або міняти зовнішній акумулятор, дивіться уважно характеристики. Вихідні порти мають позначку Output і саме вони використовуються для заряджання гаджетів. Всі інші роз’єми будуть мати позначку Input. Вона вказує на те, що роз’єм вхідний та має лише одне призначення - заряджання самого акумулятора.

Вивчивши параметри кожного з портів, ви зможете зрозуміти, наскільки швидко буде відбуватися підзарядка.

Як мінімум варто визначити потужність Output портів, адже це напряму впливає на швидкість відновлення заряду батареї вашого смартфона.

Тепер ви маєте уявлення про те, як вибрати повербанк враховуючи роз’єми та їх тип. Що ж стосується кількості, то вона має бути достатньою для задоволення ваших потреб. Якщо пристроїв кілька, то і портів має бути кілька. Якщо ж плануєте заряджати лише один гаджет, то обирати портативний акумулятор з кількома портами необов’язково.

Який вибрати повербанк враховуючи потужність?

Швидкість зарядки напряму залежить від потужності Power Bank. Також вона впливає на сумісність. Якщо ви бачите 2 повербанки з однаковою ємністю та різною ціною, то не виключено, що один з них просто потужніший. Що потужніший Power Bank, то вища швидкість підзарядки. А ось якщо потужності не вистачає, то швидкість заряджання буде або надто малою або передача енергії не буде відбуватися зовсім. Особливо це стосується таких пристроїв як ноутбуки.

Пристрої з потужністю від 18 Вт підтримують швидку зарядку. Але це не максимум, деякі моделі видають навіть 100 Вт. З таким показником потужності зарядка займе не більше 30 хвилин. Потужні пристрої мають відповідну силу струму та напругу.
Розповсюджений показник сили струму -2 А, напруги - 5 В. У більшості недорогих повербанків зустрічаються такі параметри. Але швидкість підзарядки телефона буде мінімальною, до повного заряду треба буде чекати кілька годин. Якщо такий варіант вас не влаштовує, будьте готові купувати Power Bank з підтримкою швидкої зарядки. Тоді напруга буде складати 9 В чи 12 В.

Ціна та призначення Power Bank

Який вибрати повербанк залежить від його призначення. Бо для різних цілей можуть бути необхідні різні за характеристиками повербанки. А зміна параметрів неодмінно потягне за собою зміну вартості.

Найпростіші Power Bank можна використовувати для підзарядки телефона з доволі посередньою швидкістю. А для планшета вже треба більш потужний повербанк з середньою ціною. Такий самий пристрій знадобиться для швидкої зарядки смартфона. Щоб заряджати ноутбук, знадобиться повербанк з великою ємністю та потужністю, і ціна буде відповідна.

Не менше на вартість Power Bank впливає бренд. Що він популярніший, то, як правило, дорожчі його товари. Проте користувачі найчастіше готові трохи доплатити за перевірену якість і тривалий термін служби акумулятора.

Найпопулярніші виробники

Серед виробників аксесуарів до телефонів та портативних батарей найбільш популярними сьогодні є:

1. Xiaomi.
2. Usams.
3. XO.
4. Hoco.

Безперечним лідером серед зазначених виробників повербанків є Xiaomi. Покупці вже давно впевнилися у надійності бренду та його продукції. Додатковим стимулом для покупки виступає постійне вдосконалення та оновлення лінійки продуктів, використання сучасних технологій. Бренд пропонує Power Bank за доступною ціною. Причому у асортименті є не лише найпростіші моделі, а і повербанки з підтримкою швидкої зарядки та іншими функціями.

Повербанки цього бренду мають такі переваги:

  • Великий вибір моделей за ємністю.
  • Пристрої мають функцію швидкої зарядки.
  • Використання якісних комплектуючих.
  • Пристрої захищені від короткого замикання та перегріву.

Оригінальні повербанки Xiaomi представлені моделями різної ємності. Є як невеликі повербанки на 10 000 мА·год, так і потужні вироби на 30 000 мА·год.

Швидка зарядка Quick Charge і Power Delivery теж наявна. Вона зазвичай сумісна з смартфонами Samsung, Apple та інших виробників мобільних гаджетів.

Бренд Usams спеціалізується виключно на мобільних аксесуарах та повербанках. Смартфони на відміну від Xiaomi він не виробляє. Power Bank бренду не такі популярні, як продукція Xiaomi. Проте вони якісні та потрохи завойовують прихильність користувачів в Україні. Бренд пропонує повербанки з різною ємністю, і приємно дивує доступною ціною.

Переваги повербанків Usams:

  • Акумулятори мають доступну ціну і гарну якість.
  • Можна з великого асортименту обрати ємність, дизайн і потужність.
  • Деякі моделі мають вбудований дисплей, ліхтарик або кабелі.

XO виробляє виключно мобільні аксесуари та повербанки. Бренд активно запроваджує інноваційні рішення в своє виробництво та має приємну цінову політику.

Акумулятори цього бренду мають попит через низку переваг:

  • Сумісні з бездротовою зарядкою.
  • Деякі моделі повербанків заряджаються від сонячної батареї.
  • Доступні ціни на товари хорошї якості.

Power Bank Hoco J59 Famous 10000mAh White


Бренд Hoco сьогодні не менш відомий в Україні, ніж Xiaomi. Особливо багатий асортимент мобільних аксесуарів пропонує виробник. Він славиться високою якістю збірки та використанням гарних комплектуючих. При цьому ціни на продукцію лишаються доступними. Бренд приділяє увагу безпеці. Деякі моделі повербанкіів мають захист від перегріву та замикання.

Серед великого асортименту продукції цих брендів можна вибрати Power Bank під різні потреби. А можна обрати підходящий повербанк у іншого виробника. Не надто важко буде знайти вдалий варіант повербанка, якщо орієнтуватися на технічні характеристики. Як вибрати Power Bank з врахуванням рейтингу бренду та технічних параметрів, ви вже знаєте. Але є ще один критерій - сфера використання. Тут теж є нюанси, які можуть суттєво вплинути на вартість акумулятора.

Як вибрати повербанк під певні потреби?

Щоб заощадити не обов’язково купувати повербанк низької якості. Можна просто обирати його за потребами. Тоді не доведеться платити за функції, якими ви все одно не будете користуватися.

Як вибрати повербанк для смартфона?

В першу чергу необхідно орієнтуватися на ємність. Окрім ємності повербанка, необхідно звернути увагу на ємність батареї гаджета. Також не зайвим буде врахувати, наскільки часто ви плануєте використовувати Power Bank.

Розрахувати все дуже просто. Якщо ємність акумулятора вашого смартфона складає 3000 мА·год або менше, то використовувати надто великий Power Bank немає сенсу. Вам буде досить зовнішнього акумулятора на 10000 mAh. Що стосується частоти використання, то тут теж немає нічого складного. Використовуєте повербанк один раз на день або рідше? Отже, вам необхідна модель на 10000 mAh.

Якщо ваш смартфон має більшу ємність, то розраховуйте необхідну ємність повербанка виходячи з того, що зовнішньої батареї має вистачити на 2-3 цикли зарядки.

Але якщо ви плануєте використовувати повербанки як постійне джерело енергії, наприклад, за умови відключень електроенергії, то обійтися невеликим акумулятором не вдасться. Тут треба купувати повербанк якомога більшої ємності. На день має вистачити пристрою на 20000 мА·год. Від нього можна буде декілька разів зарядити смартфон, навушники або інший гаджет. Це дозволить лишатися на зв'язку з рідними та близькими навіть якщо світла не буде добу.

Якщо ваш гаджет підтримує бездротову зарядку, варто звернути увагу на повербанки з відповідною функцією. Але якщо телефон не підтримує таку функцію, то сенсу переплачувати за цю опцію у повербанку немає.

Особливу увагу треба приділити вибору типу швидкої зарядки. Бо якщо оберете повербанк несумісний з технологією швидкої зарядки для вашого смартфона, функція працювати не буде. Окрім основних стандартів існує багато інших варіантів. Тож спочатку вивчіть характеристики свого смартфона, а вже потім переходьте до вибору Power Bank.

Але не поспішайте відмовлятися від функції швидкої зарядки, якщо ваш гаджет її не підтримує. Power Bank з такою потужністю може знадобитися для інших цілей.
Наприклад, за допомогою Power Bank можна живити роутер або абонентський термінал. У такому випадку напруги 5 В буде недостатньо, і доведеться або використовувати спеціальний кабель, що підвищує напругу, або замінювати повербанк. Отже, можна відразу купити Power Bank з роз'ємом на 9 В або 12 В. Саме такі підтримують швидку зарядку. Кабель для підключення подібного повербанку обійдеться дешевше.

Перед тим як вибрати повербанк для телефону, ознайомтесь з характеристиками свого смартфона. Так буде значно легше зробити правильний вибір.

Як вибрати повербанк для ноутбука?

Ноутбук — це дуже зручний винахід, який дарує автономність користувачам у порівнянні зі звичайним ПК. Проте техніка потребує постійної зарядки. Якщо електроенергії не буде надто довго, то продовжити роботу на ноутбуці не вийде. Саме у такі моменти можна використовувати зовнішній акумулятор.

Ємність зовнішнього акумулятора для ноутбука має бути більшою за 20 000 мА·год. Використовуючи подібний Power Bank, вдасться попрацювати довше на кілька годин. Меншу ємність не варто розглядати як варіант, це не має сенсу.

Обираючи Power Bank для ноутбука, особливу увагу треба приділити потужності. Зовнішній акумулятор з маленькою потужністю просто не потягне зарядку великого пристрою. Якщо зарядка так і не почнеться, то вийде, що ви придбали повербанк дарма.

Проте сучасні зовнішні акумулятори легко можуть забезпечити потреби користувачів ноутбуків. Вони видають потужність від 30 до 100 Вт. Тож перед тим як відправитися за повербанком, вивчіть характеристики свого ноутбука.

Повербанк для ноутбука

Не забудьте перевірити вихідну напругу, яку має забезпечувати зарядний пристрій для ноутбука. Бо якщо напруги буде недостатньо, то навряд чи ноутбук вдасться заживити. Звісно, якщо знайти характеристики ноутбука не вдається, то можна опиратися на найпопулярніші значення: 19 В, 20 В або 25 В. Проте все ж краще знати напевно.

Для ноутбуків з різноманітними технологіями швидкої зарядки варто обирати Power Bank, який сумісний з цією технологією. Так точно вийде зарядити гаджет.

Портативні акумулятори зазвичай мають USB-виходи, тому для підзарядки ноутбука доведеться купувати окремий кабель. Можна все ж таки підібрати Power Bank з DC-роз'ємом. Зазвичай такі роз'єми мають найпотужніші моделі. Таке рішення дозволить не купувати додатковий кабель.

Під час зарядки ноутбука повербанк розряджається достатньо швидко. Щоб відновити заряд зовнішнього акумулятора, може знадобитися тривалий час. Для тих, хто поспішає, гарним варіантом буде Power Bank, який можна заряджати потужними мережевими адаптерами. Швидкість зарядки буде відповідною.

ТОП 3 портативних акумулятора на кожен день

Якщо ви не дуже хочете заглиблюватися у тему, то можна обрати одну з моделей з цього списку. Яку саме, залежить від способу використання та потреб.

Power Bank Xiaomi 22.5W 10000mAh

Популярний виробник Xiaomi пропонує дуже якісну модель повербанка на 10 000 мА·год. Відгуки користувачів свідчать про те, що ємність відповідає заявленій і телефон вдається зарядити кілька разів. Пристрій має безперечну перевагу в порівнянні з іншими моделями повербанків - він підтримує швидку зарядку за технологією Quick Charge 3.0.

Power Bank Xiaomi 22.5W 10000mAh

Вихідна потужність становить 22,5 Вт. Використовувати Power Bank для зарядки ноутбука навряд чи вдасться. Проте це ідеальна модель для повсякденного використання з планшетом або смартфоном.

Корпус цього повербанка виготовлено з алюмінію. Окрім великої міцності, цей матеріал має ще одну перевагу - він доволі швидко відводить тепло від електронних компонентів акумулятора. До того ж мікросхеми, запаковані в алюмінієвий корпус, навряд чи буде легко пошкодити.

Power Bank оснащений роз'ємами USB та USB Type-C. Зовнішній акумулятор заряджається від Type-C роз'єму. USB-A роз'єм можна використовувати для зарядки гаджетів.

Це компактний та надійний Power Bank, що ідеально підійде для повсякденного використання.

Power Bank XLayer Plus Macbook 2USB + Type-C PD 45W 20100mAh

Цю модель повербанка можна використовувати для зарядки ноутбука. Виробник навіть у назві вказує на можливість використання зовнішнього акумулятора для MacBook.

Power Bank XLayer Plus Macbook 2USB+Type-C PD 45W 20100mAh

Ємність складає 20100 мА·год, пристрій підтримує швидку зарядку Power Delivery. Потужність 45 Вт забезпечує швидке заряджання різноманітної техніки. Пластиковий корпус має доволі великий запас міцності. Вага повербанка складає 486 г. Незважаючи на велику ємність, розміри зовнішнього акумулятора лишаються компактними.

Виробник пропонує два інтерфейси підключення - USB та USB Type-C. Це надійне рішення для зарядки ноутбука.

Power Bank Usams US-CD213 1USB+Type-C QC&PD3.0 20W 30000mAh

Power Bank Usams US-CD213 1USB+Type-C QC&PD3.0 20W 30000mAh

Окрім великої ємності, Power Bank Usams має ще кілька переваг:

  • Підтримує швидку зарядку за технологією Quick Charge 3.0.
  • Вихідна потужність пристрою складає 20 Вт.
  • Має вбудовані кабелі Type-C та Lightning.
  • На дисплеї можна відстежувати рівень заряду.

Зовнішній акумулятор видає силу струму 3 А, цього цілком достатньо для швидкої зарядки смартфона або планшета. Вбудовані кабелі дозволяють не брати з собою нічого, крім повербанка, і у разі потреби швидко підключитися. Це чудове рішення для довготривалих подорожей, яке не залишить вас без зв'язку. Також це чудовий Power Bank на випадок тривалих відключень світла.

Зважаючи на ємність повербанка і його вкрай приємну ціну, це чи не найкраще рішення для смартфона або планшета.