Розглядаючи питання як вибрати мікрофон, найголовніше правильно визначитися з його призначенням. Адже вимоги до простих аксесуарів для дому зовсім інші, ніж для професійних або напівпрофесійних пристроїв, що відрізняються складною конструкцією та додатковими функціями. Варто розуміти, що призначення мікрофона визначає не лише вартість, а й технічні параметри: чутливість, частотність, тип звукознімача, габаритні розміри, принцип підключення тощо.

Домашня міні-студія з мікрофоном

Види мікрофонів за призначенням

За сферою застосування сучасні мікрофони умовно можна поділити на наступні категорії:

  • бюджетні для дому;
  • для роботи і хобі;
  • для публічних виступів (концертні);
  • для запису музики чи вокалу;
  • спеціалізовані.

Бюджетні варіанти мікрофонів (REAL-EL MC-50/ MC-30/ MC-20) — це найпростіші настільні аксесуари, що легко підключаються до ПК та ноутбуків. Фактично, це мікрофон для дому, що використовується для дзвінків у месенджерах або для спілкування під час онлайн ігор. Останнім часом такі пристрої не так популярні, оскільки цю категорію суттєво посунув розвиток різноманітних гарнітур. З іншого боку бюджетний мікрофон буде кращими, ніж інтегрований в ноутбук, та стане у нагоді, коли першочергове значення має вартість аксесуара.

Також недорогі моделі доволі зручні під час колективних дзвінків, коли застосування гарнітури неможливе. А завдяки простоті конструкції, вони більш зрозумілі у використанні для людей похилого віку та дітей. Певних труднощів у тому, як вибрати мікрофон для спілкування немає, оскільки тут переважно слід орієнтуватися на вартість та відгуки користувачів.

Ігровий мікрофон Razer

Мікрофони призначені для роботи – це функціональні пристрої середньої цінової категорії. Їх використовують для запису озвучки відео, онлайн занять та стрімів. Але називати їх 100% професійними звукозаписуючими пристроями неправильно. Дорогі моделі цієї категорії дійсно демонструють високі якості, та можуть бути застосовані для комерційного використання. Їх рівня більш ніж достатньо для отримання якісного звуку без шуму та спотворень. Також здебільшого вони не вимагають використання додаткової апаратури і дозволяють отримувати звукові доріжки, придатні для повноцінної програмної обробки.

Робочі мікрофони випускаються різних конструкцій та розмірів: від типових настільних пристроїв (Razer Seiren Mini, REAL-EL MC-700) до невеликих аксесуарів, що підключаються до портативних пристроїв на кшталт смартфону (Veron EP033AH2-L).

Мікрофони для сцени та публічних виступів — це переважно професійні пристрої з високої цінової категорії, але є й варіанти середньої вартості. Бюджетні моделі тут категорично брати не варто, хіба що для домашнього караоке. Сценічний мікрофон переважно вибирають залежно від умов роботи: приміщення чи відкритий простір, стаціонарне встановлення або режим руху, гучність звуку тощо. Також тут слід брати до уваги характеристики додаткової апаратури (станції-приймача, мікшера, підсилювачів).

Мікрофони для запису музичних треків (студійні) поділяють на дві групи: для голосу (вокальні) та інструментів (інструментальні). Незалежно від призначення основним параметром тут є якісний звук, максимально наближений до реального. Але універсальних рішень у цьому питанні немає, а іноді може знадобитися цілий набір різних пристроїв.

До категорії спеціалізованих звукозаписуючих пристроїв відносяться різні радіосистеми, гідрофони (для запису звуку в рідинах), геофони, бінауральні (імітують звук, який чутно всередині голови), вимірювальні пристрої (для визначення рівня шуму та акустичних параметрів приміщення), для запису живих виступів, звуків природи, підключення до відеокамер тощо. Спеціалізовані мікрофони переважно це дорогі пристрої, вибір яких може вимагати вузькоспеціалізованих знань.

Як вибрати мікрофон за конструкцією та принципом роботи

Після того, як ви визначилися з призначенням, можна переходити до конструктивних особливостей та принципів роботи. Лише розібравшись з ними, ви зможете орієнтуватися в тому, яка конфігурація буде відповідати вашим потребам.

Основні типи конструкцій мікрофонів

За принципом розташування мікрофони поділяють на:

  • настільні;
  • Hands free - петлиці та головні з кріпленням за вухо;
  • ручні;
  • портативні для гаджетів;
  • підвісні.

Асортимент мікрофонів за конструкцією

Настільні моделі, окрім самого звукозаписуючого пристрою, мають підставку, яка дозволяє встановлювати їх на горизонтальних поверхнях. Для налаштування положення тут можуть бути передбачені різні варіанти: гнучка штанга (2E Gaming Black), шарніри для зміни кута нахилу (REAL-EL MC-30) тощо. Особливістю експлуатації таких конструкцій є потреба утримувати голову на заданій відстані від мікрофона, що вимагає попереднього налаштування місця розташування.

З практичної сторони настільні варіанти підходять для спілкування в месенджерах, озвучення відеороликів, онлайн-ігор, публічних конференцій та інших ситуацій, коли положення людини під час запису фактично не змінюється. Доволі часто настільні варіанти використовують як обладнання для систем оповіщення у громадських місцях (школи, торгово-розважальні центри тощо).

Hands free мікрофони є мобільними пристроями, що кріпляться безпосередньо на людині, дозволяючи рухатися та звільняючи руки. Вони бувають двох типів: петличні та головні. Петличні моделі (XoKo MC-100) фіксуються на одязі за допомогою кліпси. Свою назву вони отримали завдяки тому, що раніше призначалися для кріплення в петлицях піджаків. Такі моделі підходять для стрмів, запису відео та публічних виступів.

Мікрофони з кріпленням за вухо переважно призначені для сценічних виступів та вокалу. На відміну від петличних, такі моделі розташовані максимально близько до рота, що дозволяє більш точно вловлювати звук голосу, ігноруючи навколишні шуми. Головні мікрофони не слід плутати з традиційними гарнітурами, оскільки вони здебільшого розраховані на професійне використання.

Ручний мікрофон для співу

Ручні моделі – це переважно концертні пристрої. Вони можуть утримуватись рукою, а також встановлюватись на штатив та різні підставки. Залежно від якості виготовлення та вбудованих функцій їх застосовують як для аматорського використання (караоке), так професійної сценічної роботи.

Портативні мікрофони – це невеликі різноманітні аксесуари для підключення до інших автономних та портативних гаджетів (смартфон, блютуз колонка, диктофон, планшет, камера тощо). Такі конструкції можуть мати спеціалізовані роз'єми або підключатися через бездротову мережу. Підходять вони для блогерів (у тому числі для стрімінгу), а також для запису зі смартфона в польових умовах, де інтегрованого модуля може бути недостатньо.

Підвісні конструкції призначені переважно для запису звуку та вимірювання. Найчастіше такий формат мають інструментальні пристрої. Також їх використовують для запису співу хору, посилення звуку оркестру та театральних виступів.

Підвісні мікрофони та петлички



Важливо! Конструкції сучасних мікрофонів зазвичай поєднують кілька варіантів. Наприклад, портативна модель для смартфона може бути петличною та кріпитися за допомогою кліпси (Hoco L14 Lavalier, Earldom ET-MC8C), а ручний варіант майже завжди можна встановлювати на спеціальні підставки на столі (Gembird MIC-D-04).

За матеріалами корпус мікрофону може бути виготовлений з металу або пластику, що впливає на вагу, міцність пристрою, а також вартість. Для звучання цей момент не завжди важливий, але варто враховувати безпосередньо якість виготовлення конкретної моделі.

Живлення та тип підключення мікрофона

Конструкція мікрофона визначає не тільки його габарити та сферу застосування, але також тип живлення та підключення. За цим параметром їх поділяють на:

  • дротові;
  • бездротові;
  • комбіновані.

Беззапечерчною перевагою дротових пристроїв є стабільність звукового сигналу та живлення, а тому в процесі роботи звук буде точнішим та чистішим. Такий варіант використовується в студіях, для стріму та онлайн ігор. Особливістю дротових мікрофонів є «фантомне» живлення, що реалізується безпосередньо через кабель підключення. Якщо мова про професійні дротові варіанти, обов’язковою буде наявнівність підсилювача або ресивера, хоча є пристрої з підключенням на 220В. Для напівпрофесійних задач підійдуть моделі з USB підключенням до ПК або ноутбуків, що не потребують додаткового обладнання.

Бездротові моделі бувають двох типів: радіомікрофони та з підключенням через Bluetooth або wi-fi. Найважливішим критерієм вибору такого пристрою буде радіус сигналу. Радіомікрофони можуть мати дальність дії до 100 м в закритому приміщенні, та до 1 км на відкритому просторі, тому вони як найкраще підходять для концертних виступів. В свою чергу Bluetooth чи wi-fi обмежується радіусом 8-10 метрів (за відсутності перешкод), тому підходять лише для використання вдома або в невеликих приміщеннях. Також варто зазначити, що радіо сигнал є більш надійним та стабільним.

Живлення бездротових мікрофонів може здійснюватися від батарейок або акумуляторів (вбудованих чи змінних), тому тут дуже важлива наявність індикатора заряду, для розуміння працює запис чи потрібно замінити акумулятор.

Комбіновані варіанти дозволяють перемикатися між режимами та можуть підтримувати як фантомне живлення, так і акумулятори.

Основні технічні характеристики мікрофонів

Пріоритетний параметр, на який потрібно орієнтуватися — це чутливість мікрофона. Простими словами — це мінімальний рівень звуку, який здатен уловлювати звукознімач. В характеристиках цей показник може бути вказаний у децибелах (дБ, dB *іноді вказується з мінусом, що обумовлено принципом роботи шкали децибелів), децибелах на вольт (дБВ, dBV) і в мілівольтах на паскаль (мВ/Па, mV/Pa).

Обираючи за цією характеристикою треба орієнтуватися на наступне правило: Чим ближче показник децибелів до нуля, тим більше почує мікрофон. А от у випадку з мілівольтами на паскаль, буде навпаки.

Вибір мікрофона за чутливістю

Обираючи чутливість мікрофона - яка краще для певних умов? Тут слід зрозуміти, що чим тихіше умови запису, то вище має бути чутливість. І, відповідно, чим більше стороннього шуму, то чутливість має бути менше. Так, для запису голосу в студії потрібен мікрофон з високою чутливістю. Це дозволить вловити всі деталі та відтінки звучання. Коли йдеться про умови з великою кількістю сторонніх звуків (при віддаленій роботі або онлайн навчанні, під час конференцій та публічних виступів), то найкращим вибором буде пристрій із низькою чутливістю.

Не менш важливий параметр – звуковий тиск. Він вимірюється в децибелах та показує яку максимальну гучність може сприймати конкретний мікрофон. Цей показник буде важливим, якщо, наприклад, потрібно записати ударні, електрогітари з підсилювачами, концертний виступ, нестандартні гучні звуки тощо. В цьому випадку рекомендується рівень не менше 130 дБ. Для звичайного використання у студії достатньо до 100 дБ. Розмовна гучність людини знаходиться в діапазоні від 25 до 60 дБ, тому такого рівня буде достатньо для побутового звукозаписуючого пристрою.

Наступний параметр - спрямованість мікрофона або простими словами кут напряму, з якого звук сприймається краще (аналогічно куту огляду камери). За цим параметром розрізняють такі типи:

  • Односпрямовані — сприймають звук з одного напрямку, незважаючи на сторонні шуми. Спрямованість у таких пристроях поділяють на: кардіоїдну (кут охоплення спереду 131°), напівкардіоїдну (100°), суперкардіоїдну (100° спереду + 10° ззаду), гіперкардіоїдну (75° спереду, 25° ззаду).
  • Двонаправлені — захоплюють звуки спереду та ззаду (150° кожен), але ігнорують бокові.
  • Кругові — охоплюють весь спектр звуків навколо (360°).
  • Напівсферичні — захоплюють звуки по одному з напрямків (180°).
  • З можливістю налаштування, що дозволяють змінювати кут спрямованості, залежно від ситуації.

Вибір мікрофона за спрямованістю

Важливо! Спрямованість мікрофона не варто сприймати буквально, оскільки звукові хвилі в типовому приміщенні так чи інакше віддзеркалюються від стін та ідеально мертві зони можна отримати лише у студіях. На практиці бокові звуки все ж таки можуть вловлюватися, але набагато менше.

Однонаправлені мікрофони підходять для запису вокалу, озвучування роликів, роботи в умовах підвищеного шуму (репортажі), під час проведення масових заходів (лекцій, зборів, конференцій, семінарів). Двонаправлені моделі можуть застосовуватися для парних стрімів, синхронних вокальних дуетів, інтерв'ю, а також стереофонічного запису. Круговий варіант досить простий і недорогий, а тому радше є універсальним для масових заходів та свят. А от якщо потрібно вибрати мікрофон для стріму, то перевагу слід віддати варіанту з можливістю налаштування.

Ще один важливий параметр – частотна характеристика, а саме діапазон частот (від низьких до високих), який розпізнається мікрофоном. Повний нормальний діапазон частот, який сприймається людським вухом, від 20 Гц до 20000 Гц. Моделей мікрофонів з таким діапазоном досить багато на ринку. Вони підходять для вирішення широкого спектру завдань, тому їх рекомендується вибирати для стрімів і зйомки відео. В інших випадках, приймаючи рішення який мікрофон вибрати за частотою, потрібно орієнтуватися на таке правило: в діапазон пристрою повинен потрапити діапазон звуку, що записується.

Наприклад, для вокалу оптимальний діапазон частоти буде від 80 Гц до 15000 Гц. Якщо йдеться про запис інструментальних треків, слід орієнтуватися на частотний діапазон конкретного інструменту. Наприклад, для басових партій принциповим буде нижній показник. Він повинен бути хоча б від 60 Гц (чутні баси), а краще 20-30 Гц (суббас), що надає звучанню вібрації, які більшою мірою відчуваються, ніж чутні вухами.

Більшість небасових інструментів (в тому числі акустичних) звучать у діапазоні 250 Гц – 2000 Гц (низький середній та середній). Однак для забезпечення чіткості звучання верхній діапазон має бути хоча б до 6000 Гц (область присутності), а краще 10000 Гц. Якщо ж йдеться про високочастотні інструменти (акустична гітара, скрипка, синтезатор), верхній ліміт частоти має бути близько 15000 Гц.

Якщо ви обмірковуєте як вибрати мікрофон для спілкування, частотна характеристика не буде мати критичного значення, але для голосу рекомендується все ж таки вибирати діапазон частот 100 Гц - 6000 Гц.

АЧХ та розмір мембрани

Кажучи про частотність, не можна залишити без уваги амплітудно-частотну характеристику (АЧХ), що часто плутає не досвідчених користувачів. Вона являє собою графік залежності відхилення сили звуку (дБ) від частоти (Гц). Простими словами: чи буде звучання тихіше, чи голосніше, під час запису низьких та високих звуків. В ідеалі графік повинен являти собою майже пряму лінію, проте на практиці через конструктивні особливості реалізувати це не так просто, а якщо говорити про мікрофон, то і не завжди потрібно.

АЧХ одного з найпопулярніших мікрофонів

Стандартно виробники мікрофонів наводять АЧХ в інструкції до пристрою, але вона є типовою і може не відповідати дійсності. Тому, якщо йдеться про дорогий пристрій, краще протестувати АЧХ або, як мінімум, пошукати експертний огляд конкретної моделі. Також, якщо графік представлений як ідеальна пряма, з великою ймовірністю виробник вас обманює.

Обираючи мікрофон, новачкам розібратися в АЧХ буває складно, але можна використовувати таке правило: відхилення від 0 дБ вгору означає, що звучання буде голосніше, вниз - тихіше. Також важливо зважати на сферу застосування пристрою. Наприклад, якщо характеристика знижується на низьких частотах, але на високих (10000 Гц) йде вгору, це робить звучання голосу більш розбірливим і такий варіант буде кращим для вокалу. Якщо АЧХ відносно рівна по всій довжині, цей варіант підійде для одночасного запису кількох джерел звуку (наприклад, музичних інструментів).

Ще одним не прямим критерієм вибору можна називати розмір діафрагми. Як правило, чим більший її діаметр, тим глибшим і ламповим виходить звучання. Тому такі моделі найчастіше обирають для голосу, оскільки вони згладжують різкість і створюють ефект звучання «як на вінілі». Якщо ж потрібна чистота звуку та максимальна точність, то тут слід вибирати маленьку діафрагму.

Як правильно вибрати мікрофон за принципом роботи

Принцип роботи будь-якого мікрофона визначає тип його звукознімача. Найбільш популярними на сьогодні є два варіанти:

  • конденсаторні (лампові та електретні);
  • динамічні (класичні та стрічкові).

Конденсаторні звукознімачі – це переважно пристрої високої цінової категорії, особливо якщо говорити про лампові конструкції. Але це зовсім не означає, що серед бюджетних варіантів ви не зустрінете такого типу. Якщо вас цікавить питання який мікрофон купити для запису голосу, то це саме той варіант. Перевагою конденсаторних моделей є висока якість звукозапису практично без спотворень і з високою деталізацією. Чутливість такого пристрою від -42 до -18 дБ. Вони підходять лише для використання у приміщенні (вдома або в студії), оскільки потребують фантомного джерела живлення, а також чутливі до перепадів температур та вологості. Використовувати їх на вулиці за поганої погоди вкрай не рекомендується.

Кажучи про лампові конденсаторні мікрофони, варто зазначити їхнє особливе «тепле звучання», приємне для слуху, як при записі інструментів, так і голосу. Недоліком цього варіанту є ціна, і якщо вона важлива, варто вибирати електретні моделі, оскільки вони більш універсальні і компактні.

Як правильно вибрати мікрофон конденсаторного типу? Насамперед, варто приділити увагу максимальній гучності та рівню шуму. Такі пристрої не підходять для умов із високим звуковим тиском. Також зверніть увагу, що вони бувають двох типів: з великою та малою діафрагмою. Перші відрізняються нижчим рівнем шуму та гарним відгуком у низьких та середніх частотах. Інші трохи гірші по рівню шуму, але мають кращу частотну характеристику.

Динамічні мікрофони – найбільш популярний та універсальний тип пристроїв. Вони відрізняються міцністю, доступною вартістю, не потребують виключно фантомного джерела живлення та не чутливі до умов навколишнього середовища. Цей варіант мікрофонів рекомендується вибирати для конференцій, концертних виступів, особливо в умовах високого звукового тиску до 150 дБ (ударні, гітарні підсилювачі), що дозволяє записувати досить гучні звуки. Порівняно з конденсаторними, вони мають меншу чутливість, але при цьому здатні нівелювати деякі недоліки голосу. З іншого боку, їхнє звучання не таке глибоке, що обмежує під час запису музики або вокалу.

Різновидом мікрофонів з динамічним звукознімачем є стрічкові пристрої, що роблять звучання більш оксамитовим та точним. Однак вони мають великі габарити та чутливі до механічних пошкоджень, тому переважно застосовуються в студіях.

Важливо! Перед тим як вибрати мікрофон для запису та професійної діяльності рекомендується протестувати його наживо. Також обов'язково читайте відгуки та огляди на конкретні моделі, порівнюючи оцінки різних користувачів.

Як вибрати мікрофон під свій голос?

Коли мова йде про запис інструментів, чим чистішим і точним вийде звучання, тим краще. Але для голосу все трохи інакше. Щоб зрозуміти який мікрофон купити для запису голосу, варто взяти до уваги його частотний діапазон. Залежно від статі та віку середніми вважаються наступні показники:

  • чоловічий 110-120 Гц;
  • жіночий 200-210 Гц;
  • дитячий 300-400 Гц.

Також на відміну від музики, на сприйняття голосу людини, накладаються біологічні рефлекси. Так, високі різкі дитячі голоси змушують нашу нервову систему тривожитись, навіть якщо ми цього не помічаємо. А ось спокійні низькі чоловічі голоси звучать переконливіше і приємніше, незалежно від віку та статі слухача. Також говорячи про низькі частоти, слід згадати про суббаси, які викликають відомі всім «мурашки». Тому багато хто вважає найкращими для голосу та вокалу м'який мікрофон, що створює ефект ближньої зони (підсилення низьких частот при наближенні звукознімача до рота диктора). Для таких цілей підходять конденсаторні кардіоїдні пристрої з великою діафрагмою, але тут головне не захоплюватись, оскільки це провокує появу небажаного шуму.

Мікрофон для вокалу

Доволі важливо перед тим як вибрати мікрофон для запису голосу чи вокалу протестувати кілька варіантів, а також залучити до оцінки звучання незалежних слухачів. Не завжди голос потрібно згладжувати. Наприклад, для нормального жіночого вокалу більше підійдуть середні мембрани, які прибирають занадто різкі звуки, але не спотворюють голос, залишаючи його живим, яскравим та справжнім.

Важливо! Для отримання приємного та якісного звучання голосу через мікрофон важливо також вміти з ним працювати: правильно виставляти висоту, відстань та орієнтацію. Також варто приділити увагу постановці голосу, вмінню керувати диханням, дикцією та інтонацією. Сприйняття власного голосу наживо відрізняється від звучання в реальності, через що може помилково здаватися, що проблеми саме в мікрофоні.

Обираючи мікрофон під різні цілі, новачкам можна орієнтуватися на таку таблицю:

ПризначенняПринцип роботиСпрямованістьЧастотність ГцТип підключення
вокалконденсаторнийкардіоїдний / суперкардіоїдний80 - 15000дротовий
інструментиконденсаторнийкардіоїдний20 - 16000дротовий
стрімконденсаторний/динамічнийкруговий / двоспрямований20 - 20000бездротовий
Bluetooth /
дротовий USB
онлайн ігридинамічнийкардіоїдний100 - 6000дротовий
сценадинамічнийкардіоїдний / суперкардіоїдний /
гіперкардіоїдний
20 - 20000бездротовий радіо
спілкуваннядинамічнийкардіоїдний, напівсферичний100 - 6000дротовий Jack 3.5/
бездротовий USB

Таблиця. Орієнтовні параметри для вибору мікрофонів під різні завдання

Експлуатаційні параметри мікрофонів

На якість отриманого звуку впливає не лише тип і характеристики мікрофону, а й особливості передачі сигналу на пристрої, що його записують та відтворюють. Тут насамперед слід звернути увагу на такі параметри: імпеданс, розрядність, співвідношення між сигналом і шумом та частоту дискретизації.

Імпеданс або номінальний опір може бути 600-10000 Ом. Цей показник визначає сумісність пристрою із професійним звуковим обладнанням (підсилювачами, мікшерами тощо). А от якщо ви обмірковуєте як вибрати мікрофон для ноутбука або комп'ютера, на цей параметр можна не звертати уваги.

Розрядність і частота дискретизації АЦП відображає наскільки цифровий запис співпадатиме з аналоговим (живим) звуком. Правило вибору тут наступне: чим вище біт і частота дискретизації, тим краще буде якість звуку в цифрі. Мінімально для професійної діяльності та стрімів розрядність має бути 16 біт, а частота дискретизації АЦП від 8 кГц. До того ж, якщо ви використовуєте Bluetooth або wi-fi, а також збираєтесь транслювати звук онлайн, варто пам'ятати, що чим вища частота дискретизації, тим більший обсяг даних.

Співвідношення між рівнем сигналу і шумом обирається наступним чином: чим більше показник (в дБ), тим менше шумів та спотворень. Для сучасних пристроїв оптимальним вважається рівень 64-66 дБ та вище.

Важливо! Перед тим як вибрати мікрофон для комп'ютера для запису звуку слід подумати про аудіоінтерфейс. Він є більш професійною версією звукової карти, а головне дозволяє підключати мікрофон та електронні музичні інструменти.

За умови підключення до різноманітної апаратури обов'язково варто звернути увагу на штекери і роз'єми. Класичним варіантом штекерів є mini-Jack (3.5 мм) та Jack (6.35 мм), які дозволяють підключитися до стаціонарних ПК, мобільних пристроїв та різних підсилювачів. Професійними такі варіанти не вважаються, але вони забезпечують надійний коннект достатній для дзвінків, онлайн ігор та домашнього використання, у тому числі на аматорській аудіоапаратурі.

Останні роки в якості альтернативи штекерам Jack все частіше використовуються формати USB/Mini USB/Micro USB/USB Type-C. На цей варіант варто звернути увагу, обмірковуючи як вибрати мікрофон для ноутбука або домашнього комп'ютера.

До професійних штекерів належать: XLR/XLR3F (для підключення до аудіоінтерфейсу), TA3F/TA4F (у петличних та інструментальних моделях), Rode MiCon і HRS (у петличних та головних), microDot (для підключення до музичних інструментів). Також можна зустріти моделі з фірмовими роз'ємами конкретного виробника або, навпаки, з оголеним дротом, для підключення за допомогою клем.

Додаткові функції у мікрофонах

Іноді важко зрозуміти який мікрофон вибрати з фактично однакових за параметрами моделей. І тут можна звернути увагу на додаткові функції. Наприклад, бездротові або комбіновані мікрофони можуть мати екран, що відображає стан заряду, налаштування підключення до заданого каналу тощо. Якщо говорити про настільні пристрої, зручною функцією буде кнопка вимкнення звуку. Студійні варіанти часто оснащуються виходом для навушників, що буде комфортно для запису вокальних партій. Додаткові можливості налаштування якості звуку забезпечать фільтр низьких частот та аттенюатор для зниження гучності на виході, що буде корисним, якщо джерело досить потужне і є можливість перевантаження.

Асортимент мікрофонів із додатковими функціями

Також при виборі мікрофона варто звернути увагу на комплектацію. У ряді випадків вони можуть продаватись наборами від 2 до 7 штук. Також до них можуть йти: трансмітер (для підключення до різної апаратури), ресивер (для підключення бездротових моделей до підсилювача), павук або антишоковий підвіс (для гасіння вібрацій при студійному записі), поп-фільтр (для мінімізації впливу потоків повітря / дихання), різні адаптери, штативи, кріплення та тримачі, вітрозахист (поролоновий або хутряний), кейси тощо.

Розглядаючи варіанти як вибрати мікрофон для комп'ютера, запису вокалу або сценічних виступів, не варто забувати і про стандартні правила придбання аудіотехніки. Велике значення має індивідуальний чинник комфорту. Якщо пристрій хвалять експерти, а вам він не подобається, вибирайте те, що припало до душі, інакше задоволення від роботи з ним не буде. Пам'ятайте і про наявність гарантії виробника, особливо якщо йдеться про дорогі пристрої. Читайте відгуки на форумах та огляди експертів.

Актуальні ціни на мікрофони