Смартфони є невід'ємною частиною нашого життя, ставши для когось незамінним помічником у роботі, а для інших - центром розваги на дозвіллі. Виробники продовжують удосконалювати свої продукти, інтегруючи в них нові функції, які раніше неможливо було уявити в мініатюрному пристрої. Багато з них мають підвищений захист від проникнення всередину води класу IP67 або IP68, і їм не страшні навіть занурення в неглибоку водойму на термін до 30 хвилин. Device Market підготувала список з 15 смартфонів, які можуть задовольнити запити найвимогливіших користувачів. Усі трубки були випущені в останні два роки, і їх можна знайти в продажу в нашому інтернет-магазині.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra

Дизайн нового смартфона майже не змінився, хіба що тепер його рамка виготовлена з титану. LTPO-дисплей діагоналлю 6,8 дюйма з автоматичною частотою оновлення від 1 до 120 Гц може похвалитися роздільною здатністю Quad HD. Dolby Vision тут немає, тільки HDR10+, а надшвидкий ультразвуковий сканер відбитків пальців вбудований у підекранний простір. Максимальна яскравість панелі становить 2600 ніт, і цього цілком достатньо для читання тексту просто неба. Samsung Galaxy S24 Ultra є першим пристроєм, оснащеним склом Gorilla Glass Armor, яке стійкіше до ударів і подряпин, ніж Victus 2. Крім того, його світловідбивна здатність знизилася на 75 %. Це означає, що на екрані буде менше відблисків. Корпус захищений від потрапляння всередину води та пилу за стандартом IP68, а стереодинаміки стали ще гучнішими та більш виразними в басах.

Цього року єдина модель Ultra отримала процесор Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. У результаті продуктивність смартфона трохи зросла, при тому, що ніяких перегрівів у складних іграх не було помічено. Принаймні, в ігрових сеансах до 30 хвилин. У цьому також є величезна заслуга і оболонки One UI 6.1 з поліпшеною анімацією, функціями і надбудовами. Завдяки новій опції Galaxy AI в Samsung Galaxy S24 Ultra з'явилася можливість "живої" трансляції розмов, диктофон став розпізнавати учасників діалогу і прив'язувати сказане до кожного з них. Circle to Search працює краще, ніж Google Lens у попередніх моделях. Клавіатура має вбудований перекладач і може переписувати повідомлення в різних стилях.

Камера ззаду складається з п'яти окремих об'єктивів: основного 200-мегапіксельного з оптичною стабілізацією, лазерним автофокусом і різноспрямованим PDAF, ширококутного (12 Мп, кут огляду 120°), телеоб'єктива (10 Мп, 3х зум, фазове фокусування), перископа на 50 Мп (5х зум, OIS, фокусна відстань 111 мм) та датчика ToF, який створює глибину зображення. У круглий отвір дисплея вбудована селфі-камера з роздільною здатністю 12 Мп. Вдень фотографії Samsung Galaxy S24 Ultra за своєю якістю перевершують Vivo X100 Pro, iPhone 15 або смартфони Pixel. До нічної зйомки є невеликі питання. Батареї ємністю 5000 мАг вистачає максимум на 8,5-9 годин. У комплекті додається адаптер на 45 Вт, також смартфон можна підключити до бездротового зарядного пристрою з аналогічною потужністю.

Xiaomi 14

Телефон має майже такий самий вигляд, як і торік, тільки модуль камери укрупнився і більше виступає з корпусу. Пристрій захищений від потрапляння всередину води і пилу за стандартом IP68, а це означає, що прогулянка під дощем не зіпсує ваш настрій. Смартфон досить важкий, значно важчий навіть за свого основного конкурента Galaxy S24. Це можна було б пояснити наявністю у Xiaomi 14 великого дисплея і ємного акумулятора, але вони тут цілком стандартні. 6,36-дюймова OLED-панель LTPO, прикрита захисним склом Victus першого покоління, має роздільну здатність 1,5К, частоту 120 Гц, автоматичну яскравість до 1200 ніт і опцію Dolby Vison. Динаміки грають голосніше і краще, ніж раніше.

Усередині знаходиться процесор Snapdragon 8 Gen 3, що забезпечує продуктивність, яка відповідає флагманському статусу смартфона. На зміну інтерфейсу MUI 15 прийшла оболонка HyperOS, але великих змін у ній ми не помітили, хіба що анімація стала більш плавною. У нашому випадку Xiaomi 14 був оснащений 16 ГБ оперативної пам'яті з можливістю розширити її ще на віртуальні 8 ГБ. У продажу доступні пристрої з 8/12/16 ГБ ОЗП LPDDR5X і сховищем об'ємом 256/512/1024 ГБ UFS 4.0. Сканер відбитків пальців вмонтовано в дисплей, також тут є модулі WiFi 7, Bluetooth 5.4, 5G і NFC для оплати покупок. Виробник обіцяє 4 роки оновлень ОС і 5 років - відправки пакетів безпеки.

Xiaomi 14

Усі три лінзи Leica мають однакову роздільну здатність - по 50 Мп. Тільки основний об'єктив цього року поставила компанія OmniVision, а не Sony. Зміни явно пішли на користь Xiaomi 14, оскільки фотографії демонструють більше деталей і менше шуму. Особливо вражають режими Leica Vibrant і Authentic - які є повними протилежностями. Один знімає в соковитих і яскравих тонах, а другий, навпаки, приглушує кольори. Телеоб'єктив може похвалитися 3,2-кратним зумом і здатністю фокусуватися на відстані до 10 см. Фронтальна камера на 32 Мп повністю відповідає рівню смартфона і може записувати відео з роздільною здатністю 4K.

Батарейка ємністю 4610 мАг здатна забезпечити роботу Xiaomi 14 тільки протягом шести з половиною годин (плюс-мінус 20 хвилин). І тут навіть швидка дротова зарядка на 90 Вт не врятує, якщо ваш телефон відключиться посеред робочого дня далеко від розетки.

iPhone 15 Pro

Замість сталевого корпусу у смартфона тепер з'явився ще більш міцний титановий каркас із закругленими краями. Матове покриття має крутий вигляд і приємне на дотик, але на ньому все одно залишаються відбитки пальців. Зате поставити на поверхні трубки подряпину виявилося складною справою. Рамки навколо екрана iPhone 15 Pro незвично тонкі та симетричні. OLED-панель ProMotion залишилася та сама, що й торік - з максимальною яскравістю 2000 ніт, частотою 120 Гц, роздільною здатністю 1179х2556 пікселів, HDR10 і діагоналлю 6,1 дюйма. У новому режимі очікування телефон можна перетворити на фоторамку або на настільний годинник.

Одне з найяскравіших нововведень у смартфонах Apple 2023 року - заміна оригінального порту Lightning на універсальний USB-C. Перевага цього роз'єму полягає не тільки в широкому використанні, а й у його можливостях - він може передавати енергію, дані та зображення. Дорожча версія iPhone 15 Pro здатна "витиснути" з USB-C максимум, оскільки в неї цей порт працює в специфікації USB 3.2 Gen 1, що має вищу пропускну здатність. Завдяки цьому її власники зможуть швидше обмінюватися інформацією між телефоном і комп'ютером, а також записувати і зберігати відео безпосередньо на зовнішній накопичувач. Або підключити пристрій до монітора для відображення його вмісту на великому екрані.

iPhone 15 Pro

Компанія з Купертіно першою у світі встановила у свої смартфони 3-нм процесор Apple A17 Pro (не Bionic, а саме Pro), ще потужніший та економніший, ніж той, з яким ми мали справу раніше. Продуктивність явно зросла, графіка також вражає. Можливість надсилання сигналу SOS супутниковим зв'язком в iPhone 15 Pro теж збереглася. На лівій грані з'явилася нова кнопка ввімкнення беззвучного режиму. На нашу думку, таке рішення не виглядає ідеальним - вже краще б вона активувала камеру. Хоч чипсет iOS 17 і не споживає багато енергії, але батарейка ємністю 3274 мАг і зарядка потужністю 20 Вт нас точно не здивували.

Apple вирішила залишити торішні лінзи, добре попрацювавши над їхнім програмним забезпеченням. У підсумку роздільна здатність за замовчуванням змінилася на 24 Мп замість колишніх 12 Мп, з'явився новий режим Smart HDR 5. Також новинкою є можливість знімати до 48 Мп у форматі HEIF. Таким чином, зображення стали ще більш контрастними і насиченими навіть при стандартних налаштуваннях. Але щоб знайти перемикач режимів зйомки, доведеться добряче попітніти. Виявляється, для цього потрібно просто затиснути іконку у верхньому лівому кутку, і через секунду там вискочить додаткове меню. На жаль, в iPhone 15 Pro немає телеоб'єктива з 5-кратним зумом - замість цього виробник пропонує скористатися 3-кратним цифровим збільшенням, і це явно не найкраще рішення.

Google Pixel 7 Pro

Трубка з першого погляду вражає елегантним полірованим корпусом зі 100% переробленого алюмінію з приємно заокругленими бічними краями. І передня, і задня частина захищені від пошкоджень загартованим склом Corning Gorilla Glass. Також пристрій повністю водонепроникний за стандартом IP68. Домінуючою особливістю Google Pixel 7 Pro є 6,7-дюймовий дисплей QHD+, який забезпечує приголомшливу візуальну картинку із захоплюючими деталями і роздільною здатністю 1440х3120 пікселів. Завдяки технології LTPO екран також може адаптивно змінювати частоту оновлення відповідно до вимог додатків від 10 до 120 Гц. Таким чином, телефон налаштований на роботу в режимі максимальної енергоефективності.

Смартфон поставляється з операційною системою Android 13, яка пропонує новітні функції та безпеку від Google. В його основі лежить процесор Tensor G2, оптимізований для забезпечення продуктивності найвищого рівня. Восьмиядерний чип Google Pixel 7 Pro виготовлений за 5-нм техпроцесом, а це означає, що він у принципі не споживає багато ресурсів. Об'єм оперативної пам'яті доступний у варіантах 8 і 12 ГБ - цього достатньо для більшості користувачів і підтримання безперебійної роботи системи навіть за умови одночасного запуску кількох додатків. Розмір сховища можна вибрати зі 128, 256 або 512 ГБ, але слота microSD тут, на жаль, немає.

Google Pixel 7 Pro

На задній панелі смартфона розташувалися три камери. Ширококутна лінза (12 Мп) ідеально підходить для пейзажних або групових фотографій. Телеоб'єктив (12 Мп) ефективно збільшить віддалені об'єкти без втрати якості картинки. Основний 50-мегапіксельний сенсор забезпечить високий рівень деталізації знімків навіть в умовах низької освітленості. Наявність оптичної стабілізації зображення (OIS) у Google Pixel 7 Pro допомагає усунути тремтіння рук і зробити відео та фото більш плавними та стабільними. Максимально доступна роздільна здатність відеозапису - 4К. Смартфон оснащений акумулятором ємністю 5000 мАг, а потужність дротової зарядки становить 23 Вт.

ZTE Nubia Z60 Ultra

Дизайн смартфона викликає двояке відчуття. Це досить важка (246 грам) прямокутна "цеглинка" з незвичайним фотомодулем на задній кришці. Пристрій оснащений дисплеєм AMOLED Full HD (2400х1080 пікселів) розміром 6,8 дюйма. Нестандартне співвідношення сторін 20:9 може бути корисним для перегляду контенту в портретній орієнтації, наприклад, читання статей або спілкування в соціальних мережах. Оскільки щільність пікселів у панелі ZTE Nubia Z60 Ultra досить висока (400 ppi), неозброєним оком ви їх не побачите. Частота оновлення 120 Гц удвічі перевищує стандартну (60 Гц), а це означає, що картинка тут дуже плавна, незалежно від того, що відображається на екрані. Сонячне світло не є перешкодою для прочитання повідомлень на вулиці, оскільки максимальна яскравість дисплея сягає 1500 ніт.

Телефон працює під управлінням Android 14, упакованого в оболонку MyOS 14. Потужний процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 гарантує безперебійну роботу слухавки навіть під час запуску кількох ресурсномістких завдань. Чипсет виготовлений за 4-нм технологією і складається з 8 ядер, а його максимальна робоча частота сягає 3,3 ГГц. Широкий спектр оперативної пам'яті (8-24 Гб) у ZTE Nubia Z60 Ultra дозволяє користувачам підібрати собі оптимальну конфігурацію для виконання різних завдань. Великий обсяг внутрішнього простору (256 ГБ, 512 ГБ і 1 ТБ) нівелює відсутність слота для карт microSD. З рейтингом IP-68 трубка може спокійно пережити дощ і навіть занурення в прісну воду. Ємності збільшеної до 6000 мАг батареї достатньо для забезпечення роботи смартфона протягом двох днів, а блок живлення потужністю 80 Вт зарядить акумулятор всього за 45 хвилин.

ZTE Nubia Z60 Ultra

Три камери, дивним чином зібрані у футуристичний модуль ззаду, мають роздільну здатність 50+50+60 Мп, і всі вони обладнані оптичною стабілізацією зображення. Денні знімки при хорошому освітленні виходять насиченими і деталізованими. Основний і надширококутний об'єктиви мають пристойну глибину різкості, що дає змогу утримувати передній і задній план у фокусі. 60-мегапіксельний телеоб'єктив чудово підходить для зйомки в портретному режимі, а застосунок попередить, якщо ви наблизилися до об'єкта занадто близько. Запис відео в ZTE Nubia Z60 Ultra можливий до 8K при 30 к/с або 4K на швидкості 120 к/с. Також доступні опції покадрової та сповільненої зйомки.

Xiaomi 13T Pro

Телефон виготовлений із пластику, який явно не поєднується з його флагманським статусом. Добре, що хоч корпус має пиловологозахист класу IP68, в іншому разі все було б набагато гірше. Рамки навколо дисплея також можна було зробити трохи тоншими. Але взагалі до дизайну Xiaomi 13T Pro навряд чи знайдуться ще якісь претензії. Його красивий і абсолютно плоский 6,67-дюймовий AMOLED-екран володіє роздільною здатністю 1,5К, 12-бітовими кольорами, яскравістю від 1200 до 2600 ніт у піку, функціями Pro HDR, Dolby Vision і максимальною на сьогоднішній день частотою оновлення 144 Гц. Сканер відбитків пальців, поміщений під скло дисплея, працює швидко і безпомилково. А стереодинаміки з Dolby Atmos видають гучний і чистий звук.

Xiaomi 13T Pro

Смартфон оснащений операційною системою Android 13, в якій реалізовано новітні функції та поліпшення від Google. Надбудова HyperOS специфічна для Xiaomi 13T Pro і додає інші корисні опції, які можуть поліпшити загальне враження від використання трубки. Процесор Mediatek Dimensity 9200+ - це дуже потужний чип з максимальною частотою 3,35 ГГц, виготовлений за 4-нм технологією. Більший об'єм оперативної пам'яті (12 і 16 ГБ) забезпечує швидке перемикання між додатками та плавну роботу системи. Простір для зберігання пропонується у варіантах 256, 512 ГБ і 1024 ГБ. Тут ви можете зберігати всі свої фото, відео, програми та інші дані. Однак при купівлі телефону слід пам'ятати, що слот для карт microSD у цьому апараті відсутній.

Потрійна камера ззаду відкриває широкі можливості для фотозйомки. Основний сенсор має роздільну здатність 50 Мп, що забезпечує детальну деталізацію зображення. Діафрагма об'єктива становить f/1,9, і це ідеально підходить для зйомки в умовах недостатньої освітленості. Ширококутна лінза на 12 Мп дає змогу зробити шикарні групові фото. Телеоб'єктив (50 Мп) допомагає зняти віддалені об'єкти в хорошій якості. Xiaomi 13T Pro також здатний записувати надзвичайно чітке та деталізоване відео в максимальній роздільній здатності 8K. Завдяки оптичній стабілізації зображення (OIS) фотографії менш схильні до розмиття через рух рук. Батарейка ємністю 5000 мАг не вважається чимось незвичайним, зате штатний адаптер потужністю 120 Вт може зарядити її за лічені хвилини.

Samsung Galaxy S24

Південнокорейська компанія вирішила не експериментувати з дизайном своїх флагманів. І це правильно - навіщо змінювати те, що і так добре продається? Звичайно, фанати бренду одразу ж помітять усі відмінності Samsung Galaxy S24 від попередника, вказавши, наприклад, на появу плоских граней або на мікроскопічні зміни габаритів. Екран також злегка збільшився, але виключно за рахунок зменшення бічних рамок. Нова панель LTPO може змінювати частоту оновлення від 1 до 120 Гц і пропонує вищу максимальну яскравість 2600 ніт. До минулорічного ультразвукового сканера відбитків пальців запитань немає - він спрацьовує швидко і без помилок, навіть якщо дисплей залитий водою. До недоліку екрана можна віднести лише відсутність Dolby Vision, хоча апаратно функція має підтримуватися. Мабуть, корейці так вирішили злегка скоротити свої витрати.

Цього року Samsung Galaxy S24 отримав спеціальну версію процесора Exynos 2400 for Galaxy. Для повсякденного використання його потужності достатньо, він не гріється і не "тупить". Базовий обсяг сховища вельми скромний - лише 128 ГБ, а максимальний - 256 ГБ. Кількість ОЗП останнім часом також стартує від значення 8 ГБ. Звісно, пристрій такого рівня просто зобов'язаний мати на озброєнні всі сучасні способи підключення на кшталт Bluetooth 5.3, NFC, навігаційні сервіси GPS, ГЛОНАСС, BDS, Galileo і QZSS, а також Wi-Fi 6E. Ємність джерела живлення з кожним разом збільшується на 100 мАг і цього року вона сягнула круглої цифри в 4000 мАг. Тому розраховувати на істотну надбавку у витривалості не варто - трубка пропрацює максимум 1,5 дня, не більше того.

Samsung Galaxy S24

На відміну від Galaxy S24 Ultra, базова модель зберегла торішні камери. При цьому виробник з якихось власних міркувань навіть не став оснащувати надширококутну лінзу (12 Мп) автофокусом. Користувачі також мають забути про макрозйомку, яку теоретично можна робити за допомогою телеоб'єктива (10 Мп). Краще за всіх, звісно, знімає основний датчик на 50 Мп, але і до нього є невеликі питання. Запис відео можливий у форматі 8К з 30 fps або в 4К при 60 fps. Єдиною новинкою Samsung Galaxy S24 цього року можна вважати появу іншого фронтального сенсора зі скромною роздільною здатністю 12 Мп. Але загалом якість фотографій покращилася, переважно завдяки оновленню програмного забезпечення додатка "Камера".

Google Pixel 8

Конструкція смартфона нічим не відрізняється від версії "Pro", якщо, звичайно, не брати до уваги більш компактні розміри. Він не боїться пилу, дощу і занурення у воду, оскільки має стійкість до цих середовищ за стандартом IP68. Екран Google Pixel 8 не підтримує технологію LTPO, як у старших моделей, але в іншому скаржитися нема на що. Система вміє автоматично регулювати частоту оновлення до 120 Гц, максимальна яскравість підвищена до 2000 ніт, а роздільна здатність - до Full HD+. При діагоналі дисплея 6,2 дюйма концентрація пікселів на один дюйм досягає 428 одиниць, і це дуже хороший показник. Також заявлена підтримка таких функцій як HDR, Dolby Vision і Always-On, а сканер відбитків зі швидким відгуком вмонтовано в підекранний простір.

Процесор Google Tensor G3 є власною розробкою, заснованою на архітектурі Samsung Exynos. Не зовсім зрозуміло, які вигоди компанія отримує з цієї співпраці, якщо, звісно, корейці не передали їм свою технологію за сущі копійки. Мінімальний обсяг оперативної пам'яті починається з 8 ГБ, а вбудованої - від 128 ГБ. Для повсякденного використання, зокрема і для зйомки 4К-відео, продуктивності чипсета цілком достатньо. В іншому Google Pixel 8 буквально напшпигований сучасними функціями, такими як Wi-Fi 7 або Bluetooth 5.3. Android 14 працює плавно, а Google обіцяє оновлювати програмне забезпечення аж до 2030 року, як у флагманів Samsung.

Google Pixel 8

Порівняно з версією Pro, у бюджетної моделі відсутній телеоб'єктив і встановлений минулорічний надширококутний датчик з роздільною здатністю 12 Мп. Він обладнаний автофокусом, тому може знімати на коротких дистанціях у режимі макро. Основна 50-мегапіксельна лінза (PDAF, OIS, лазерний автофокус) робить якісні фотографії з соковитими кольорами та хорошою різкістю. Власне кажучи, фотозйомка завжди була сильною стороною "пікселів". Із записом відео 4К (60 fps) у Google Pixel 8 також немає жодних проблем. Батарея трохи дивує своєю нестандартною ємністю - 4575 мАг. Цього має вистачити на день, максимум на півтора дня. Комплектний дротовий адаптер потужністю 27 Вт повністю зарядить акумулятор від 0 до 100% за 70 хвилин.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

Задня частина смартфона прикрита матовою скляною панеллю, а рамка виготовлена із пластику. На лицьовій стороні ми бачимо екран із вигнутими краями і вбудованим дактилоскопічним датчиком. Корпус Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ захищений від потрапляння всередину води і пилу за стандартом IP68. Лоток для двох сім-карт винесено на нижню грань, там же розташований порт USB-C і динамік. Другий гучномовець розміщений на верхньому торці поруч з IK-датчиком. AMOLED-панель діагоналлю 6,67 дюймів (2712х220 пікселів) і частотою оновлення 120 Гц може похвалитися піковою яскравістю 1700 ніт. Це не так багато, порівняно з конкурентами, але дисплей легко читається навіть під яскравим сонцем.

Восьмиядерний чипсет MediaTek Dimensity 7200 Ultra за всіма параметрами не сильно відрізняється від свого попередника. У них навіть оцінки продуктивності майже ідентичні. Тому ми робимо висновок, що головна відмінність між ними - це приставка "Ultra" у пізнішій версії. У набір мікросхем входить і відеоприскорювач Mali-G610. Під час купівлі у користувачів буде вибір із двох варіантів Xiaomi Redmi Note 13 Pro+: в одного на озброєнні є 8/256 ГБ пам'яті, а в другого - 12/512 ГБ. На жаль, виробник відмовився від встановлення 3,5-мм роз'єму, тому меломани змушені покладатися виключно на Bluetooth-навушники.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+

З минулого року в оснащенні камер нічого не змінилося. Ми бачимо той самий 200-мегапіксельний основний об'єктив, панорамну лінзу з роздільною здатністю 8 Мп, двомегапіксельний датчик макро і фронтальний сенсор на 16 Мп. Але якість фотографій у Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ помітно покращилася. Швидше за все, в цьому є заслуга нового процесора і вдалої оптимізації програмного забезпечення. Рівень запису відео у форматі 4K також підвищився за рахунок апгрейда системи електронної стабілізації. Загалом, камера стала працювати трохи стабільніше, і це вже відчувається.

Що стосується автономності, то чипсет MediaTek Dimensity 7200 Ultra виявився дуже вимогливим у плані ресурсів. Ємності батареї Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ (5000 мАг) вистачає максимум на 6 годин екранного часу. Добре, що в комплекті зі смартфоном йде 120-ватний блок живлення, який здатний повністю зарядити акумулятор всього за 20 хвилин.

Asus ZenFone 10

У тайванській компанії розуміють, що вміст упаковки важливий для покупця. Тому в сірій коробці разом зі смартфоном ви знайдете силіконовий чохол, метровий кабель USB-C і адаптер потужністю 30 Вт. Asus ZenFone 10, як і раніше, залишається надзвичайно маленьким і компактним. Висота і ширина корпусу (146,5х68,1 мм) взагалі не збільшилися, але товщина зросла до 9,4 міліметра, а вага - до 172 грамів. Телефон виготовлений із тих самих матеріалів: каркас алюмінієвий, дисплей прикритий міцним склом, а задня панель пластикова. Сканер відбитків винесено на правий бік, а 3,5-мм роз'єм - на верхній торець.

Незвично маленький AMOLED-екран (5,92 дюйма) з підтримкою HDR має порівняно невисоку яскравість 1200 ніт і роздільну здатність Full HD+. Частоту оновлення 144 Гц можна активувати тільки під час запуску важких ігор. У ручному режимі дозволяється застосовувати фіксовані частоти 60, 90 або 120 Гц. Asus ZenFone 10 на момент свого виходу був оснащений передовим процесором Snapdragon 8 Gen 2, доповненим 8 або 16 Гб оперативної пам'яті і потужною графікою Adreno 740. Під час приблизно двогодинної ігрової сесії (Call of Duty Mobile, Payday: Crime War і трохи PUBG Mobile) температура піднялася до 46°C. Ніякого падіння продуктивності не було помічено, але тримати в руці гарячий телефон стало незручно.

Asus ZenFone 10

В якості основної камери Asus знову використовувала 50-мегапіксельний сенсор IMX766, який за замовчуванням робить знімки з роздільною здатністю 12,5 Мп. Його великим плюсом є різноспрямоване фазове фокусування і стабілізація підвісу. На наш подив, навіть нічні фотографії були непоганими, а з денними фотосесіями там взагалі повний порядок. На задній панелі Asus ZenFone 10 присутній панорамний об'єктив на 13 Мп з кутом огляду 120°. Фронтальна лінза також добре справляється зі своїми обов'язками, хоча вона за минулий рік чомусь "розучилася" записувати відео у форматі 4К.

Незважаючи на те, що вага і товщина смартфона збільшилася, виробник не став комплектувати його великою батареєю. Тому тут встановлено наш старий знайомий акумулятор ємністю 4300 мАг. У підсумку Asus Zenfone 10 без видимих зусиль витримав цілий день наших знущань. При зарядці штатним блоком живлення потужністю 30 Вт на весь процес пішло десь 1 година 20 хвилин. Також тайванці обладнали трубку котушкою, сумісною із зарядними пристроями Qi до 15 Вт.

Motorola Edge 50 Fusion

У комплекті зі смартфоном йде зарядний пристрій на 68 Вт, прозорий чохол та інші дрібниці. Дизайн трубки загалом простий і лаконічний, без будь-яких спірних рішень на кшталт величезних блоків камер. Єдине, що нам у ньому не подобається - це пластикові бічні рамки. Мабуть, як бонус виробник обладнав Motorola Edge 50 Fusion пиловологозахистом IP68. Full HD OLED-екран здатний відображати соковиті кольори з відмінною контрастністю, максимальною глибиною чорного і широкими кутами огляду. Його яскравість досягає 1600 ніт, а частоту оновлення можна вибрати з 120 або 144 Гц, або покластися на автоматичний режим для кращої економії заряду батареї ємністю 5000 мАг.

Популярний у середній ціновій категорії процесор Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 укомплектований 8 або 12 ГБ ОЗП LPDDR5, яку можна розширити в налаштуваннях за рахунок вільної постійної пам'яті (256 або 512 ГБ UFS 2.2). Телефон підтримує зв'язок 5G, дводіапазонний Wi-Fi, Bluetooth 5.2 і NFC для здійснення платежів. Також тут доступні модулі навігації GPS, ГЛОНАСС і GALILEO. Крім того, в Motorola Edge 50 Fusion реалізована досить рідкісна в цьому класі функція eSIM. Два рознесених на протилежні торці стереодинаміки з ефектом Dolby Atmos видають прекрасний просторовий звук. Смартфон працює на операційній системі Android 14 з невеликою фірмовою надбудовою Hello UI.

Motorola Edge 50 Fusion

У симпатичному модулі ззаду розташовано тільки два об'єктиви. Основний 50-мегапіксельний фотосенсор з OIS вдень часто робить фотографії флагманського рівня, особливо в портретному режимі. На жаль, тут відсутній телевік, тому користувачі можуть розраховувати лише на електронний зум із втратою якості. Що стосується нічних фотосесій, то з ними теж не все так погано, тим паче, що в меню додатка є відповідні налаштування. Панорамна лінза Motorola Edge 50 Fusion з роздільною здатністю 13 Мп при хорошому освітленні знімає майже так само добре, як і основна камера, проте вночі її бажано взагалі не вмикати. Відео краще записувати в режимі Full HD з 30 кадрами на секунду. Під час зйомки 4К картинка смикається, а якщо переключитися на 60 fps, то зображення місцями може бути "змазаним".

Sigma mobile X-treme PQ56

Sigma mobile X-treme PQ56

Пристрій має переконливий вигляд - всі його чотири кути грубо "спиляні", сам корпус виготовлений із пластику та гуми. Захист IP68 дає змогу занурюватися смартфону у воду на глибину до 1 метра, також він без жодних проблем буде працювати в мороз до -20C. Кнопка живлення в Sigma mobile X-treme PQ56 розташована праворуч, гойдалки регулювання гучності винесені на ліве ребро, під ними ми бачимо ще одну клавішу, яку можна запрограмувати на запуск будь-яких трьох додатків. 3,5-мм роз'єму для підключення навушників тут немає, але в комплекті є перехідник з USB-C. Ззаду під камерою розміщений датчик відбитків пальців. Габарити пристрою становлять 80х172х18 мм, а вага - 349 грамів.

IPS-дисплей з діагоналлю 6,53 дюйма і роздільною здатністю 1600x720 пікселів перебуває під надійним захистом скла Gorilla Glass 3. Усередині цього монстра встановлений чипсет MediaTek Helio P22 з 6 ГБ оперативної пам'яті і внутрішнім простором об'ємом 128 ГБ для зберігання фотографій та інших даних. Виробник постарався зробити так, щоб власник Sigma mobile X-treme PQ56 не збився зі шляху далеко від цивілізації та оснастив цю "цеглину" максимально можливою кількістю застосунків для супутникової навігації: A-GPS, GPS, Galileo, Beidou і GLONASS. Єдине, що збиває з пантелику, це наявність у смартфоні чипа NFC. Цікаво, яку користь він може принести заблукалому в тундрі туристу?

Зрозуміло, що "позашляховику" не важливо, яка в ньому встановлена камера. Ну, хіба що сфотографувати білочку, що пробігає повз нього, або зробити селфі на тлі красивої гори, щоб потім показувати його своїм друзям. Для цього у Sigma mobile X-treme PQ56 ззаду є одразу два датчики: основний 16-мегапіксельний і додатковий з роздільною здатністю 0,3 Мп. Фронтальну 5-мегапіксельну лінзу можна використовувати для відеодзвінків рідним з лісу, розташованого в безпосередній близькості від цивілізації. Щоб смартфон працював довше, виробник встановив у ньому посилений акумулятор ємністю 10 000 мАг.

Samsung Galaxy A35

Це типовий представник серії "Galaxy A" з плоскими гранями, фірмовим острівцем клавіш "Key Island" і вишикуваними у вертикальний ряд трьома круглими об'єктивами ззаду. Динамік і порт USB-C розташовані внизу, а рейтинг IP67 означає, що смартфон без наслідків витримає занурення у воду до 30 хвилин. 6,6-дюймовий Super AMOLED дисплей Samsung Galaxy A35 (2340х1080 пікселів) може похвалитися автоматичною частотою оновлення до 120 Гц. А ось максимальної яскравості 1000 ніт виявилося недостатньо для комфортного читання з екрану на вулиці.

Exynos 1380 - це середнячок у світі бюджетних процесорів. У бенчмарку Geekbench 6 він зміг набрати 1010 балів в одноядерному і 2790 балів у багатоядерному тесті. Результат міг би бути й кращим, якби виробник оснастив трубку додатковим об'ємом ОЗП замість стандартних 6 ГБ. Взагалі Samsung Galaxy A35 поставляється з двома наборами пам'яті - з 6/128 ГБ і 8/256 ГБ. Смартфон укомплектований акумулятором на 5000 мАг, який сумісний з адаптером живлення потужністю до 25 Вт. Заряду вистачає приблизно на 10,5 години перегляду відео 1080p з максимальною яскравістю.

Samsung Galaxy A35

Основна 50-мегапіксельна камера завдяки оптичній стабілізації зображення (OIS) робить чудові знімки з хорошою деталізацією і широким діапазоном кольорів. Іноді тони можуть здаватися перенасиченими порівняно з реальністю, але це типово для Samsung. Фотографії з 8-мегапіксельної панорамної лінзи мають той самий колірний профіль. У 5-мегапіксельного сенсора Galaxy A35 для зйомки в режимі макро є свої обмеження. Наприклад, фіксований фокус. Незважаючи на це, при нормальному освітленні він вміє робити пристойні фото з природними відтінками. Що стосується запису відео, то він можливий у максимальній роздільній здатності 4K (30fps), причому як основною, так і фронтальною камерою на 13 Мп.

Google Pixel 8a

Смартфон практично нічим не відрізняється від серії Pixel 8, хіба що задня частина матова, як у версії "Pro". Вона, до речі, не збирає відбитки, як її глянцеві родичі. Телефон виготовлений з алюмінію і скла і має водонепроникність класу IP67. Дактилоскопічний датчик вбудований в екран, також можливе розблокування пристрою за обличчям. 6,1-дюймова OLED-панель Google Pixel 8a з роздільною здатністю 2400х1080 пікселів і максимальною яскравістю 2000 ніт може змінювати частоту оновлення в межах від 60 до 120 Гц. А це означає, що з читаємістю дисплея на вулиці в сонячний день жодних проблем не буде.

Є дві версії трубки: одна з комплектом пам'яті 8/128 ГБ, а друга - зі сховищем об'ємом 256 ГБ. Процесор Tensor G3 показав чудові результати випробувань на Geekbench 6, набравши там 1545 балів в одноядерному і 4208 балів у багатоядерному тесті. Для підключення до мереж Google Pixel 8a використовує вбудовані модулі 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, також тут є чип NFC для мобільних платежів. Акумулятор ємністю 4492 мАг забезпечить програвання відео 1080p протягом мінімум 12 годин. Якщо під'єднати його до дротового блока живлення (18 Вт), який потрібно буде купувати окремо, то весь процес зарядки від 0 до 100% займе 1 годину 50 хвилин.

Google Pixel 8a

Основна 64-мегапіксельна камера з оптичною стабілізацією зображення (OIS) навчена знімати в режимі "4 пікселі в одному" з вихідною роздільною здатністю 16 Мп. На виході ми отримали багато чудових фотографій, тому маємо право стверджувати, що в цій ціновій категорії мало який пристрій може зрівнятися з Google Pixel 8a. Другий панорамний об'єктив на 13 Мп з полем зору 120 градусів також вміє робити гідні фото, хоча по краях кадру помітні невеликі спотворення. Передня лінза (13 Мп) може порадувати чіткими селфі з гарною деталізацією і передачею кольору. Телефон поставляється з прошивкою Android 14 і Google обіцяє програмну підтримку протягом наступних 7 років.

Samsung Galaxy A55

У дизайні смартфона зафіксовано лише дві суттєві зміни. По-перше, йдеться про новий "сендвіч" із міцніших панелей Gorilla Glass Victus+. По-друге, алюмінієва рамка тепер абсолютно плоска, за винятком невеликої ділянки з кнопками управління (Key Island), де вона залишилася круглою. У 6,6-дюймовий Full HD AMOLED-дисплей з підвищеною до 120 Гц частотою оновлення і піковою яскравістю до 1000 ніт вбудований швидкий сканер відбитків пальців. Виробник цього року ґрунтовно попрацював і над герметичністю корпусу смартфона. Йому більше не страшний ні пил, ні потрапляння всередину води, гарантовані класом захисту IP67. Звучання стереодинаміків прийнятне, їм тільки не вистачає гучності.

Чіпсет Exynos 1480 заслужено називають "міцним середнячком" у своїй ціновій категорії. Його продуктивність у вимогливих іграх помітно підвищилася, зокрема завдяки графічному чипу Xclipse 530. Нова оболонка One UI 6.1 з Android 14 працює стабільно. До речі, виробник обіцяє постачати оновлення програмного забезпечення протягом чотирьох років з моменту запуску Samsung Galaxy A55. Смартфон можна придбати лише з одним набором оперативної пам'яті (8 ГБ). Натомість компанія надала вибір із двох варіантів внутрішнього простору - 128 і 256 Гб. На жаль, тут немає функції Galaxy AI - штучний інтелект поки що є атрибутом елітних моделей.

Samsung Galaxy A55

У 50-мегапіксельній камері (PDAF, OIS) візуально начебто нічого не змінилося, хоча Samsung стверджує, що оновила сенсор з тими ж параметрами. На практиці було помічено, що якість фотографій все ж таки покращилася, зокрема й нічних. Іноді можна помітити невеликі засвітки по краях кадру, хоча вони й не критичні. Про панорамний об'єктив Samsung Galaxy A55 важко сказати щось хороше. Сподіваємося, що зміни на краще прийдуть разом із черговим оновленням ПЗ. Датчик макро на 5 Мп торішній, а фронтальна камера на 32 Мп тепер може накладати на знімки гарний ефект боке і записувати відео 4К.

Device Market

Нагадуємо, що всі смартфони з цього списку можна придбати в інтернет-магазині Device Market. Наші співробітники допоможуть підібрати покупцям оптимальну модель, виходячи з їхніх індивідуальних переваг і потреб.

Актуальні ціни на смартфони з вологозахистом