Device Market пропонує до уваги читачів новий список найпопулярніших мобільних пристроїв на початку 2024 року.

Samsung Galaxy S23

Найдешевший смартфон із флагманської серії 2023 року є наступником дизайну лінійки Galaxy S22. Тільки злегка змінилася форма осередків для лінз - через них Samsung Galaxy S23 зовсім небагато розгойдується на рівній поверхні. Передня та задня панелі виконані з ще більш стійкого до падіння скла Gorilla Glass Victus 2 з алюмінієвою рамкою на ребрах. 6,1-дюймовий FHD+ Dynamic AMOLED 2X дисплей став ще кращим, при цьому його пікова яскравість збільшилася до 1750 ніт (було 1300 ніт). Частота оновлення екрана може змінюватись в динамічному діапазоні 48-120 Гц, а вбудований ультразвуковий сканер відбитків пальців працює дуже швидко.

Усередині Samsung Galaxy S23 встановлений "свіжий" чіпсет Snapdragon 8 Gen 2, який набрав у AnTuTu неймовірні 1 153 000 балів навіть із мінімальним набором пам'яті UFS 3.1! Тут саме час нагадати, що моделі, укомплектовані великим обсягом сховища, оснащені ще швидшими чіпами UFS 4.0. Система працює на останній версії Android, запакованої у фірмову оболонку One UI 5.1. У коробці зі смартфоном ви не знайдете блок живлення, але його максимальна потужність обмежена 25 Вт. Для того щоб зарядити батарею на 3900 мАг, адаптеру буде потрібно годину з невеликим.

Як відомо, хороше програмне забезпечення гарантує вдалі знімки приблизно в 50% випадків, а за решту відповідають матриця та сенсори. З цим у Samsung Galaxy S23 якраз все гаразд: три лінзи на задній панелі мають роздільну здатність 50 Мп (основна), 12 Мп (ширококутна) та 10 Мп (телеоб'єктив з 3-кратним зумом). Запис відео теж на висоті, тут є навіть режими 4K з частотою 60 к/с або 8K при 30 к/с. Якщо зважити на наявність оптичного стабілізатора в 10-мегапіксельному датчику, не варто дивуватися високій якості дуже детальних і яскравих фото.

Google Pixel 7 Pro

Дизайн трубки майже не змінився, навіть форма фотомодуля на задній поверхні. Хіба що він тепер виготовлений із металу, а не зі скла. Корпус отримав сертифікат герметичності IP68, а це означає, що пил і волога не зможуть завдати Google Pixel 7 Pro відчутної шкоди. 6,7-дюймова панель із надвисокою роздільною здатністю 1440х3120 пікселів буквально нашпигована сучасними функціями на кшталт OLED, HDR10+ та LTPO. Остання технологія дозволяє регулювати частоту оновлення екрана автоматично від 10 до 120 Гц. Є невеликі претензії до вбудованого в дисплей оптичного сканера відбитків пальців - він занадто повільний, і це трохи дратує. На ринку, до речі, на момент виходу смартфона вже були ультразвукові зчитувачі від Qualcomm, що працюють приблизно в 10 разів швидше.

Виробник знову вдав, що це він зробив процесор Tensor G2, але ми знаємо, що всередині Google Pixel 7 Pro знаходиться лише злегка модифікований чіп від Qualcomm. Зі своїми обов'язками він успішно справляється, хоча він теж має свої недоліки. Наприклад, з незрозумілих для нас причин він трохи "тупить" під час зарядки і іноді сильно нагрівається під навантаженням. Звідси ми робимо вихід, що його енергоефективність є низькою. Ємність акумулятора, до речі, практично не збільшилася (якщо не брати до уваги нікчемні 3 мАг) і становить 5003 мАг. Його енергії достатньо для підтримки працездатності протягом цілого дня. А ось блок живлення на 23 Вт відверто розчарував – щоб повністю зарядити батарейку, йому знадобилося мало не дві години.

Камера, мабуть, є головною "визначною пам'яткою" Google Pixel 7 Pro. Великим нововведенням можна вважати появу модифікованого надширококутного об'єктива, який може замінити макросенсор завдяки наявності автофокусу. Ще одна суттєва новинка - п'ятикратний телеоб'єктив замість чотириразового, який встановлений у моделі Pixel 6 Pro - для правильного фокусування йому потрібно не більше секунди. Основний датчик з роздільною здатністю 50 Мп дозволяє знімати високодеталізовані зображення з відмінним контрастом, експозицією, фокусом та HDR. Він також добре знімає навіть за слабкого освітлення.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Смартфон зовні мало чим відрізняється від торішньої моделі, а в упаковці ви, як і раніше, не знайдете зарядки - корейці пояснюють цей феномен економією та екологічністю свого продукту. У спеціальному гнізді на нижньому торці зберігається багатофункціональне електронне перо S Pen. Саме через цю додаткову опцію багато шанувальників бренду і купують Samsung Galaxy S23 Ultra. Дисплей – ще одна гордість південнокорейського виробника. На 6,8-дюймову панель AMOLED приємно дивитися при будь-якому освітленні завдяки високій чіткості зображення та яскравості (800 нит). А якщо ви захочете трохи заощадити заряд батареї - не проблема, понизьте роздільну здатність з WQHD+ (3088х1440 пікселів) до FHD+ (2316х1080) або HD+ (1544х720). Також можна знизити частоту оновлення екрана вручну до 60 Гц або переключити в адаптивний режим (24-120 Гц).

Прошивка One UI 5.1 прекрасна - у ній є багато налаштуваннь, які можна дуже довго перераховувати. На нашу думку, найважливіші особливості Samsung Galaxy S23 Ultra – це функції Always-On та DeX (Desktop eXperience). Остання технологія поєднує в єдину систему різні пристрої бренду і буквально перетворює смартфон на справжній настільний комп'ютер. У 2023 році корейці не стали оснащувати європейську модель власним чіпсетом і перейшла на продуктивніший Snapdragon 8 Gen 2. Ємність батареї (5000 мАг) не змінилася, а на повну зарядку адаптером потужністю 45 Вт, якщо ви купите його окремо, піде близько години.

Ще однією прикрасою південнокорейського флагмана є основна камера із 200-мегапіксельним фотосенсором ISOCELL HP2. З ним не важливо, в яких умовах ведеться зйомка – фотографії завжди виглядають різкими та деталізованими, рівень шуму мінімальний, а кольори цілком природні. Якщо ви захочете "заглянути за горизонт" - теж не проблема, адже Samsung Galaxy S23 Ultra має можливість 10-кратного оптичного збільшення, або комбінований (оптичний+цифровий) 100-кратний зум. А система стабілізації подбає, щоб тремтіння рук не зіпсувало ваші фото чи відео навіть при високій роздільній здатності зйомки.

Xiaomi Redmi Note 11S

Відрізнити пристрій від базового Redmi Note 11 практично неможливо, хіба тільки по більш рельєфному фотомодулю ззаду. Дизайн трубки мінімалістичний та елегантний, задня кришка матова, є захист від попадання всередину вологи та пилу класу IP53. Що стосується екрану Xiaomi Redmi Note 11S, ви можете покластися на 6,43-дюймову панель AMOLED з роздільною здатністю 1080х2400 пікселів та частотою оновлення 90 Гц. Вона захищена від пошкоджень міцним покриттям Corning Gorilla Glass 3, також можна включити режим Always-on. Дисплей передає соковиті, природні кольори та не вигоряє під сонячними променями.

Усередині смартфона ви знайдете процесор MediaTek Helio G96 із графікою Mali-G57. На папері він повинен бути кращим, ніж Qualcomm Snapdragon 680 з відеоприскорювачем Adreno 610 в Note 11, але на практиці різниця між ними взагалі непомітна. Тим не менш, Xiaomi Redmi Note 11S здатний забезпечити достатню продуктивність навіть для більш ресурсомістких операцій, таких як ігри або важкі програми. Окремо варто похвалити великий обсяг оперативної пам'яті, що є дещо незвичайним для даної цінової категорії. У базовому варіанті користувачам доступні 6 ГБ ОЗП, а якщо заплатити трохи більше, можна розраховувати і на 8 ГБ ОЗП.

Трубка привертає до себе увагу головною камерою зі 100-мегапіксельним детектором Samsung S5KHM2 з апертурою f/1,9. Інші лінзи – це ширококутний 8-мегапіксельний об'єктив, макро (2 Мп) та датчик TOF (2 Мп). Роздільна здатність фронтальної камери підвищена до 16 Мп. Акумулятор на 5000 мАч забезпечить Xiaomi Redmi Note 11S 16 годин програвання відео, 33 години розмов та майже 140 годин відтворення музики. У звичайному режимі роботи батареї має вистачати на два дні, а її повна зарядка займе не більше 65 хвилин.

Asus ZenFone 10

Смартфон зручно тримати в руці не тільки тому, що він компактний, але й через неслизьку шорстку задню панель. Розмір AMOLED-екрана тут нестандартний, всього 5,92 дюйми. Але габарити ніяк не впливають на його характеристики – частота оновлення досягає 144 Гц, він дуже яскравий, контрастний та легко читається при сонячному світлі. Сканер відбитків пальців Asus ZenFone 10 вбудований у кнопку живлення на правому боці, також для розблокування пристрою можна використовувати функцію сканування обличчя.

Усередині трубки знаходиться один із найпотужніших процесорів Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 c 8 або 12 ГБ оперативної пам'яті. Він легко проходить всі тести продуктивності, а в деяких випадках може скласти конкуренцію навіть флагманам Samsung. Інтерфейс ZenUI оптимізований під керування Asus ZenFone 10 однією рукою – це дуже зручно для компактного смартфона. Виробник обіцяє два роки підтримки програмного забезпечення та чотири для оновлень безпеки. Батарея обмежена 4300 мАч через невеликі габарити пристрою, але її точно вистачить на день безперервної роботи.

На задній панелі знайшлося місце лише для основного сенсора з роздільною здатністю 50 Мп та для 13-мегапіксельної широкоформатної лінзи. Об'єктив фіксує навіть такі дрібні деталі, як краплі води на листі, але варто лише спробувати масштабувати кадр, як цей ефект кудись зникає. Додатковим бонусом можна вважати наявність 10-осьового гібридного стабілізатора зображення, який прибирає тремтіння рук під час зйомки фото або відео. Фронтальна камера Asus ZenFone 10 теж вражає високим рівнем деталізації та гарною передачею кольорів. Натомість тут уже немає автофокусу, яким раніше оснащувався Zenfone 9.

Samsung Galaxy A54

Дизайн задньої частини телефону суттєво змінився завдяки іншому розташуванню об'єктивів. Вони тепер розосереджені та збудовані у вертикальну лінію, як у флагманських моделях. Корпус Samsung Galaxy A54 герметичний (IP67) і стійкий до подряпин. Спереду смартфон можна сплутати з попередником, хоча розмір його екрана зменшився на якісь 0,1 дюйма і став трохи ширшим. Різницю можна побачити, тільки якщо ви покладете обидва пристрої поряд. Технологія Super AMOLED забезпечує відмінну контрастність та насичені кольори, а частоту оновлення до 120 Гц можна навіть плавно регулювати.

Процесор Exynos 1380 у тестах показав непоганий приріст потужності, особливо у багатоядерному режимі. З іншого боку, швидкість роботи графіки залишилася на колишньому рівні. Крім того, Samsung Galaxy A54 на момент виходу був першою моделлю з технологією eSIM, яка звільнила одну комірку в слоті для картки пам'яті microSD. Смартфон здивував і найкращою автономністю – версію A53 з аналогічною ємністю батареї (5000 мАг) він перевершив рівно на півтори години. Як завжди, корейці не балують своїх клієнтів швидкою зарядкою (максимум 25 Вт), але її потрібно купувати окремо.

Крім трохи "всохлого" дисплея, Samsung Galaxy A54 отримав і основну камеру з меншою роздільною здатністю: раніше було 63 Мп, а стало 50 Мп. Зате оптична стабілізація (OIS) працює куди краще за колишню модель, і тепер здатна поглинати тремтіння рук до 1,5° проти 0,95° раніше. Що стосується якості фотографій, воно знаходиться приблизно на тому ж рівні. Те саме можна сказати і про 12-мегапіксельну лінзу - там немає жодних змін. Зате в режимі "Макро" (12 Мп) з'явилися цікаві можливості для зйомки крупним планом, якщо фотограф розбереться, як правильно наводити різкість з новим фіксованим фокусом.

Xiaomi Poco X5 Pro 5G

Смартфон повністю виготовлений із пластику, а його задня частина якось по-особливому відображає падаюче на неї світло. На верхньому торці пристрою є роз'єм для навушників та інфрачервоний порт для управління побутовою технікою, що є рідкістю в наш час. Герметичність корпусу Xiaomi Poco X5 Pro 5G підтверджується сертифікатом IP53. Завдяки 6,67-дюймовому дисплею FHD+ AMOLED, технології Dolby Atmos, 10-бітній глибині кольору та стереодинаміка, які створюють об'ємний звук, телефон ідеально підходить для розваг.

Восьмиядерний процесор Snapdragon 778G у поєднанні з 8 ГБ оперативної пам'яті здатний перетравити будь-який контент, будь то вимогливі ігри або важкі програми. Прошивка MIUI 14 містить у собі велику кількість попередньо встановленого софту, але це не біда - "зайве" можна просто видалити. Ємність батареї класична (5000 мАг), і в нашому випадку вона дозволила пропрацювати на Xiaomi Poco X5 Pro 5G півтора дня без економії енергії. У коробці ми знайшли потужний блок живлення на 67 Вт, який за 40 хвилин повністю зарядив телефон.

На задній панелі у формі, що нагадує сучасні iPhone, розмістилися три об'єктиви з роздільною здатністю 108+8+2 Мп. Основна лінза добре оптимізована і заслуговує на всіляку похвалу - при хорошому освітленні ніяких претензій до фото бути не може. Тим більше що на знімках, виконаних у максимальній роздільній здатності, добре видно навіть найдрібніші деталі, які легко можна збільшити без втрати якості. Для роботи в темряві передбачений нічний режим, що ефективно знижує загальний рівень шуму і робить яскравішими зображення. На Xiaomi Poco X5 Pro 5G також з'явилася можливість запису 4K роликів на швидкості 30 к/с, FHD при 60 к/с, або зйомки "уповільненого" відео FHD зі 120 кадрами в секунду.

Xiaomi 13T

Ця версія доступна як зі скляною панеллю ззаду, так і з обробкою з екошкіри, хоча корпуси всіх смартфонів виготовлені із пластику. Новинкою також є високий стандарт герметичності IP68, яким виробник раніше не надто балував своїх споживачів. Xiaomi 13T оснащений якісними та потужними стереодинаміками з повністю розділеними каналами, а під екраном знаходиться досить швидкий сканер відбитків пальців. Роз'єм для навушників тут ви не знайдете, зате є інфрачервоний порт. Чудовий 12-бітовий AMOLED-екран має діагональ 6,67 дюйма з роздільною здатністю 2712х1220 пікселів. Він підтримує частоту оновлення 144 Гц з автоматичним режимом 60-144 Гц і демонструє вражаючу яскравість до 2600 нит при відтворенні HDR-відео. Якість зображення, насиченість, точність кольору та кути огляду також знаходяться на найвищому рівні.

2023 року серія "Т", схоже, остаточно перейшла на процесори Mediatek. Наш піддослідний зразок, наприклад, обладнаний чіпсетом Dimensity 8200 Ultra з 8 ГБ оперативної та 256 ГБ пам'яті користувача UFS 3.1. У тестах Xiaomi 13T показав високу продуктивність, порівнянну з флагманами 2022 на Snapdragon 8 Gen 1. Телефон працює під керуванням Android 13 з програмною оболонкою MIUI 14.0.10. У коробці ми знайшли адаптер на 67 Вт для заряджання батареї ємністю 5000 мАг, хоча, якщо пам'ятаєте, модель Xiaomi 12Т комплектувалася блоком живлення потужністю 120 Вт.

Смартфон може похвалитися і чудовим набором фотосенсорів, у тому числі повноцінним телеоб'єктивом на 50 Мп з PDAF та двократним оптичним зумом. Основна лінза також має роздільну здатність 50 Мп, PDAF та OIS, а панорамна - 12 Мп. Окремо варто похвалити доопрацьований додаток камери Xiaomi 13T, в якому тепер, нарешті, упорядковано меню з купою корисних "смак", включаючи два режими зйомки "Leica". Якість відео 4К дуже хороша – недоліку в деталях немає, стабілізація працює ефективно, а ще можна перемикатися між усіма трьома сенсорами, не перериваючи фотосесію.

Motorola Moto G54

Смартфон зовні дуже схожий на Moto G23, і це непогано, адже наша модель має приємний дизайн із плоскими панелями та закругленими кутами. Пластикова рамка додає "преміальності" Motorola Moto G54, але це всього лише прийом, на який часто йдуть виробники недорогих телефонів. Натомість 6,5-дюймовий РК-екран (2400х1080 пікселів) із частотою оновлення 120 Гц точно не виглядає, як дешевий виріб. Єдине, до чого можна причепитися, так це до його кутів перегляду – якщо поглянути на дисплей трохи збоку, кольори вже не здаються такими яскравими.

Motorola Moto G54 оснащений процесором Mediatek Dimensity 7020, який досить гарний для виконання повсякденних завдань, особливо у поєднанні з 8 ГБ ОЗП та 256 ГБ вбудованої пам'яті. Також є можливість розширення внутрішнього простору картами microSD. Смартфон прошитий практично чистим Android 13, і це теж можна вважати чудовою новиною. Батарея на 5000 мАг без особливих зусиль пропрацює до двох днів із середнім рівнем навантаження, а в комплекті поставляється зарядний пристрій потужністю 15 Вт.

На тильній стороні Motorola Moto G54 знаходяться лише дві лінзи – основна з 50-мегапіксельним сенсором та макрокамера на 2 Мп. Головний об'єктив чудово працює у світлий час доби, і набагато гірше – вночі чи в сутінках. Про двомегапіксельний датчик взагалі немає сенсу говорити через його майже повну нікчемність. З 16-мегапіксельною селфі-камерою начебто все гаразд, але користуватися нею теж краще вдень. Загалом ми маємо справу з типовим представником недорогих телефонів вартістю до 200 доларів, тому чекати від нього якихось чудес не варто.

Xiaomi Poco F5

Як не дивно, дизайн фотомодуля цей смартфон більше схожий на Redmi Note 12 Pro +, ніж на Poco F5 Pro. Подібні подібності можна помітити і на верхньому торці - там точно так само порядку розташовані роз'єм для підключення навушників, отвори динаміків, мікрофон і інфрачервоний порт. Xiaomi Poco F5 також оснащений красивим 6,67-дюймовим екраном Full HD+ AMOLED з пропорціями 20:9 і динамічною частотою оновлення до 120 Гц - аналогічні характеристики мав дисплей Poco F4. Складається враження, що китайські інженери просто знічев'я вирішили зібрати з різних запчастин телефон, а потім представили його як нову модель.

На відміну від версії F5 Pro з його чіпсетом Snapdragon 8+ Gen 1, під капотом Xiaomi Poco F5 встановлений процесор Snapdragon 7+ Gen 2. Він трохи поступається своєму "старшому братові" в потужності, проте енергії споживає також менше. Як і більшість пристроїв цього бренду, смартфон може до своїх максимальних 12 ГБ ОЗП додати до 7 ГБ віртуальної пам'яті. Ємність акумулятора зросла на 500 мАг - до 5000 мАг. На практиці це означає збільшення терміну витривалості трубки до двох днів при 50% яскравості та увімкненому автоматичному режимі частоти оновлення дисплея. Активація вбудованої функції "Економія заряду батареї" додасть щонайменше ще 4 години роботи.

Xiaomi Poco F5 отримав у спадок від попередника гідний набір фотосенсорів. Це основна лінза Omnivision OV64B з роздільною здатністю 64 Мп і OIS, панорамний 8-мегапіксельний датчик Sony IMX355 з кутом огляду 119°, об'єктив макро GalaxyCore GC02M1 (2 Мп) та селфі-камера Samsung S5K3P9 (16). Як і слід було очікувати, смартфон робить знімки приблизно такої ж якості, як і Poco F4, за винятком режиму відеозйомки 4K на швидкості 60 кадрів на секунду - це тепер "привілей" виключно Poco F5 Pro!

Ціни на ТОП-10 популярних смартфонів 2024